PKK'yı titretecek sözler! Dev çıkarma ile ilgili dikkat çeken açıklama: Karlar eriyince...

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, dün Irak'ın başkenti Bağdat'a giderek kritik ziyaretler gerçekleştirdi. Bağdat çıkarması, Sincar harekatının ayak sesleri olarak yorumlandı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, kritik ziyaretin şifrelerini değerlendirdi.

PKK'yı titretecek sözler! Dev çıkarma ile ilgili dikkat çeken açıklama: Karlar eriyince...
PKK'yı titretecek sözler! Dev çıkarma ile ilgili dikkat çeken açıklama: Karlar eriyince...
GİRİŞ 19.01.2021 18:57 GÜNCELLEME 20.01.2021 20:02
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Abdullah Ağar, "Türkiye'nin Güney Doğu bölgesinde, Pençe Harekat bölgesinde bir hareketlilik bekliyorum. Sincar'a bir harekat, ister birebir, ister destek vererek buna da şaşırmayacağım." dedi.

Türkiye, terörle mücadelede tarihi bir dönüm noktasında. Yurt içinde terörün beli kırılırken, Suriye ve Irak'ın kuzeyinde de büyük etki yaratıldı. Kandil'de bozguna uğrayan PKK, ikinci merkezi olarak gösterilen Sincar'a çekildi. Irak hükümeti, polis ve askerleri ile PKK'yı Sincar'dan çıkarmak için harekete geçse de, çok da başarılı sonuçlar elde edemedi. Türkiye süreci dikkatle takip ederken dün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler Irak'ın Bağdat şehrine gitti. Irak Cumhurbaşkanı başta olmak üzere birçok kritik görüşme gerçekleştirilirken, akıllara Sincar harekatı geldi. 'Türkiye Sincar harekatına başlamak için mi Bağdat çıkarmasını yaptı?' sorusunu Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar'a sorduk. Ağar, bölgedeki zorlu denklemi ve kritik ziyaretin şifrelerini sabah.com.tr okuyucuları için değerlendirdi.

SİNCAR'DA KİM ETKİLİ?

Sincar'daki olası harekat durumunu değerlendiren Ağar, bölgedeki güçler dengesine dikkat çekti, şu ifadeleri kullandı:

Harekat ortaya koymuş olacağı etki ile pek çok jeopolitik denklemi değiştirir. Çünkü Sincar'daki denklem Türkiye'siz kuruldu. Ezidiler için kutsal bir şehir. Ezidi dramı herkes tarafından istismar edildi, orada fiili bir durum ortaya çıktı. Şimdi Sincar'da kim etkili? Irak Merkezi Hükümeti etkili gibi görünüyor ama orası tam bir kaynayan kazan. İran var, ABD var, PKK var, Haşdi Şabiler var, Irak ordusu var, Ezidiler var.

"TÜRKİYE ŞİMDİ BİR BASKI ORTAYA KOYACAKTIR"

Türkiye'nin baskılarını artırmasının ABD ve İran'ı rahatsız edeceğini belirten Ağar şu dikkat çeken ifadeleri kullandı:

Şimdi biz PKK üzerinden ortaya koyduğunuz hassasiyet üzerinden bir etki ortaya koymaya çalışmamız, oradaki İran ve ABD varlığını etkileyeceği için büyük bir hassasiyet taşıyor. Irak Merkezi Hükümeti, Türkiye ile bir Sincar operasyonuna yanaşır mı, bunu zaman içinde göreceğiz. Buna dair bir söylem var ama şu an için bir emare yok. Irak Merkezi Hükümeti ile Barzani anlaştı, orada kendi güçleri ile bir operasyon başlattılar. Ama bu istenilen sonuçları üretmedi, Türkiye şimdi bir baskı ortaya koyacaktır.

"TÜRKİYE BU TUZAĞA DÜŞMEYECEKTİR"

Ağar, Irak'ın kendi başına karar vermesinin çok zor olduğunu, kafa karışıklığı yaşadığını belirtti. Ağar, şöyle konuştu:

Bu Irak'ın lehine olan bir durum ama Irak o kadar prangaları olan bir ülke ki, kendi üniter yapısı için olacak bir harekata evet diyemiyor. Bu ziyaret son derece önem kazanıyor. Bu ziyarette 'evet' dedirtebilir mi Türkiye? Türkiye, 'biz sizin PKK ile her türlü desteği veririz diyor. Ama burada bir hassasiyet daha var, PKK'nın tuzağına da düşmemek gerekiyor. Bizim buradaki niyet ve bakışımız PKK varlığı değil. PKK'ya entegre YPG/PYD varlığı. YPG/PYD ile ayrıştırılmaya çalışılan bir başka fotoğraf var. Türkiye'nin gücünü birileri kendi menfaatleri doğrultusunda kullanma eğiliminde, Türkiye bu tuzağa düşmeyecektir. Sembolik olarak PKK'yı Türkiye'nin kucağına atarak, PYD/YPG'yi meşrulaştıracaklar. Böyle büyük bir tuzak var. Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor.

"BU ÇOK ZOR BİR DENKLEM"

PKK'nın yok edilmesinin elzem olduğunu ancak zorlu bir denklemle karşılaşılacağını ifade eden Ağar, "Türkiye için PKK'nın varlığının ortadan kaldırılması elzem mi? Evet elzem. Ama bu nasıl yapılacak? Bu çok zor bir denklem. Irak Merkezi Hükümeti ve peşmerge ile anlaşılırsa bu yapılacak. Türkiye oraya yapılacak müşterek bir harekata katılabilir, kendisi de harekat yapabilir. Nokta operasyonlar da yapılabilir." dedi.

"IRAK MERKEZİ HÜKÜMETİ MANİPÜLASYONA ÇOK AÇIK"

Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Irak Merkezi Hükümeti, 'Konuşalım bunu' diyor. Bakın, 'Destek verelim' diyemiyor. 'Türkiye, buradan çıkacak mı?' diyor, Hulusi Akar en başında söyledi, 'Biz Irak'ın toprak bütünlüğüne ve üniter yapısına saygılıyız. Bizim derdimiz PKK' diye. Ama Irak Merkezi Hükümeti'nin aklı o kadar karışık ki, manipülasyona o kadar açık ki, 'Türkiye bizim toprağımıza girer de çıkmaz ise...'

"KARLARIN ERİMESİ İLE BİR HAREKETLİLİK BEKLİYORUM"

Ağar, Pençe Harekat bölgesinde baharla birlikte bir hareketlilik beklediğini ifade etti, "Yani ben ilk baharla birlikte, karların erimesi ile birlikte Türkiye'nin Güney Doğu bölgesinde, Pençe Harekat bölgesinde bir hareketlilik bekliyorum. Sincar'a bir harekat, ister birebir, ister destek vererek buna da şaşırmayacağım. Sincar tarafına bir harekat söz konusu olabilir." dedi.

PKK SİNCAR'DAN ÇEKİLİRSE NELERİ KAYBEDER?

Ağar'ın konuya ilişkin sözleri şöyle:

Sincar'da statüde bir değişiklik olmadı, Irak polisi ve askeri oraya girdi ama statüde değişme olmadı. PKK oradan çıkmadı.

Sincar, PKK için hala merkez önemde bir yer. Hem Suriye'yi, hem Mahmur'u tutması, hem Ezidi dramını istismar etmesi açısından son derece önemli bir yer.

Sincar'dan PKK çekilmek durumunda kalırsa, bağlantı hatlarında koğuş yaşanır. Sembol bir alanı kaybetmiş olabilir. Burada çok güçlü bir üstlenmesi var, kampları var. sözde drone akamesi falan denen yerler var. Etnik kimlik istismarı yaptığı bir alanı kaybeder. Orada sunmuş olduğu hizmetin karşılığında aldığı desteği kaybedebilir.

YORUMLAR 25
  • As. 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Akar Paşam şu Yunanistan bir hizaya getirseniz iyi olur seni seviyoruz paşam.
    Cevapla
  • As. 3 yıl önce Şikayet Et
    Buraların gerçek sahipleri bizleriz şunu herkesin bilmesini isterim sen ABD on bin km'den geleceksin Irak sınırında PKK ve diğer illegal Terör örgütlerini besleyeceksin biz Türkiye olarak tepki göstermiyecekmişsiz yok böyle bir dünya her kimi Türkiye Cumhuriyeti devleti üzerinde kirli oyunlar planlarsa biz bu bütün planlarını bozar bin misli karşılık veririz bize dost ellini uzatan biz kocağımızı açarız.
    Cevapla
  • Bskn 3 yıl önce Şikayet Et
    Huluso Pasam adamsin gelmis gecmis en akilli komutan.Allah yolunuza tas goymasin insallah
    Cevapla
  • Bu kadar. 3 yıl önce Şikayet Et
    Fazla bir şey demeyeceğim benim Irak devletini yönetenlere iki şartım var ya sen kendi içinde PKK ve Diğer Terör örgütlerini yok edersin yada siz yapmayacaksanız'da bize sınırlarınızı açın Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Bu Domuz sürüsü PKK ve onun yan kollarını Teröristleri yok edelim bu kadar basit tercih sizin Irak.
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Tehditler cogaldi düsman birlesti seferberlik ilan edilmeli topyekün savas baslatilmali tüm düsmanlar bertaraf edilmeden durmak yok önüne gelen tehdit etmesi kabul edilemez sabrimiz buraya kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti