İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken sözler: Bununla yaşamayı öğrenelim

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi’de bir deprem olursa 7,2'lik bir enerji var. Biz bunu hep söylüyoruz. Bunu bilelim, bununla yaşamayı öğrenelim. Türkiye'de 500'den fazla fay var. Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir deprem olması bizim için sürpriz olmasın"

İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken sözler: Bununla yaşamayı öğrenelim
İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken sözler: Bununla yaşamayı öğrenelim
GİRİŞ 07.07.2020 19:40 GÜNCELLEME 07.07.2020 19:58
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi'nde bir deprem olursa 7,2'lik bir enerji var. Biz bunu hep söylüyoruz. Bunu bilelim bununla yaşamayı öğrenelim." dedi. 

 

 

Prof. Dr. Özener, Bakırköy Belediyesi tarafından Tarık Akan Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Beklenen İstanbul Depremi ve Bakırköy'e Etkileri'' panelinde yaptığı konuşmada, depremin durdurulamayacağını ama depremin zararının azaltılabileceğini söyledi. 

Depremin nerede, ne büyüklükte olacağını bildiklerini belirten Özener, "Ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Marmara Denizi'nde bir deprem olursa 7,2'lik bir enerji var. Biz bunu hep söylüyoruz. Bunu bilelim bununla yaşamayı öğrenelim." diye konuştu. 

 

 

Prof. Dr. Özener, Türkiye'nin her yerinde diri faylar olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 500'den fazla fay var. Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir deprem olması bizim için sürpriz olmasın. Depreme karşı algımız, hassasiyetimiz arttı. Türkiye'deki depremleri 450 sensörle izliyoruz. Biz bu depremleri yaşayacağız ama bunları yaşarken psikolojimizi bozmayalım. Yarın deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım. Burada en büyük görev karar vericilere düşüyor. Kentsel dönüşüm çok önemli. Kentsel dönüşüm de bir binayı yıkıp yerine yenisinin yapılması değil, transfer alanlarının yapılması, kötü zemin ve kötü bina stoku olan yerlerin tamamen yıkılıp yerine güncel teknolojilerle bina yapılması veya oraları tamamen terk edip farklı yerlere yapı yaparak yerleşmemiz lazım."

"DEPREMİN ZARARI AZALTILABİLİR"

Türkiye'de birçok şehir hastanesi yapıldığına işaret eden Özener, "Hepsinde sismik izolatörler kullanılıyor. Yani depremin şiddetini binaya yansıtmıyorsunuz. Bunların uygulaması var ve bu teknolojiyi uygulamamız lazım. Depremi engelleme şansımız yok ama risklerini deprem zararından azaltabiliriz." değerlendirmesinde bulundu. 

Özener, bir katılımcının "Kanal İstanbul'un depreme etkisi olur mu?" sorusuna, "Kanal İstanbul'un yapılması beklenen Marmara depremini öne çekmesi gibi bir şey söz konusu değil. Depremden sonra oluşabilecek zararları artırmıyor ama orada yol açabilir. Yani deprem olduktan sonra olacak tsunaminin, belki heyelanların zararı olabilir o bölge için. Yoksa direkt inşaat olarak yapılmasının depremi tetiklemesi söz konusu değil." diye cevap verdi.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da belediye olarak İstanbul ve Türkiye'nin deprem gerçeğini bildiklerini ifade etti. Bakırköy'ün İstanbul'un en eski ilçelerinden biri olduğunu belirten Kerimoğlu, şunları söyledi:

"Bakırköy'ün deprem kuşağının merkezine yakın olması nedeniyle en çok etkilenecek ilçelerden biri olduğunun farkındayız. Bu konuyla ilgili belediye olarak ciddi çalışmalar yaptık. İBB ve 2004 yılında İTÜ çalışmalarıyla Bakırköy'deki yapı stokunun yaklaşık yüzde 55-60'ının orta ve ağır hasara yol açabilecek düzeyde olduğunu tespit ettik. Geçenlerde İBB'nin yaptığı simülasyon çalışmasında Bakırköy özelinde de binalarımızın yüzde 60-65'inin orta hafif, yaklaşık yüzde 20'sinin de ağır ve çok ağır hasar göreceğini çalışmadan öğrendik. Biz de uzun yıllardan beri depreme yönelik hazırlıklarımızı belediye olarak, sivil toplum örgütleriyle eş güdüm çerçevesinde yapıyoruz." 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    "Beklenen İstanbul Depremi" Lafı; Bana göre; Bilimsellikle bağdaştırılan En saçma şey. Sanki her gün bir zar atıyorsun, Ya tutarsa... Bir kere en başta deprem merkezi İstanbul değil, İstanbul'u etkiliyor. 17 Ağustostan önce 120 sene kadar önce periyot ile olan Marmara bölgesi depreminden bahsediliyordu, 130. sene oldu. Şimdi daha 20 sene oldu, 100 sene sonraki depremi bekliyoruz. Ayrıca depremde periyot kesin olamaz. Arada hafif depremler olur ve ana depremin şiddeti çok azalabilir. Bu konuları herkes bu şekilde biliyor zaten, ancak, "Büyük İstanbul" Çok Şişiriliyor.
    Cevapla
  • hakın 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş rahat bırakın şu depremi. düşün yakasından.
    Cevapla
  • Deprem Dede 3 yıl önce Şikayet Et
    1999 marmara depreminin üzerinden koskocaman bir 21 yıl geçti... bu sürede istanbuldaki çürük binaların yüzde kaçi yeniden yapıldı? Soruya cevap aranayin Goruntuler herseyi cevapliyor.. istanbulu ve ülkeyi idare edenleri tebrik etmek lazım...
    Cevapla
  • Ottomans 3 yıl önce Şikayet Et
    Ist oyle bi deprem riski yooook atmayin kafadan
    Cevapla
  • Cucumber 3 yıl önce Şikayet Et
    Deprem, deprem, deprem nereye kadar. Bir deprem oluyor (neyse ki artık) 50 kişi ölüyor, 3 aya unutuluyor. Bu deprem ülkemizin ve bütün Dünya'nın kabul etmesi gereken bir gerçek. Bazı yerlerde az bazı yerlerde çok ama her yerde var... Ne kadar çabuk kabullenirsek o kadar iyi olacaktır. Zira depremlerde yıkılan evlerin büyük çoğu da eski köy evleri veya gece kondu. Tedbir alırsak, deprem çantası yaparsak ve çürük binada oturmasak sıfır can bile ( Japonlar gibi ) atlatabiliriz. Ama toplumun öyle olabilmesi için en az 10 yıl far maalesef. Hayırlısı olsun bakalım. Allah ( CC ) ülkemize ve Dünya'ya hayırlı gelecekler nasip etsin ve AKIL versin. Maskesiz çıkanlar, maske ile çıkmak çok mu zor !?
    Cevapla
  • Smart 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne Çok yazdın okymadım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eski MOSSAD Başkanı'ndan İsrail'e İran uyarısı
Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! AK Parti'de önce bu değişmeli