1 Aralık 2020 Salı ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Cenk ŞENOĞLU
 

HAFTASONLARI EVDEYİZ
Başkan Erdoğan yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Kabine Toplantısı sonrası Başkan Tayyip Erdoğan yeni tedbir kararlarını tek tek açıkladı. Buna göre hafta içi her gün gece 21 ile sabah 5 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Sınırlama, hafta sonları cuma akşamı 21.00'den Pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar kesintisiz devam edecek. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Cenaze namazları yakınları dahil 30 kişiyle kılınacak, nikahlar bu sayıyı geçemeyecek. 


DETAYLAR AÇIKLANDI
Yeni tedbirlerin detayları İçişleri Bakanlığı genelgesi ile netleşti

İçişleri Bakanlığı, "Sokağa Çıkma Kısıtlamaları" konulu genelge yayınladı. Genelgede şu detaylar yer aldı: Haftasonları market, bakkal, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 arasında faaliyet gösterebilecek. Lokanta ve restoranlar cumartesi ve pazar günleri 10.00-20.00 arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek. İstisna dışındaki tüm iş yerleri hafta içi 20.00'de kapanacak. 65 yaş ve üzerindekilerin temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacak. Zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatler toplu ulaşım araçlarıyla yapılabilecek.

6514 YENİ HASTA
Son 24 saatte 176 bin 656 Kovid-19 testi yapıldı, 31 bin 219 kişinin testi pozitif çıktı

Sağlık Bakanlığı tarafından 30 Kasım koronavirüs tablosu, vaka, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 176 bin 656 Kovid-19 testi yapıldı, 31 bin 219 kişinin testi pozitif çıktı, yeni hasta sayısı 6 bin 514 olarak tespit edildi, 188 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 5 bin 190 oldu, son 24 saatte 4 bin 485 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 404 bin 727'ye yükseldi.


BAŞVURULAR GÜNCELLENDİ
Kısa çalışma ödeneği başvuruları tekrar başladı
 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, koronavirüs nedeniyle zorlayıcı sebep kaynaklı kısa çalışma uygulaması kapsamında yeni başvuruların 1 Aralık 2020 tarihi itibarıyla tekrar başlayacağını açıkladı. Yapılan düzenleme ile 30 Haziran öncesi kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunmayan işyerlerinin de başvuru yapabilmelerinin sağlandı

CHP’YE SERT TEPKİ
Akar: Gereğini yapacağız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın “Türk ordusu satıldı” sözlerine tepki gösterdi. Akar, "TSK'ya dil uzatanlara karşı hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa takip edeceğiz, gereğini yapacağız" açıklamasında bulundu. Başkan Tayyip Erdoğan da konuyla ilgili olarak “Bir millet vekilinin pervasızca tekrarladığı TSK'yı hedef alan bühtan, bu zihniyetin başlı başına milli güvenlik meselesi haline dönüşmekte olduğunun işaretidir” ifadelerini kullandı.


KATAR GERÇEĞİ
Erdoğan: Dünyada kimse Katar yatırımları için “Bizi ele geçiriyorlar” diye zırvalamıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi'nin, Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payının QIA'ya devri için imzaladığı mutabakat anlaşmasına ilişkin gelen eleştirilere cevap verdi. 2018 yılına kadar ABD’li Nasdaq’ın Borsaistanbul'un yüzde 7 ortağı olduğunu hatırlatan Erdoğan “O zaman niye ‘ABD Türkiye'yi ele geçiriyor' diye yaygara koparmadınız” diye konuştu. Katar Yatırım Otoritesinin Londra borsasının yüzde 10’dan fazlasını elinde tuttuğunu belirten Erdoğan “Dünyanın  hiçbir ülkesinde bu yatırımlardan dolayı ‘Katar bizi ele geçiriyor’ diye zırvalayan kimse çıkmadı” ifadelerini kullandı.


3. KEZ  YAKALANDI
İtalya’da 101 yaşındaki bir kadın 9 ayda 3 kez koronavirüsü yendi
İtalya’da yaşayan 101 yaşındaki Maria Orsingher dokuz ay içinde 3 kez koronavirüsü yendi. İlk olarak Şubat ayında testleri pozitif çıkan kadın hastalığı kısa sürede atlattı. Bir huzurevinde kalan Orsingher’in testleri Eylül ayında bir kez daha pozitif çıktı. 18 gün hastanede kalan kadın bir kez daha koronavirüsten kurtuldu. Yaşlı kadının kızı "Kasım ayı sonunda huzurevinden aldığımız habere inanamadık. Annemin rutin testlerde yeniden Covid-19 pozitif çıktığını söylediler" açıklamasını yaparken kadının  hastanede tedavi sürecini tamamlayarak taburcu olduğu bildirildi.


27 YIL SONRA LAÇIN
Ermeniler, terk etmeden önce Laçın’ı yaktı

Azerbaycan ordusu 27 yıl sonra işgal altındaki Laçın’a girdi. Azerbaycan Ordusu'nun Laçın'a girmesine saatler kala Ermenistan güçleri evleri yakarak kaçtıkları ortaya çıktı. Sosyal medyada çokça paylaşılan bu görüntüler büyük tepki topladı.


F-35 SKANDALI
ABD, Yunanistan’a F-35 satabileceğini duyurdu

Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıran Yunanistan’ın F-35 tipi savaş uçağı almaya yönelik resmi talebine ABD’den yanıt geldi. ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Yunanistan’ın talebine olumlu bakıldığını ve desteklendiğini söyledi.


İRAN ŞOKTA
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, casuslukla suçlandı

İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinin ardından, Muhafazakar İstikrar Partisi Tahran Milletvekili Ali Hazeryan’dan şok edici bir iddia geldi. Hazeryan, mecliste yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet üyelerinin "casus" olduğunu iddia ederek, hapse atılmasını istedi.


TÜRKİYE İLE ANLAŞAMADIK
Merkel: Aralıktaki zirvede neler olacağını bilmiyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekim ayındaki AB zirvesinden bu yana Türkiye ile ilişkilerde birçok zorluklar ve engeller olduğunu belirtti. Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye ilişkilerinde istenen ilerlemenin sağlanamadığını söyleyen Merkel, aralıkta yapılacak AB zirvesinde Türkiye konusunun gündemde olacağının da altını çizdi. 


GÖZTEPE ALTIN BULDU
İzmir ekibi deplasmanda Sivasspor’u 1-0 ile geçti

Süper Lig’de 10. Hafta oynanan iki karşılaşmayla sona erdi. Göztepe, Sivasspor’u deplasmanda 1-0 mağlup ederek kritik ve zor bir galibiyet aldı. Kayserispor ise evinde Karagümrük ile 0-0 berabere kaldı.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Vatandaş 01.12.2020 18:17
    Yendi değil Allah şifa verdi
  • İlyas 01.12.2020 17:18
    Arkadaş bir kadın 90 günde 3 defa niye hastalanır niye dilkat etmez çevresindekiler ne kadar vurdum duymaz bir milletiz ya biz yazıklar olsun ya