27 Kasım 2020 Cuma ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Cenk ŞENOĞLU

DEV ANLAŞMA
Katar ile 10 kritik anlaşma yapıldı

Türkiye-Katar Stratejik Komite 6. Toplantısı imza töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar emiri Şeyh Temim Bin Hamed el Sani’nin katılımıyla gerçekleşti. Yapılan görüşmeler sonrası iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı. Buna göre Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payı Katar Yatırım Otoritesi’ne devredildi. Ayrıca İstanbul Haliç Altın Boynuz Projesi’nin de Katar tarafından yapılacağı bildirildi.


DİJİTAL FAŞİZM
Erdoğan: Bireyi bir isim veya numaradan ibaret gören dijitalleşmenin sonu faşizme çıkar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çevrim içi düzenlenen "4. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi"ne canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada dijitalleşmeye değinirken "Bireyi bir isim veya numaradan ibaret gören dijitalleşmenin sonu faşizme çıkar. Dijital faşizme karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.


YENİ VAKA 29 BİN 132
Son 24 saatte 168 bin 348 Kovid-19 testi yapıldı, 29 bin 132 kişinin testi pozitif çıktı

Sağlık Bakanlığı tarafından 26 Kasım koronavirüs tablosu, vaka, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 168 bin 348 Kovid-19 testi yapıldı, 29 bin 132 kişinin testi pozitif çıktı, 174 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 4 bin 711 oldu, son 24 saatte 3 bin 291 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 388 bin 771'e yükseldi.


6 KAT DAHA HIZLI
Koronavirüsün tüm dünyada yayılma hız altı kat arttı

Dünyada koronavirüs vakası sayısı 60 milyonu geçti. Hastalığın yayılma hızı ise akıl almaz bir şekilde hızlandı. Ocak ayının başından beri yayılan vakaların 10 milyona ulaşması 200 günü bulurken bu oran git gide yükseldi. Vaka sayılarının 40 milyondan 50 milyona yükselmesi sadece 22 gün alırken, 50 milyondan 60 milyona çıkması ise 17 günde gerçekleşti. Uzmanlar bu hızla yıl sonuna kadar 100 milyon vakaya ulaşılacağını belirtti.

 

ÖLÜM SAÇTI
İstanbul’da testi pozitif çıkan bir otobüs şoförü sefer yaparken yakalandı

Koronavirüs testi pozitif çıkan bir otobüs şoförü, karantinada olması gerekirken Beşiktaş’ta sefer yaptığı sırada denetim yapan ekiplere yakalandı. İBB'nin birçok kişinin hayatını riske atan ihmalkarlığı büyük tepkiyle karşılandı.


YAN ETKİLERİ AÇIKLANDI
Kovid-19 aşılarının en önemli yan etkileri kas, eklem ve baş ağrısı

Koronavirüsle mücadelede en çok merak edilen soru cevap buldu. Amerikan Tabipler Birliği’nden uzmanlar, Moderna ve Pfizer’ın geliştirdiği koronavirüs (Covid-19) aşılarının yan etkilerini açıkladı. Yan etkiler arasında ilk dozda aşının yapıldığı bölgede acı olduğu ifade edilirken; ikinci dozda bazı gönüllülerde, eklem, kas ve baş ağrıları saptandı.


İLAÇLARI ALIN
Ceyhan: Hayatını kaybedenlerin çoğu ilaç almayı reddediyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsten hayatını kaybedenlerin yaptığı en büyük yanlışı anlattı. Hastaların çeşitli gerekçelerle tedavi için verilen ilaçları reddettiğini dile getiren Ceyhan, "Bunlar tedavide etkili olabileceğini düşündüğümüz ilaçlar. Önerilen ilaçlar mutlaka kullanılmalı" dedi.


ABD’YE AĞLADI
Karayılan ABD’ye “Bizi terör listesinden çıkarın” mesajı verdi

Terör örgütü PKK’nın elebaşlarından Murat Karayılan, İsrail basınından The Jerusalem Post'a röportaj verdi. Röportajda kendilerini Kürtlerin bir temsilcisiymiş gibi göstermeye kalkışan terör örgütü lideri, ABD'den medet umarak kendilerini terör listesinden çıkarılmasını talep etti.


FRANSA GERİ ADIM ATTI
Dışişleri: Senato kararının aksine Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımıyoruz

Azerbaycan, Fransa Senatosu'nun dün Dağlık Karabağ'ın sözde Ermeni yönetimini tanıyan kararıyla ilgili Fransız büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Senato tarafından alınan kararın aksine, ülkenin Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımadığını açıkladı.


AP’YE CEVAP
Tavsiye kararlarının tümünü reddediyoruz

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin attığı adımları hazmedemedi. Maraş'ın açılması kararından dönülmesi, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yaptırım uygulaması ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlatılması gibi taleplerin yer aldığı tavsiye kararını kabul etti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, AP'de kabul edilen tavsiye kararını tümüyle reddedildiği duyuruldu.


NATO HAMLESİ
Almanya ve Fransa, Güney Kıbrıs’ı NATO’ya almaya uğraşıyor

Güney Kıbrıs’ı, uluslararası anlaşmalara aykırı biçimde üyeliğe alan AB, şimdi de NATO için benzer hesaplar peşinde. Almanya ve Fransa, Güney Kıbrıs ile Avusturya gibi NATO üyesi olmayan ülkelerin zirvelere davet edilmesini öneren bir rapor hazırladı. Hedefleri ise Türkiye’nin vetosunu aşıp Rumları arka kapıdan NATO’ya dahil etmek.


YİĞİDO KAZANDI
Sİvasspor, Karabağ’ı 3-2 yenerek Avrupa Ligi’nde puanını altıya yükseltti

UEFA Avrupa Ligi'ndeki temsilcimiz Sivasspor, I Grubu'ndaki 4. maçında Azerbaycan ekibi Karabağ'ı 3-2 mağlup etti. Karşılaşmada iki kez geriye düşen ekibimizde Kone’nin iki ve Kayode’nin golleri üç puanı getirdi. Bu skorla puanını altıya çıkaran Sivasspor gelecek hafta sahasında İspanyol ekibi Villarreal'le karşılaşacak.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • osmanoğlu2023 27.11.2020 17:10
    tamam amma biz bu gidişatı değiştirmeliyiz! amma tamam olmalı yani abdest temizlik maske şeklinde değişmeli...
  • belde 27.11.2020 15:51
    ya öyle kafalar var ki, kendini hadi düşünmüyorsun, bir kişi yerine göre binlerce kişiye bulaştırabiliyor bunu bilmeyecek kadar ahmakmıyız bilemiyorum. neyin peşindeyiz nereye gidiyoruz. bana dokunmayan bin yaşasın, benden sonrası tufan diyen zihniyet batsın kardeşim. bu kafayla nereye varılacak. hangi sağlık sistemi veya doktor buna çare olabilir. bu iş insanda bitiyor bireyin kendinde. çıkmayın kardeşim dışarıya ecelinize mi susadınız
  • Halil 27.11.2020 15:27
    Dijital faşizim milletin çokta ımrundaydı tek derdimiz buydu