İŞKUR'dan günlük 95 lira cep harçlığı! Nasıl başvuru yapılır?

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), bu süreçte vatandaşlara destek olmak amacıyla meslek eğitim kurslarına katılanlara günlük 30 ile 95 TL arasında harçlık, annelere ayrıca aylık 400 TL kreş desteği veriyor.

İŞKUR'dan günlük 95 lira cep harçlığı! Nasıl başvuru yapılır?
İŞKUR'dan günlük 95 lira cep harçlığı! Nasıl başvuru yapılır?
GİRİŞ 01.10.2020 09:27 GÜNCELLEME 01.10.2020 09:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İŞKUR, işsiz olanlara mesleki eğitim kursları ile iş sahibi olmayı sağlıyor. Kurslara katılan gençler hem meslek sahibi oluyor hem de bu sürede cep harçlığı alıyor. Mesleki eğitim kursları; günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az otuz en fazla kırk saat düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi yüz altmış fiili günü geçmemektedir. Sanayi sektöründeki iş garantili mesleklerdeki kurslara katılanlara günlük 60, geleneksel mesleklerdeki kurslara katılanlara 40, istihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarına katılanlara 30, İşte Anne Projesi kapsamında sanayi sektöründeki kurslara katılan annelere 95 lira ödeniyor. Sanayi sektöründeki iş garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların 2-5 yaş arası çocukları için ayrıca aylık 400 lira bakım desteği ödemesi yapılıyor.

 

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

1. Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

 

2. 15 yaşını tamamlamış olmak,

3. Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,

4. Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,

5. İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,

6. Emekli olmamak,

7. Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak.

Belirtilen şartları sağlayan ve kursa devam etmelerine engel durumları bulunmayan yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de kurslara katılabilmektedirler. Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilmektedirler.

SAĞLIK PRİMİ ÖDENİYOR

Katılımcılar aylık (26 gün) 780 ile 2 bin 870 lira (2 bin 470 lira harçlık+ 400 lira kreş desteği), 160 günlük kurs süresince 4 bin 800 ile 17 bin 200 lira (5 aylık kreş desteği dahil) arasında ödeme alabiliyor. Sağlık primlerini de İŞKUR karşılıyor.

İŞKUR GÜNLÜK ÖDEME TUTARLARI NE KADAR?

Mesleki eğitim kurslarına katılan vatandaşlara, kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden;

1. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 60 TL zaruri gider ödemesi,

2. Geleneksel mesleklerde mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 40 TL zaruri gider ödemesi,

3. İstihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 30 TL zaruri gider ödemesi,

4. İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan ve İş Kulübü avantajlarından faydalanan ve akabinde istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara günlük 95 TL zaruri gider ödemesi,

5. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi,

6. Genel sağlık sigortası primi,

7. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından mesleki eğitim kursu süresince karşılanmaktadır.

Mesleki eğitim kurslarına katılan vatandaşlardan herhangi bir ücret kesinlikle alınmamakta olup, yukarıda belirtilen ve mesleki eğitim kursu süresince Kurumumuz tarafından karşılanan giderlerin yanında, kursu başarıyla tamamlayan vatandaşlara kurs sonunda Kurs Bitirme Sertifikası verilmektedir.

Bununla birlikte, Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlemiş olduğu Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde düzenlenen kurslara katılan kişilere, kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Mesleki eğitim kurslarından faydalanmak isteyen tüm işverenler, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine istedikleri zaman başvuruda bulunabilmektedirler.

YORUMLAR 1
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir olay fakat bu işte bir bit yeniği döndüğünü düşünüyorum zira açılan kurslara yüzlerce kişi başvuruyor ve alacakları kşi sayısı 12 en fazla 20, alım neye göre yapılıyor ? İşverenler kendi adamlarını getiriyor düşüncesindeyim. Devlet ilgilenmeli.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer