CHP'li Ünal Çeviköz'den skandal açıklama: Biden'dan ilk beklentimiz...

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, ABD’de 3 Kasım seçimlerinin galibi ilan edilen Joe Biden yönetiminden ilk beklentilerinin "Türkiye’de demokrasiye vurgu yapması" olduğunu söyledi.

CHP'li Ünal Çeviköz'den skandal açıklama: Biden'dan ilk beklentimiz...
CHP'li Ünal Çeviköz'den skandal açıklama: Biden'dan ilk beklentimiz...
GİRİŞ 21.11.2020 17:22 GÜNCELLEME 21.11.2020 18:19
Bu Habere 562 Yorum Yapılmış

Amerikan Alman Marshall Fonu (GMF) adlı düşünce kuruluşunun "Türkiye'nin 2021'de Dış Politika Öncelikleri: Ana Muhalefet Partisinden Bir Bakış" başlıklı online panelinde konuşan CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz skandal ifadeler kullandı.

 

Voice Of Amerika'nın haberine göre, AK Parti iktidarı döneminde Türk dış politikasının üç önemli unsurunu kaybettiğini ileri süren Çeviköz, bunları tarafsızlık, öngörülebilirlik ve güvenirlilik olarak sıraladı.

'BIDEN YÖNETİMİNDEN İLK BEKLENTİMİZ...'

Çeviköz, "Biden yönetiminden ilk beklentimizin şu olacağını düşünüyorum: Hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, yargı sisteminin siyasetten arındırılmasına, güçler ayrılığına, demokratik reformlara, medya, ifade, toplanma özgürlüğü gibi tüm temel hak ve özgürlüklere çok güçlü bir vurgu yapması" diye konuştu.



TÜRKİYE'Yİ ŞİKAYET ETTİ

Biden yönetiminin Türkiye'ye bu ilkeleri hayata geçirmek için çağrı yapması gerektiğinin altını çizen Çeviköz, bunun karşılığında da iki ülke arasında ticaret ilişkilerini geliştirme yolunda adımların atılması ihtiyacını vurguladı. Ticaret ilişkilerinin geliştirilmesinde muazzam fırsatların bulunduğunu ifade eden Çeviköz, Trump yönetiminin küresel ticaret ilişkilerinde korumacı bir yaklaşım sergilediğini, Biden yönetiminin ise bu konuda muhtemelen daha açık bir duruş ortaya koyacağını, ABD ve Avrupa arasındaki Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nın (TTIP) yeniden canlandırılabileceğini söyledi. Ancak Çeviköz, bunun için ABD'nin Türkiye'ye demokrasi perspektifinden bakması koşulunun bulunduğunu vurguladı.

"İKTİDARA GELİNCE S-400'LERİ AKTİF ETMEYECEĞİZ" İMASI

"Bugün NATO üyeleri Türkiye'nin Rusya'yla yakınlaşmasına bakınca, basitçe ve meşru biçimde şu soruyu soruyorlar: Türkiye NATO'dan uzaklaşıyor ve Rusya ve Çin'le stratejik bir ittifak kurma seçeceğine mi yaklaşıyor? Böyle bir şey yok ama bunun böyle olmadığını göstermeliyiz" diyen Çeviköz, konuyu S-400 sorununa getirerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2,5 milyar dolar harcandığı ama NATO sistemleriyle uyumlu olmadığı için aktif hale getirilemeyeceği gerekçesiyle S-400'ler için muhtemelen Türkiye'nin tarihindeki "en pahalı hurdalık" olarak değerlendirileceği açıklamasını hatırlattı.

Çeviköz, S-400'lerin aktif hale getirilmemesi seçeneğinin muhtemelen hükümetin gündemine geleceğini, eğer gelmezse de "CHP'nin liderlik edeceği bir sonraki hükümetin gündemine kesinlikle geleceğini" belirten Çeviköz, bu olduğu takdirde Türkiye'nin F-35 uçaklarının ortak üretimi ve satışı programına tekrar dahil edilmesinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

YORUMLAR 562
  • dede 3 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun biden uşağ manda köle zihniyetli işbirlşkçi.. maaşını biden mi veriyıor. esefle kıonıyorum
    Cevapla
  • şeref yoksunu ünal 3 yıl önce Şikayet Et
    30 yıl sonra belediye meclisleri hariç 7-8 büyükşehir belediye başkanlığı kazandılar. ne oldum delisi oldular. hiçbir çalışmaları yok. 3 tane heykel açarak hizmet yaptığını zanneden hastalıklı güruh. bir daha rüyanızda görürsünüz.
    Cevapla
  • aaaa 3 yıl önce Şikayet Et
    emperyalist ABD den yardım dilenecek hale geldiniz zavallılar.bir örnek demokrasi aşığı olduğunuz ABD den; 1 yılda polisin öldürdüğü sivil insan sayısı 1000 i geçiyor.
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Klasik CHP zihniyeti kınıyoruz.
    Cevapla
  • Kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    Mandaci Defol memleketimizden....ABD oturma iznin onaylanmis...cekip gidin...
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Birde zaten Ekmelettinden alışkınlar Türkiye dışından Aday Göstermeye Cumhurbaşkanı Adayı arıyorlar 2023,de Biden,i Aday göstersinler Onursal Başkan olarak Onlara Başkanlık yapar! :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Alman Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan resmi törenle karşıladı
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!