İşte İstanbul barajlarındaki doluluk oranı!

İstanbul'da yağışsız geçen yaz aylarının ardından barajlardaki doluluk oranı düşmeye devam ediyor. Doluluk oranı son 5 yılın en düşük seviyesine inerken, barajlardaki su seviyesi yüzde 40'ın altına düşerek yüzde 39.90 seviyesine indi.

İşte İstanbul barajlarındaki doluluk oranı!
İşte İstanbul barajlarındaki doluluk oranı!
GİRİŞ 23.09.2020 18:50 GÜNCELLEME 23.09.2020 19:02
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İSKİ verilerine göre dün itibarıyla barajlardaki doluluk oranı yüzde 39.90 olarak ölçüldü. Bu doluluk oranı son 5 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl aynı dönemde barajlardaki doluluk oranı yüzde 51.80 olarak ölçülmüştü. Su oranın düştüğü barajlardan biri de Alibeyköy Barajı. 22 Eylül itibarıyla Alibeyköy Barajı'nda su doluluğu yüzde 21.10 olarak kayıtlara geçti.

"2020 YILI KURAK GEÇTİ"

DHA'da yer alan habere göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 2020 yılının geçen yıllara göre daha kurak geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"EVDE OLDUĞUMUZ İÇİN DAHA ÇOK SU HARCIYORUZ"

"2020 yılı itibarıyla hava geçmiş yıllara göre İstanbul'da biraz daha kurak geçiyor. Bu durumu barajlardan görebiliyoruz. İstanbul'daki su tüketimleri daha fazla. Evde olduğumuz için daha fazla su kullanıyor olabiliriz. Belki de temizliğe her zamankinden daha fazla önem verdiğimiz için daha çok su kullanıyoruz.

Önümüzdeki dönem Ekim, Kasım, Aralık ayları. Yüzde 40 yağış bu dönemde meydana geliyor. Yağışlı bir döneme doğru geçiş yapacağız ama bununla birlikte İstanbul'da artan nüfus, su kıtlığı iklim değişikliğine bağlı olarak tüm dünyada sorun haline geldi.

"SUYU VERİMLİ KULLANMAK GEREKİYOR"

Bütün bunları ele aldığımız zaman su hayatımızın her anı için son derece önemli. Suyu verimli kullanmak gerekiyor. Bu noktada hepimize görevler düşüyor. Hepimiz suyu daha verimli nasıl kullanabiliriz buna bakmalıyız. Aslında su bol olsa bile verimli kullanmak gerekiyor. Çünkü evimize gelen her bir damla için atmosfere karbon salınımı gönderiyoruz. Her bir suyun karbon ayak izi var."

"TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMAKTA FAYDA VAR"

Barajlardaki su miktarını geçtiğimiz yıllarla kıyaslayan Prof Dr. Toros, su seviyesinin azalmaya devam ettiğine dikkat çekti. Toros, "Geçen yıl aynı döneme baktığımız zaman barajların doluluk oranı yüzde 50'nin üzerindeydi. Bu sene yüzde 40'ın altına düşüyor olması tabii ki güzel bir sonuç değil. Hepimiz için arzu edilmeyen bir sonuç. Maalesef iklimdeki salınımlar nedeniyle her yıl aynı yağışı almıyoruz. Bazı yıllar daha kurak geçebiliyor bazı yıllar daha yağışlı geçebiliyor.

Suyu daha verimli kullanmanın yollarını aramak gerekiyor. Geçen yılla aynı döneme göre daha çok su kullanıyoruz. Bu suyu aşağı doğru çekiyor. Yine yağış değerlerine baktığımız zaman geçen yıla göre daha az. Bunların ikisi üst üste geldiği zaman olumsuz olarak etkiliyor. Şu an yakın dönemde fazla bir yağış gözükmediği için her zaman tedbiri elden bırakmamakta fayda var" diye konuştu.

"TAHMİNLER MEVSİM NORMALLERİNDE GEÇECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Su israfının önüne geçilmesi için vatandaşların suyu dikkatli kullanması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Toros, "Boşa akıtacağımız her bir damlanın atmosferimizi kirlettiğini, o su damlasının bize gelinceye kadar atmosfere karbon saldığımızın farkında olmamız gerekiyor. Bu çerçevede ev ve iş yerlerinde yapabileceklerimiz var" dedi.

"YÜZDE 40'IN BİLE ALTINA DÜŞMEMELİ"

Önümüzdeki aylar için tahminlerde bulunan Toros, "Tahminler mevsim normallerinde geçecek gibi görünüyor. Tahminler düşmemesi yönünde. İklimdeki salınımlar çok farklı yapılara götürebilir. Onun için yüzde 40'ın bile altına düşmemesinin yollarını aramamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • vedat 3 yıl önce Şikayet Et
    chp nin laneti ve bereketi üzerinize cökmüs ama hersey cok güzel olacak.
    Cevapla
  • aziz 3 yıl önce Şikayet Et
    bence camilerdeki muslukları kaldırsınlar...millet teyemmüm yapsın....))) altta ki murat adlı yorumcuya istinaden
    Cevapla
  • murat 3 yıl önce Şikayet Et
    diyanet isleri camilerde musluklari degisdirsin az akan musluklar taksin sadirvanlara turk insani bilinclendirilsin insanlar bilincsiz. DSI sularin bosa akip gitmesini engellemeli her yere baraj yapmali turkiyenin heryerine baraj yapmali akarsu nehir baraj varsa ustunde bir tanede daha yapmali arazi uygun degilse kayalar tasiyarak yada betonlarla baraj yapmak icin uygun sartlara getirilmeli gelecek icin turkiye baraj yapmali bos yer birakmamali suan su sikintisindan bahsedeiyoruz gelecek kuraklikdan bahsetcez su olmayinca ne yapcaz o yuzden devlet gelcegi garanti altina almali su sorunu cozmeli bizim ankara kalecikde caykaya koyunde evlerde su sebekesi var ama su yok
    Cevapla
  • K¹e⁴l⁵e³ş 3 yıl önce Şikayet Et
    murat camiye gitmediğinden beli abdest alırken deryada bile olsa israf etme dinimiz bunu bugun değil asırlar öncesi söylemiş siz CHP zihniyeti çatacak yer ararken en önce dine saldırmak geliyor aklıniza bu sizin zihninize işlemiş bize akil öğretme geldiniz başa bulun caresini atin bombayı bulutlara bu sorun çözün ağlamaya gerek yok
    Cevapla
  • Dava 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş virüs olur umreciler su azalır camideki musluklar ya nedir bu müslümanların çektiği ya Avrupa'dan turist gelir bizim vatandaşımız gider gelir Çin'den ithalat eden vatandaşımız gelir ama yinede umreciler derler, otellerde, hamamlarda,saunalarda, plajların duşlarında su kullanılmıyorda sanki bütün mesele camilerdeki musluklarda camideki musluklar belkide en az israfın yapıldığı yerdir ah Müslüman ah nedir bu memlekttekilerden çektiğin.
    Cevapla
  • Adem38 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence disko ve barlarda ki wc ve bardak yıkama yerlerinde ki musluklar degistirilsin. Çünkü Türkiye'de camiden çok meyhane ve diskolara daha çok giden var. Millet takmış camiilere başka bir sey düşünmüyor. Cenazelerde yıkanmasın o zaman. Kendinize gelin milletin dini inancı ile oynamaktan vaz geçin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime son 2 gün kala Goldman Sachs'tan Türkiye raporu!
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...