Millî uçağa millî 'yapay zekâ'

HAVELSAN, “Uçan Bilgisayar” diye bilinen Millî Muharip Uçak için “Öğrenen Yapay Zekâya Sahip Sanal Kuvvetler” projesini hayata geçirdi. Yazılımın mimarı da Türk mühendisler...

Millî uçağa millî 'yapay zekâ'
Millî uçağa millî 'yapay zekâ'
GİRİŞ 28.08.2020 07:24 GÜNCELLEME 28.08.2020 07:24
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Askerî ve sivil havacılıkta örnekleri artan yapay zekâ uygulamaları Türk savunma sanayi şirketlerinin de gündeminde bulunuyor. Özellikle “uçan bilgisayar” benzetmesi yapılan Millî Muharip Uçak Projesi’nde sorumluluk üstlenen firmalar, bu alanda çeşitli projeler yürütüyor.

Türk savunma sanayiinde yazılım tabanlı çözümler üreten HAVELSAN, Öğrenen Yapay Zekâya Sahip Sanal Kuvvetler (FIVE-ML) ARGE Projesi’ni hayata geçirdi. Yapay zekâ tabanlı projenin, 2021 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

FIVE-ML Projesi’nin tamamlanmasının ardından, HAVELSAN’ın T-129 Atak helikopterinin simülatörü ATAKSİM ve insansız hava aracı Anka Simülatörü, Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (UMTAS) Simülatörü, Hava Savunma Eğitim Merkezi gibi projelerde kullandığı ve Millî Muharip Uçak Projesi Harekât Analizi kapsamında kullanılması planlanan Millî Taktik Çevre Simülasyonu (MTÇS) yazılımının, kural tabanlı davranış altyapısından öğrenen yapay zekâ tabanlı davranış altyapısına geçirilmesi hedefleniyor.

Muharip platformların görev simülatörlerinde taktik eğitim verilmesi amacıyla kullanılan ve taktik senaryo planlama, planlanan senaryonun koşulması, eğitim sonrası değerlendirme imkânı sağlayan taktik çevre yazılımlarının yapay zekâ tabanlı hâle gelmesiyle görev/mühendislik simülatörlerindeki taktik ortamın gerçekçiliği artırılacak.
Böylece simülatör projelerinde entegrasyon, test ve garanti aşamalarında maliyet düşüşü elde edilecek. Operatif/taktik analiz simülasyonlarının, operatif/taktik seviyede harp oyunlarının, gerçek harekât ortamında kullanılabilecek karar destek sistemlerinin yolu açılırken, projeden kazanılacak tecrübe ve uzmanlık birçok alandaki simülasyon uygulamasına aktarılacak.

Taktik çevre yazılımlarının yapay zekâ tabanlı hale gelmesiyle ayrıca pazardaki mevcut yabancı menşeli taktik çevre simülasyonlarına karşı rekabet üstünlüğü elde edilecek. Proje kapsamında “Pekiştirmeli Öğrenme” tabanlı algoritma geliştirimi için Konya Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ekibi ile ortak çalışmalar gerçekleştiriliyor.

YORUMLAR 10
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz hiçbir zaman elin gevurundan geri zekalı değildik ama içimizdeki gevurların engellemesi nedeniyle yapamıyorduk ALLAHIN izniyle Banu’da aştık ve onlardan daha iyisini yapmaya başladık inşallah daha daha iyilerini Allah nasip etsin inşaallah
    Cevapla
  • ... TÜRKÜM DİYENE 3 yıl önce Şikayet Et
    rabbim devamını nasip etsin inşaallah.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah virüslerden de korsanlardan da korunur.
    Cevapla
  • osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    turk insani isterse dagi delir abi, bize imkansiz hic bir sey yoktur.
    Cevapla
  • Abuzer 3 yıl önce Şikayet Et
    Keşke bu yapay zeka bizim muhalefete de uygulanabilse!
    Cevapla
  • Ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefetteki zaten yapay zeka. Ama başarısız bir prototip.
    Cevapla
  • karabahtim 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim muhalefet bu yapay zekanin bile ruhunu bozar alimallah. Hahahs
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak