Giresun'da yaşanan felaket günler öncesinden kendini belli etmiş

Uzmanlar, Giresun'da sele neden olan sağanak yağışın deniz üzerinde oluşan ve 'Charlie Brown' denilen bulutlardan kaynaklandığını belirtiyor. Ayrıca deniz suyu sıcaklığının 25 dereceye varması bölgedeki riski 3-4 gün önceden hissettirmiş.

GİRİŞ 24.08.2020 09:40 GÜNCELLEME 24.08.2020 10:42
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Felaketini değerlendirirken şunları söyledi "Bu bölgede bu aylarda görülen yağışlar, yağış tipi mevsim normallerine uygun. Yağışın şiddeti de artık mevsim normali haline geldi. Bu yağışları 'iklim değişikliği' ile açıklamak doğru değil. O zaman yerel yönetimler bunu bir mazeret olarak kullanıyor, 'İklim değişti, böyle oldu' diye işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Dere kenarlarının imara açılması göz ardı ediliyor.

 

"DENİZ SUYU SICAKLIĞININ 25 DERECE OLDUĞUNU GÖRDÜK"

3-4 gündür biz bu bölgedeki yağışları takip ediyoruz. Deniz suyu sıcaklığının 25 derece olduğunu gördük. Bu durumun bir risk olduğunu görüyorduk. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de bu riski gördü ve gerekli uyarıları yaptı. Bu iklim değişikliğine bağlanamaz. Bu bölgede deniz üzerinde 12-13 kilometre kalınlığında CB (Charlie Brown) olarak adlandırılan bulutlar oluştu.

 

"DERE YATAĞINA YERLEŞİM YAPARSANIZ SEL ORAYI VURUR"

Bu bulutlar önce deniz üzerinde oluşur ve sonra karaya doğru hareket eder. Netice itibariyle de metrekareye 139 kilogram yağış düşmüş. Fakat afete niye dönüştü? Bu önemli. Afete dönüşmesinde ise insani sorumluluk var. Dere kenarlarındaki yapılaşma temel sorun. Bu bölgede dereler var. Arkaları dağ. Bu derelerdeki su arkadaki dağlara düşen yağışın debisini de akış gücünü de alıyor. Dere yatağına, su yoluna yerleşim yaparsanız,o sel orayı mutlaka vurur. Hiç şaşmaz."

KATİL BULUTLAR

Meteorolojide 'Kümülonimbus' denilen bu bulutlar aynı zamanda 'Katil Bulutlar' olarak da adlandırılıyor. Havacılık terminolojisinde 'CB-Charlie Brown' olarak tanımlanıyor. Bunlar, pilotların en tehlikeli bulduğu ve her zaman uzak durdukları bulut kümeleri.

YORUMLAR 26
  • Süleyman Arif 3 yıl önce Şikayet Et
    Dere yataklarının 50 metre yakınına kadar yeşil alan, rekreasyon alanı bırakılmalı. Geri kalan kısımda yapılaşma olmalı. Afet zamanı konuşup bunları unutmamalıyız. Derenin kıvrımından o debinin kendi yatağında durmayacağı farkedilebiliyor zaten.
    Cevapla
  • Ümmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Kaç yıl meteoroloji dersi aldım. Charlie Brown diye bulut ismi hiç duymadım. Cumulanimbus bulutu için havacıların kullandığı takma isim olabilir mi acaba
    Cevapla
  • manevibakis 3 yıl önce Şikayet Et
    insanlar ALLAH a kullugu unutup zekat vermez helala dikkat etmez ise ibadet etmez ise tas yagmadigina sükredin-
    Cevapla
  • açıksöz 3 yıl önce Şikayet Et
    3-4 gün önceden bilmişler mi ben 10 yıl öncesinden biliyordum. Nereden mi? Dere yatığına bina dikilmez. 1000 Yıllık dere elbette 1001. yılında bildiği yerden akacaktır. Sen istediğin kadar beton dök doğanın yanında bir hiçsin. Boşuna uğraşmayın akıllı olun.
    Cevapla
  • Sungur Alp 3 yıl önce Şikayet Et
    Fatma kardeş bazı yerleşim yerleri bin yil oncede dere kenarindaydi devlet hangisini taşısın
    Cevapla
  • fatma 3 yıl önce Şikayet Et
    karadenizdeki bütün ilçeler dere yatağında inşa edildi. hangi birine yanalım. hem bu yapılar 10 yıl önce de vardı 100 yıl önce de
    Cevapla
  • Hak sever 3 yıl önce Şikayet Et
    Katil bulutlar. İyimiş. Yer yüzünde tek katil insanoğludur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor