Bursa’nın UNESCO'ya aday tarihi kenti İznik’te göl sularının kuraklık nedeniyle çekilmesiyle birlikte tarihi yapılar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Gerçek İznik’in gölde olduğu efsanesi yeniden konuşulmaya başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un "yeni Göbeklitepe'lere hazır olalım" açıklaması gözleri bir kez daha İznik Gölü'nün zemininde olduğu ileri sürülen tarihi İznik şehrine çevirdi. Tarihi M.Ö. 4. Yüzyıl'a kadar uzanan Bithynia, Selçuklu, Roma ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan gerçek İznik'in şu anki İznik Gölü'nün zemininde olduğu rivayet ediliyor.
740 yılında yaşanan depremde göl sularına gömülen tarihi İznik şehrinin daha sonraki yıllarda göl kenarına yeniden inşa edildiği rivayet ediliyordu.

Göl suları çekilince kayıp şehir efsanesi gerçek oldu

4 medeniyete başkentlik yapmış tarihi kent İznik’te Türkiye’nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nde kuraklık nedeniyle 300 metrelik bir çekilme yaşandı. İznik’e bağlı göle kıyısı olan Göllüce Mahallesi'nde bu sabah göl kıyısında tarihi olduğu iddia edilen sütunlar ortaya çıktı. 2014 yılında dünyanın en iyi 10 keşfi arasından gösterilen İznik Bazilika da gölün içinden çıkmıştı. Sular çekilince ortaya çıkan sütunların Bazilika formunda kilise kalıntısı olduğu belirlenen yapı, 50 metre açıkta, 6 metre derinlikte yer alıyor.
740 yılında yaşanan depremde göl sularına gömülen tarihi İznik şehrinin daha sonraki yıllarda göl kenarına yeniden inşa edildiği rivayet ediliyordu. Gökyüzünden çekilen bir fotoğraf sayesinde ortaya çıkan Bazilika, 2014 yılının en önemli keşifleri arasında gösterildi. Bazilikanın kafes içinde korunan en önemli parçaları suyun çekilmesiyle gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

Yorumlar 15 Yorum Var
  • YerinDibineGeçmiş 13.01.2021 13:08
    MS 325'te Birinci İznik Konsili toplanarak Hz. İsa'yı tanrı kabul ederek Allah'a ortak koştular. Yaratılmış olduğunu söyleyenler kabul ettiremediler. İhlas suresi'de hristiyanların bu iftirasına cevap içeriyor zaten. Gene 200'ü aşkın incilin bu konsülde kabul ve reddi yapıldı dense de misyonerler 1.yy da yapılmıştı diyorlar. Lakin bölünmüşlüğün kalkması için bir birleştime ve dışlama yapıldığı açıktır. Burası Hristiyanların Allah'a ortak koşmasının kabul edildiği nihayi nokta olduğu açıktır.
  • Ali 13.01.2021 09:01
    Ne isimiz olur bizim bizansin romanin taslariyla kendimize bakalim halka bizansi romayi sevdirmeyin .osmanliyi sevdirin .bizene romadan bizanstan tarihi esremis hadilen oradan
  • Halk 13.01.2021 00:14
    Yani adamlar okyanusun dibine bakıo biz göl dibine bakamıyozmu
  • yorumcu 13.01.2021 00:03
    göl dibini araştırmak çok mu zor. illa suların çekilmesi mi gerekiyor.
  • AYRICA not2 12.01.2021 22:38
    ((TABİKİ HER KAVME GÖNDERİLDİĞİ GİBİ ,,,kendisine gönderilen peygamber(a.s)i de olan,,RUM /yunan,,,KAVMİ YAŞANTISI ESER ÇIKARIYORUM DEMEK BAŞKA haldir.................................,,,,kahrolası BİZANSIN ibretlik eserini çıkarıyorum demek başka ...::::::::::::::::::::::::::::::::::: ((TABİKİ HER KAVME GÖNDERİLDİĞİ GİBİ ,,,kendisine gönderilen peygamber(a.s)i de olan,,RUM /yunan,,,KAVMİ YAŞANTISI ESER ÇIKARIYORUM DEMEK BAŞKA haldir....................,,,,kahrolası BİZANSIN ibretlik eserini çıkarıyorum demek başka ...::::::::::::::::::::::::***************sapla samanı karıştırmamak lazımdır___BENZER ÇEKiİRDEKLİ DENSE BİLE,,,,elmalar başka armutlar başka,,, ...:::::::::::::::::
Daha fazla yorum görüntüle