Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, Covid-19 geçirmiş kişilerin 2'nci ve 3'üncü kez hastalığa yakalanmalarını değerlendirdi. Doç. Dr. Kayıpmaz, Covid-19’u geçirip iyileştikten sonra aradan belli bir zaman geçtikten sonra kişinin 2’nci kez bu virüsle karşılaşabildiğini kaydetti. Doç. Dr. Kayıpmaz, "Burada tabii ki kişisel farklılıklar önemli. Kişilerin geliştirmiş olduğu antikor cevabı ve bunun süresi önemli. Şu an için 3 ay ila 6 ay arasında; geçirdikten sonra antikorların koruyucu olduklarını dair çalışmalar var. Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama bu, 'Covid-19’u geçirdiniz ve siz artık rahatça gezebilirsiniz' anlamına gelmiyor. Eğer siz yine her zaman söylediğimiz o kurallara riayet ederseniz yeniden bir virüsle karşılaşma olasılığınızı en aza indirirsiniz. Doğal olarak 2’nci kez karşılaşsanız dahi düşük miktarlı bir virüsle; vücudunuzda antikorlar virüsle mücadele edecek şekilde hazır bir halde durur. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiniz davranırsanız. Hatta bu sürenin bazı çalışmalarda 45 güne kadar inebildiği düşünülüyor. Ama şuanda esas olarak uluslararası kuruluşlar da biz de 3 aylık süreyi esas alıyoruz. Yani Covid-19’u geçirdikten sonra teorik olarak 3 ay kadar süreyle bağışıklık sisteminin aktif bir şekilde devam ettiğini ön görüyoruz" diye konuştu.

'MASKE, MESAFE VİRÜS YÜKÜNÜ EN AZA İNDİRİR'

Doç. Dr. Kayıpmaz, kişiler arası bağışıklık sistemi yanıtının birbirinden çok farklı olduğunu belirterek, "Aslında antikor düzeylerinin hastalığı hafif veya belirti vermeden yani asemptomik olarak atlatan kişilerde dahi antikor düzeyinin belirli bir seviyeye ulaşabildiği bulunmuş. Her kişinin virüsle karşılaştığı durumda verdiği antikor yanıtının derecesi birbirinden farklı; ama bu noktada virüs yükü de önemli. Biz hastalığı geçirmiş dahi olsak bu tedbir önlemlerine uymak durumundayız. Bizim vatandaş olarak buradan çıkaracağımız sonuç hastalığı geçirmiş olsak da bizim vücudumuzda antikor seviyesi belli bir düzeyin üzerine çıkmış olsa da biz yine tedbirlere uymak durumundayız. Çünkü maske, fiziki mesafe dediğiniz önlemler aslında sizin karşılaştığınız virüs yükünü en aza indiren yöntemler. Bunlar aslında sizi teorik olarak güvende tutan ve sizi virüs parçacıklarından uzaklaştıran kaba tanımlar. Karşılaştığınız virüs miktarını aza indirmeyi de fiziki mesafe ve maske kuralı sağlıyor. Hastalığı geçiren kişi 'Ben bu hastalığı geçirdim; nasıl olsa vücudumda antikor oluştu ve ben artık tedbirsiz bir şekilde dışarıya çıkabilirim, nasıl olsa ben artık güvencedeyim' diye düşünmemeli. Maskeye, mesafeye, temel temizlik kurallarına ve kalabalıklardan kaçınmaya mutlaka dikkat etmeli" ifadelerini kullandı.

Yorumlar 12 Yorum Var
  • Harun 01.12.2020 23:33
    Ben 3 defa yakalandım 1ay arayla ne 6 ayı yakanan bir defa değil 10 kere bile yakalanır ama önemli olan akciğer inmemesi oraya indimi solunum yetmezliği ve sonrası ölüm gerçekleşiyor çoğu insanda dikkat edin kendinize
  • A.R.E. 01.12.2020 18:49
    Benim bir iddiam var. Bütün dünyada aşı bulunsa ve kovid bitse bile türkiyede bitmez. Sebebi şudur, BİZİM İNSANLARIMIZ SOSYAL MESAFE NE DEMEK ANLAMAMIŞLAR.. domates alıyorum markette, adam yanıma geliyor, benim elimde eldiven var, onda yok, 25 santim yanımda domates seçmeye başlıyor. SOSYAL MESAFE NE DEMEK İNSANLAR ANLAMIYOR. ANLAMAMIŞ, YA DA UYMAMAKTA ISRAR EDİYOR. Ya kardeşim, orada yatacak değilim. domates alıp gideceğim. 5 saniye sonra gelsen ölür müsün. kendileri bilir. A.R.E. (Allah rahmet eylesin) deriz, geçer giderler tahtalı köye.
  • Serhan 01.12.2020 18:05
    Üçüncü kez yakalanırız sözü doğru olabilir. Peki asıl sorulması gereken soru şu: Üretilen aşılar hangi Corona virüsünün aşısı? Virüs kaç defa mutasyona uğradı? Yapılacak aşı mutasyona uğrayan virüse etki ediyormu? Yan etkileri neler? İçeriğinde ne var? DNA'mızı bozmak için üretilmiş bir ajanmı? Antiparantez sözde bilim adamı olarak siz ne yapıyorsunuz insanları korkutmaktan başka? Kıralı gelse bu aşıyı kimse bana yapamaz. Yapacak adamı ben aşılarım NOKTA.
  • Fatihin fedaisi 01.12.2020 18:03
    .Bu şekilde açıklama yapıyor hiçbir bilimsel dayanağı yok bu adamlara Dokor bile olsa inanmayın çünkü delilsiz konusuyorlar,Bu virüsü bir kere atlatan hayatı boyunca bu virüse yakalansın artık hafif şekilde atlatır bunu bildikleri halde topluma korku empoze ediyorlar..
  • yavuz ornek 01.12.2020 18:03
    katılmıyorum.
Daha fazla yorum görüntüle