5 Aralık 2020 Cumartesi ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Cenk ŞENOĞLU

KUZEY KORE’DEN OY GETİRİLDİ
Stone: Bir gemi dolusu oy, Maine limanında teslim alındı

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanı olan Roger Stone seçim dolandırıcılığına ilişkin yeni iddialarda bulundu. The Alex Jones Show'a katılan Stone, Kuzey Kore’nin seçimlerie müdahale ettiğini söylerken Kuzey Kore’den gelen bir gemi dolusu oyun Maine eyaletine getirildiğini iddia etti. Maine Eyalet Sekreteri ise iddiaları yalanladı.

SKANDALLAR BİTMİYOR
CHP’de beşinci taciz-tecavüz skandalı da patlak verdi

CHP’de Maltepe, Ümraniye ve Avcılar’da yaşanan taciz vakalarına Esenler de eklendi. Eski CHP İlçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Koç, kendisinin bildiği en az 4 taciz skandalı olduğunu, olaydan haberdar ettikleri İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun tacizcileri koruduğunu hatta ödüllendirdiğini söyledi. CHP Sultangazi İlçe Başkanlığı’nda da yeni bir taciz skandalı patlak verdi. Genç bir kadın, yardım karşılığında CHP İlçe Başkanının tacizine uğradığını anlattı. 


2 RUS TUTUKLANDI
3 kişi izinsiz şekilde İHA Merkezi’nden görüntü alırken yakalandı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, İstanbul'da bulunan İnsansız Hava Aracı (İHA) AR-GE Merkezi'nin bulunduğu alanı izinsiz bir şekilde görüntüledikleri belirlenen 2'si Rusya uyruklu 3 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Rusya tarafı ise tutuklanan kişilerin Rus medya kurumu NTV’de çalışan gazeteciler olduğunu iddia etti. Olayla ilgili yapılan soruşturma detaylarının daha sonra açıklanacağı belirtildi.


YENİ HASTA 6903
Son 24 saatte 194 bin 435 Kovid-19 testi yapıldı, 32 bin 736 kişinin testi pozitif çıktı

Sağlık Bakanlığı tarafından 4 Aralık koronavirüs tablosu, vaka, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 194 bin 435 Kovid-19 testi yapıldı, 32 bin 736 kişinin testi pozitif çıktı, yeni hasta sayısı 6 bin 903 olurken 193 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 5 bin 703 oldu, son 24 saatte 4 bin 811 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 423 bin 142'ye yükseldi.


AŞI UYARISI
Doğanay: Aşı olunmazsa hastalık nüfusun yüzde 75’ine bulaşır

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, aşıya karşı güvensizlik oluşturma girişimlerine tepki gösterdi. Doğanay “Çin aşısıymış, Rus aşısıymış gibi tartışmaları bir kenara bırakmamız gerekiyor. Aşı olmazsa insanımızın yüzde 75’i hastalanıncaya kadar salgın devam eder” diye konuştu.


UZUN BİR YOL VAR
Ghebreyesus: Tünelin ucu göründü ama salgın sona ermedi

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 aşı çalışmalarındaki gelişmelerle tünelin ucundaki ışığın görüldüğünü belirtti. Ghebreyesus ayrıca "Ancak DSÖ, Covid-19 salgınının sona erdiğine dair artan bir algıdan endişe duyuyor. Salgının hala uzun bir yolu var" ifadelerini kullandı.


İSRAİL ZİRVEDE
İsrail üst üste 13. sene en çok silah harcaması yapan ülke oldu

Alman barış araştırmaları enstitüsü BICC’in yıllık raporuna göre İsrail, dünyada en güçlü silahlanan ülke konumunu üst üste 13. yılda da sürdürdü. Yaklaşık dokuz milyon nüfuslu ülkede askeri harcamalara 2019 yılında 20 milyar dolar ayırdı. Avrupa’da en güçlü şekilde silahlanan ülkeler arasında Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi öne çıktı.

DEDİĞİNİ YAPTI
Trump, Somali'deki askerlerinin çoğunun çekilmesi talimatını verdi

Seçimlerden önceki açıklamalarında Afganistan, Irak ve Somali'deki Amerikan askerlerinin sayısının azaltılacağı mesajını veren ABD Başkanı Donald Trump bu doğrultuda beklenen adımını attı. ABD Başkanı Trump, Somali'deki Amerikan askerlerinin çoğunun 2021 başına kadar geri çekilmesi talimatını verdi.


AY’A BAYRAK DİKTİ
Çin’in insansız uzay aracı Ay’a çıkarak bayrak dikti

Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından 24 Kasım’da uzaya fırlatılan insansız uzay aracı Chang'e 5, 1 Aralık’ta Ay’a iniş yaptıktan sonra tarihi bir görevi gerçekleştirdi. Uzay aracı Ay’ın rüzgarsız bir bölgesine Çin bayrağını dikerek fotoğrafları dünyaya gönderdi.


YÜZDE 19 TASARRUF
Türkiye’de vatandaş en çok altın ve gayrimenkule yatırım yapıyor

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi; 49 ilde 15 bin kişiyle anket yaparak Türkiye'nin hanehalkı tasarrufa bakışını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre bir yıllık kazancının yüzde 19'unu tasarruf yapan vatandaş, 100 bin lira altı birikimde altın yatırımı yaparken, 250 bin lirada ise gayrimenkule yöneliyor.

AVRUPA BİRİNCİSİYİZ
Konut satışları Avrupa’da dibe vurdu, Türkiye’de ise yükseliş devam etti

Konut satışlarında Türkiye 2020 rekorunu kırmaya hazırlanırken, Avrupa çakıldı. İngiltere, Fransa ve İtalya’da pandemi ev satışlarını da vururken, konut pazarı 10 ayda yüzde 20 daraldı. Aynı dönemde Türkiye’de 1 milyon 280 bin 852 adede ulaşan konut satışı geçtiğimiz yıla göre yüzde 27’lik bir artış gösterdi.


KARTAL UÇUYOR
Kasımpaşa’yı 3-0 ile geçen Beşiktaş üst üste üçüncü galibiyetini aldı

Süper Lig'in 11. haftasının açılış maçında Beşiktaş, sahasında Kasımpaşa'yı 3-0 yenerek üst üste 3. galibiyetini aldı. Siyah-beyazlıların golleri Mensah, Atiba ve Aboubakar’dan geldi. Kasımpaşa’da ise Hadergjonaj kırmızı kart gördü.

Yorumlar 11 Yorum Var
  • mübariz ibrahimov 06.12.2020 01:55
    eğer kuzey kore abd'deki seçime müdahale edebiliyorsa, devleti fesh edin, kapatın..
  • dış minnaklar 06.12.2020 00:24
    olmadı kedidir
  • Hyt. 05.12.2020 21:57
    :) yok daha neler
  • nail 05.12.2020 20:42
    kızılderililer müdahale etmiştir oklarıyla
  • cahil 05.12.2020 18:47
    abd de oy kullanan yok galiba ruslar şimdi koreliler yarında biz seçime müdahale ederiz.
Daha fazla yorum görüntüle