Bakan Koca 'Çin daha fazla talebi karşılayamadı' deyip ekledi: İhtiyacımız kalmayacak!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'in daha fazla aşı talebini karşılayamadığını aktardı ve "Bizim nisandan sonra kendi aşımız çıkacak. Yani, ithal aşıya ihtiyacımız da kalmayacak" dedi. Aşı olup olmayacağı ile ilgili de net konuşan Koca, "Sağlık çalışanlarıyla birlikte önce ben aşı olacağım. Aşılanmayı herkese tavsiye edeceğiz." dedi.

Bakan Koca 'Çin daha fazla talebi karşılayamadı' deyip ekledi: İhtiyacımız kalmayacak!
Bakan Koca 'Çin daha fazla talebi karşılayamadı' deyip ekledi: İhtiyacımız kalmayacak!
GİRİŞ 06.12.2020 13:14 GÜNCELLEME 08.12.2020 22:54
Bu Habere 184 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun sorularını cevapladı. Bakan Koca yoğun bakım yatağı konusunda sıkıntı yaşanan ve takibe alınan şehirleri açıkladı. Koca ayrıca Aşı ile ilgili merak edilen kritik soruları da yanıtlarken aşı yapılacak kişi sayısı, bu aşılamanın ne kadar sürede yapılacağı ve aşıyı bireysel olarak almak isteyenlerin nerelerden bulacağı gibi başlıklardaki merakı giderdi.

 


TERCİH ETTİĞİMİZ AŞIDA KORUYUCULUK 1 YILI BULABİLECEK

İşte Bakan Koca'nın ağzından aşı çalışmaları ve pandeminin kontrol altına alınması noktasında gelinen aşama;

 

 

Koruyuculuk konusunda bu aşamada hiçbir aşı için net süre verilemiyor. Bunu, uygulama yaygınlaştıkça göreceğiz. Geleneksel yöntemlerle üretilen yani virüsün izole edildiği, inaktif hale getirildiği aşıların 6-8 ay, duruma göre bir yıl koruyucu olduğunu biliyoruz.

SOĞUK ZİNCİR SIKINTIMIZ YOK

Aşılama için bir planlama yapıyoruz. Aşılamayı yaygın yapmayı ve birinci basamağı etkili kullanmak istiyoruz. Vatandaşın kolay erişebileceği bir sistemimiz var. Dağıtım ve soğuk zincir imkanlarımız da güçlü. 

TERCİH ETTİĞİMİZ AŞI NEDEN BU?

Aşıların menşeinden ziyade üretim yöntemi, güvenlik ve etkinliğine bakılmalı. En güvenilir olan geleneksel yöntemle geliştirilen inaktif aşı türü. Bu, üretimi kolay olmayan, maliyeti yüksek bir aşıdır. İnaktif aşılar, farklı hastalıklar için uzun yıllardır ülkemizde uygulanmakta olan ve uzun dönem güvenlilikleri bilinen aşılardır.

DİĞER AŞI İNSANLARDA YENİ UYGULANIYOR

Diğer aşı, yani mRNA aşısı genetik yoldan etki eden ve daha kısa sürede üretilebilen bir aşıdır. İnsanlarda yeni uygulanan bir teknolojiyle hazırlanmaktadır. Çalışmalarda kısa dönem sonuçları başarılı olmuştur, orta ve uzun vadede sonuçları bilinmemektedir. Yurtdışından inaktif aşıyı özellikle tercih ettik. Bizim Nisan'dan sonra kendi aşımız çıkacak. Yani, ithal aşıya ihtiyacımız da kalmayacak.

VATANDAŞ AŞIYI KENDİ ALABİLİR

Çin talebimize bu kadar karşılık verebildi. Aşısına güveniyor. Kendi ihtiyacını ve dış talebi yönettiğini söylüyor. Diğer aşılarla ilgili de işbirliğimiz devam ediyor. Bulabildiğimiz diğer aşıyı getirteceğiz. Ruhsatını almış bir aşı, başvuru sonrası Türkiye'de de test ve onaydan geçerse, eczaneden satışına izin verebiliriz. İnaktif aşı dışında uluslararası süreçlerden geçmiş diğer aşılara da erişim sağlanacak. 

NÜFUSUN YÜZDE 60'INI HIZLA AŞILAYACAĞIZ

Nüfusun en az yüzde 60'ının aşılanması gerekiyor. Bu durumda 50 milyon kişiyi en erken dönemde aşılamamız lazım. Erken dönemde dünyayla birlikte en yaygın aşılamayı yapan ülkelerden biri olacağız. Mart ayından bu yana hastalığı atlatanları da hesaba kattığımızda aşılama ve bağışıklık kazananlarla birlikte çok ciddi yol almış olacağız.

İLK AŞIYI BEN OLACAĞIM

Bakan Koca: Sağlık çalışanlarıyla birlikte önce ben aşı olacağım. Aşılanmayı herkese tavsiye edeceğiz. 

YAŞADIĞIMIZ HALA BİRİNCİ DALGA

Dünyada birinci dalga henüz bitmedi. Bu durum zirve süreçlerle yaşanıyor.

SON DAKİKA "6 İLDE SORUN YAŞIYORUZ"

İstanbul 3. zirveyi, Anadolu 2. zirveyi gördü. Son alınan tedbirlerin etkisinin iki hafta sonra görüleceğini düşünüyoruz. Önce vaka, sonra hastaneye yatış sayısı, sonra yoğun bakıma geçiş, daha sonra entübe olan hasta sayısı düşüyor. En sonunda kaybettiğimiz hasta sayısı azalıyor. Dolayısıyla vaka sayısıyla birlikte hastane yükünün de azalması önemli. Yoğun bakım doluluğu konusunda Adana, İzmir, Samsun, Hatay, Antalya, Ordu gibi illerde sorun yaşıyoruz. İstanbul ve Ankara daha kontrol altında.

YERLİ VE MİLLİ AŞIMIZ GÜVENİLİR VE ULUSLARARASI DÜZEYDE OLACAK

Türkiye yerli aşıda tüm prosedürleri yerine getiriyor ve süreçler Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarıyla birebir uyumlu. Hiçbir eksiğimiz yok. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun vereceği ruhsat uluslararası olarak geçerli. Yerli olarak 4'ü inaktif olmak üzere mRNA ve vektör aşılarıyla beraber geliştirilmekte olan 16 aşı adayımız var. Bunlardan Faz-1 çalışmaları devam eden aşımız inaktif yani en güvenilir olan geleneksel yöntemlerle olan aşı.

SON VAKA SAYILARI NASIL?

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin koronavirüs hasta tablosunu açıkladı. Cumartesi itibarıyla Bakanlık verilerine göre son 24 saatte yapılan 178 bin 903 testle birlikte toplam test sayısı 19 milyon 517 bin 85'e ulaştı. Semptom gösteren 6 bin 128 hastayla birlikte 31 bin 896 yeni koronavirüs vakası tespit edilirken toplam hasta sayısı 533 bin 198'e çıktı. Can kaybı da 196 artarak 14 bin 705'e yükselmiş oldu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 184
  • selim 3 yıl önce Şikayet Et
    hangi Nisan 2022 olmaz inşallah yerli araba gibi. Lütfen bu sefer şeffaf ve ciddi olalım.
    Cevapla
  • Recepci 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendi üretti virüsü aşıda hazırdı zaten , bakan koca aklını başa almış , büyük hatadan dönmüş. Yoksa Lanet yağacaktı. Bizi çine muhataç bıraktığı için. Şu çin lanetinin ekmeğine yağ sürmekten bıkmafımınzmı. Bir de Tiren hattı ada bir tuzak, çin mallarının avrupay iki haftada ulaşmadı için. Hazır olun fabrikaları kapatmaya hazır olun. Türkiye bu projeyi derhal adkıya almalı. Demir yoluna tam gaz . Zalim çine hayır
    Cevapla
  • berke 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe, Türkçe olalı böyle zulüm görmedi.
    Cevapla
  • tual 3 yıl önce Şikayet Et
    keşke kendi aşımız nisan ayından önce çıkmış olsaydı bunu isterdik böylelikle aşıya verceğimiz para Türkiye içinde kalırdı
    Cevapla
  • LEVEND 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olmayacağım diyenler zaten hazirana kadar olmak istesekte aşı bulamayacağız. Bir anda tüm dünya nüfusuna yetecek aşı üretmek imkansız o yüzden ben aşı bulursam hemen olacağım ve sonra aşı yeteri kadar çıktığında herkes olacak...
    Cevapla
  • ecz.halil 3 yıl önce Şikayet Et
    Maskelerin virüsten koruduguna dair bir tek bilimsek rapor yok hatta american CDC.Saglık merkezinin yayınladıgı gecen ayki rapora coronavirüse yakalanların yüzde 85 i maske takanlarmış isteyen okusun Raporu rapor CEMİL Barlas beyin resmi Twitir hesabında var buyrun okuyun. Lütfen artık şu sürü pskiloljisini bırakın yeter.
    Cevapla
  • xcxx 3 yıl önce Şikayet Et
    O halde sen nerde maskesiz insan var ona yaklaş nerde maskesiz insan topluluğu var oraya maskesiz gir.bilimsel bir rapor yoksa da tecrübeyle anlamış olursun
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş nickli arkadaş. Biraz nezaket lazım sana. Fikrin varsa kibarca yaz. Kimseye saygısızlık yapmana gerek yok. Kabalık korona kadar kötü bir hastalıktır.
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Aydın; Sen maskeni tak her türlü virüsten korun. Belki o muhteşem maskeler seni radyasyondan bile korur. Takmak istemeyenlerden sana ne...!
    Cevapla
  • Neoturk 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen sana 100/100 hak veriyorum hepisi bir proje
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Cahilce bir yorum.
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu yapılan çalışmada insanların yüzde kaçı maske takıyor veya düzgün takmadığı yada maske takas da mesafe ve temizliğe uyuyor mu belli mi. Sonuçta maske takılsa da çapraz bulaş engellenemese bile yüksek virüs yüküne maruz kalınabilir. Her şeye dikkat etmek lazım. Tek bir basit veriyle genel hüküm verilemez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!