Akılalmaz olay: Kolonya sürdü, ehliyetine 6 ay el konuldu

Ordu'nun Gülyalı ilçesinde polis denetiminde iddiaya göre 0.27 promil alkolü olduğu tespit edilen ticari araç sürücüsü Mehmet Kabataş'a para cezası uygulandı, ehliyetine 6 ay el konuldu. Alkol kullanmadığını öne süren, hastanede yaptırdığı testinde ise kanında alkole rastlanılmadığını belirten Kabataş, alkollü çıkmasının sebebinin koronavirüsten korunmak için yüzünü kolonya ile dezenfekte etmesi olduğunu söyledi.

Akılalmaz olay: Kolonya sürdü, ehliyetine 6 ay el konuldu
Akılalmaz olay: Kolonya sürdü, ehliyetine 6 ay el konuldu
GİRİŞ 07.10.2020 10:31 GÜNCELLEME 07.10.2020 10:32
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Gülyalı ilçesinde, 28 Haziran gecesi saat polis kontrol noktasında kullandığı ticari aracı ile durdurulan Mehmet Kabataş'a alkol testi yapıldı. Test sonucunda 0.27 promil alkollü çıkan sürücüye bin 228 lira para cezası uygulandı, 20 ceza puanı kesilerek, ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Alkol kullanmadığını öne süren Kabataş, aynı gece Ordu Devlet Hastanesi'nde test yaptırdı. Test sonucunda kanında alkol rastlanılmayan sürücü, kontrolden kısa bir süre önce koronavirüsten korunmak için el ve yüzünü kolonya ile dezenfekte ettiğini, alkollü çıkmasının nedeninin kolonya olduğunu öne sürdü. Kabataş, Ordu 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak cezaya itiraz etti. Mahkeme belirtilen yasal süre içerisinde kan testi yaptırmadığı gerekçesiyle aldığı raporu geçersiz sayarak başvuruyu reddetti. Kabataş, karara üst mahkemeye başvurarak itiraz etti.

 

‘KANIMDA ALKOL ÇIKMADI’

Yaşananları anlatan Mehmet Kabataş, "Kavşakta ellerime ve yüzüme kolonya sürdüm. Yaklaşık 1 dakika yolumuza devam ettikten sonra polisler kontrol noktasında bizi durdurdu, alkolmetreye üfletti. Cihaz 0.27 promil alkollü olduğumu gösterdi. Polisler 'alkollüsün' diyerek, arabamı kenara çektirdi. Polislere 'alkol kullanmadığım, yolda yüzüme kolonya sürdüm ve bu nedenle alkol çıkabilir' dedim. Bana ceza kestiler. Arabayı kullanması için yeğenimi çağırdım ve hastaneye gittim. Test sonuçlarında kan değerlerinde alkol çıkmadı. Yargıya başvurdum. Mahkeme kan tahlili için 95 dakika içerisinde tahlil olmam gerektiğini belirterek başvurumu reddetti. Cihazın arızalı olabileceğini, çalışmış olduğum birimdeki insanlara sorularak alkol kullanıp kullanılmadığımın tespit edilebileceğini ifade ettim ancak bunlar da kabul görmedi. Hukuk mücadelem sürüyor. Eğer benim haklı olduğum kabul edilirse, ödemiş olduğum cezayı geri almak istiyorum" dedi.

 

'KOLONYA KULLANSAK DENETİMDE TAKILIYORUZ'

Cezayı ödediğini anlatan Kabataş, "Bölgemizde fındık hasadı yapıldı. Şoför olmadan bahçeme gidemedim. Eşim hastanede çalışıyordu, onu işe getirip götürüyordum ancak bu süreçte sıkıntı yaşadık. Ya bir yakınımızı çağırıyorduk ya da yoldan geçen birinden rica ediyorduk. Kolonya kullanmasak pandemi var, kullansak denetimde, üflemede takılıyoruz, ehliyetimiz alınıyor. Seyir halindeyken yüzünüze kolonya sürmeyin. Alkolmetreye üflemeden önce yüzünüzü yıkayın" diye konuştu.

'KOLONYA SÜRDÜM 'ALKOLLÜ ÇIKTIM' TIBBEN MÜMKÜN DEĞİL'

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt ise, kanda alkol değeri bulunmaması halinde, ölçüm yapılan cihazlarda hata olabileceğini söyledi. Enginyurt, "Kolonyayı elime sürdüm, yüzüme sürdüm, alkollü çıktım' denmesi tıbben mümkün değildir. Bunun iki sebebi vardır. Ya sürücü yalan söylüyordur, gerçekten alkol almıştır. İkinci sebep ise alkolmetrenin kalibrasyonu bozuktur. Bunlar çok hassas cihazlar olduğu için sık sık kalibre edilmesi gerekiyor. Çünkü bizim hastanelerde kullandığımız alkolmetreler de aynı şekildedir. Keza tüm tıbbi malzemeler kalibrasyon gerektiriyor. Kalibrasyon bir cihazın doğru ölçümü yaptığının test edilmesidir. O cihazlar çok sık test edilmediği takdirde, kalibrasyon ayarları bozulacağı için, bir önceki sürücünün alkollü sürücünün değerini tekrar karşımıza getirebilir. Kalibre edilmemiş cihazlarda bununla biz karşılaşıyoruz. Kolonya içilmediği takdirde, nefes yoluyla ölçmüş olduğumuz alkolmetrelerde alkol çıkmaz. Alkollü mendilde de, dezenfektanda da, kolonyada da çıkmaz. Kanda alkol değeri bulunmuyorsa ölçüm yapılan cihazda arıza vardır” dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 27
  • Minare ve kılıfı 3 yıl önce Şikayet Et
    O adam dan önceki alkollü uflemistir, avanta verip salmislardir. Cihazda kayıtlı olduğu için o ceza illa birine kesilecek , o da garibansa tamam memurlar saatini bile biliyor kan testi kaç dk da olması lazım fln , biraz oyala zaman gecirt arac başında hopp oldu bitti maşallah..
    Cevapla
  • Ayse 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim Babam sarikli cübbeli üstelikte bir avuç sakalli ve ayni zamanda cami imami, polisler yatsi namazindan çikişta durdurup Alkol testi yaptilar, Cemaat camide imam demesine ragmen. Maalesef aramizda çok ahlaksiz polislerimizde var " dürüstleri istisna ediyorum,,
    Cevapla
  • Tosuny 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne alakası var dediğinizin? Görev sen herkese yapılmalı. Beni de durdurdular hayatımda içmedim dedim, bir nefes vermek zor değil. Kimse rencide olmamalı.
    Cevapla
  • Ulu han 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet üzücü ama buna benzer olaylari devamli dyuyoruz, Bazi kendini bilmez islamiyeti kendi dini kabul etmeyen soytari polisler var. Bu soytarilar biryerlerden birilerinden güç almasa bu kadar cesareti gösteremezler, namazdan cikan imami alkol testine tutacak kadar.bre edep bre edep diyorum
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katiliyorum son zamanlarda din düşmani polislerimiz maalesef çogaldi, sanki bu polisleri gavur analari dogurdu islama Müslpmanlara o kadar saygisizlarki anlatilir gibi degil
    Cevapla
  • Esra 3 yıl önce Şikayet Et
    Pasa yorumcu ayşe hanim yatsi namazindan cikan camii imamina alkol test yaptilar diyor. Müslpman bir ülkede namazdan cikan imamdan başka kimseyi bulamadimi polisler.
    Cevapla
  • Pasa 3 yıl önce Şikayet Et
    Cihazda ne çıkarsa ona göre işlem yapar polis makina alkol değeri olarak neyi gösterirse ondan işlem yapar . Polisle ne alakası var kolonya da sürse malesef cihaz içindeki sistem bütün alkolü ölçüyor ve değer çıktıktan sonra polisin yapacağı hiç birşey kalmıyor . Polise kandan ölçüm yapan cihaz verilirse bugün belki bu tür hatalar olmaz .
    Cevapla
  • cc34 3 yıl önce Şikayet Et
    Bena da gitmediğim Samsun'dan 236.- tl trafik cezası geldi. İtiraz ettim. Hakim fotoya veya videoya gerek yok. Polisin kestiği ceza geçerli dedi. Hakkımı aramak için 236.- tl yi 300.-Tl olarak ödedikten sonra 1.000.-Tl yi de AYM itiraz için ödedim. AYM de reddetti. Hakkımı aramak bana sonuçsuz 1.300.-tl ye patladı. Adalette maalesef eksiklikler var.
    Cevapla
  • Sinasi 3 yıl önce Şikayet Et
    At yalani neymis kolonya sürmüş mus ulen kargalar güler bu yalana sen git cocugun varsa onu kandir kan testi neden yapmadin uyanik
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 3 yıl önce Şikayet Et
    bazı meyvelerde bile alkol vardır erik-portakal 0.20 promil gibi
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    BU DURUMLA ÇOK SIK KARŞILAŞILIYOR..BUNA kesin bir çözüm getirilmeli..insanlar haksız yere mağdur ediliyor..bu adil değil..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'