Mavi Vatan doktrininin mucidi olarak gösterilen emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Akdeniz'deki sıcak gelişmeleri ve Ege'de yükselen tansiyonu CNN TÜRK canlı yayınında anlattı. Başta Fransa ve Yunanistan olmak üzere batılı ülkelerin Akdeniz ve Ege'deki Türkiye karşıtlığının nedenini anlatan Cem Gürdeniz, "Her şey 1963 Kanlı Noel'den sonra başladı. Adım adım ilerleyen süreç sonrası Türkiye'ye ikinci Serv Haritası dayatmak istiyorlar. Siz bir arslanı kafese sokmak istiyorsunuz. Türkiye bu konjonktürde buna izin vermez." diye konuştu.

İşte Cem Gürdeniz'in açıklamalarının satır başları:

Bizim denize çıkışımızı, savunma sanayisinde bu kadar ileri gideceğimizi batı dünyası bu kadar tahmin edemedi. Kavganın nedeni bu. Batının hayalinde bir Türkiye vardı. Ancak Türkiye bu hayali bozdu. Bu hayalin bozulması yeni değil. 1963'teki kanlı noelden itibaren başladı. (Kanlı Noel, 20 Aralık ya da 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türklerine karşı başlatılan silahlı saldırılara verilen isim.) Yani Kıbrıs ile başladı. Türkiye şunu gördü. Benim milli çıkarlarım söz konusu olduğunda benim yanımda kimse durmuyor. Bana benden başka yardım edecek kimse yok dedi ve olay böyle başladı. Kademe kademe geldi. Biliyorsunuz 1964'te Johnson mektubu nedeniyle gemiler gidemedi geri döndü. 1965'te donanma vakfı kuruldu. 38 gemi inşaa edildi. Biliyorsunuz 74'te o gemilerle Kıbrıs'a müdahale edildi. Arkasından ambargo geldi. Ambargo gelince de Türkiye kendi tersanelerini kurmaya başladı. Aslına bakarsanız muazzam bir süreç var. Bakınız ben sürekli ikinci Serv haritası diyorum. Nasıl ki birinci Serv Haritası ile Türkiye kara olarak küçücük bir alana haps edilmek istendiyse bu ikinci Serv haritası olarak tanımladığımız durum da Türkiye'yi denizden koparıyor. VE Türkiye'yi Anadolu'ya haps ediyor. Ege'de sizi karasularınıza mahkum ediyor. Sen karasularının dışında kıta sahanlığı alamazsın diyorlar. Siz bir arslanı kafese sokmak istiyorsunuz. Türkiye bu konjonktürde buna izin vermez. Nüfusu olmuş 80 milyon. G-20 üyesi olmuş savunma sanayisinde almış yürümüş. Donanması tecrübelenmiş. Yunanistan'a tavsiyem kafa yapısını değiştirsin.

Yorumlar 7 Yorum Var
  • erdal kaya 25.08.2020 21:43
    bugün mavi vatan deni yorsa bunu savunma sanayine borşlu bunu ayaga kaldıran akp parti birinizde demiyor reis güzel işyatı diye
  • mmed 25.08.2020 15:05
    95 ler ve 2000 li yılları cilalamayı bırakın hocam mavi vatan konsepti 2004 yılında bu hükümet tarafından geliştirildi kıta sahanlığı anlaşması kaddafi nin devrilmesi ile akamete uğradı gecikti, denizciliğe önem veren gerek deniz taşımacığı olsun gerekse askeri anlamda olsun ak parti hükümeti dir.
  • konyalı 25.08.2020 14:56
    kim ne dersin desin, nasıl bir kılıf uydurmaya çalışırsa çalışsın, Türkiye ayağa önce Allah'ın izniyle ardında reisin kararlılığı ile kalkmaya başladı. vatansever muhalifler de oy atmasa bile reisin politikasını sonuna kadar destekliyorlar. ama bir grup var ki bir grup, Allah onlara hidayet versin, ıslah etsin
  • bülent duman 25.08.2020 14:34
    allah razı olsun
  • erhan 25.08.2020 14:12
    lütfedip Tayyip Erdoğan liderleğinde oldu dese ama diyemez varsa yoksa deniz kuvvetleri yapmış mış kıskanç lar
Daha fazla yorum görüntüle