Büyük Menderes Nehri’nde kirlilik oranı 4'üncü seviyeye ulaştı

Aydın'da birçok tarım alanına su veren Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlilik oranı 4'üncü seviyeye ulaştı. Nehre atılan öle hayvanları sokak köpeklerinin yediği görüntüler dehşete düşürürken, doğa severler ve çiftçiler bir an önce nehirdeki kirliliğe önlem alınmasını istedi.

Büyük Menderes Nehri’nde kirlilik oranı 4'üncü seviyeye ulaştı
Büyük Menderes Nehri’nde kirlilik oranı 4'üncü seviyeye ulaştı
GİRİŞ 26.01.2021 19:27 GÜNCELLEME 26.01.2021 19:29
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Dinar ilçesinden çıkarak Uşak, Denizli ve Aydın'ın içinden geçip Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri, son yılların en kirli dönemlerinden birini yaşıyor. Türkiye genelinde kuraklık yaşayacak iller arasında gösterilen Aydın Ovası'nın sulamasında kullanılan Menderes Nehri'nde kirlilik oranının 4'üncü dereceye kadar çıkması gelecek için endişe yaratıyor. Menderes Nehri'nin Söke ovası kısmında ise birken çöpler ise dağ gibi büyüdü. Menderes Nehrine atılan hayvan cesetlerini ise sokak köpeklerinin parçaladığı görüntüler dehşete düşürdü. Çevrede çekim yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü kirliliği gözler önüne sererken, İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı'da tarım sulamasında gelecekten endişe duyduklarını söyledi.

‘BİZİM İÇİN ALTIN DEĞERİNDE’

Büyük Menderes Nehrinin kirlenmesine bir an önce çare bulunmasını isteyen İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, "Aydın Ovası'nın can damarı Büyük Menderes Nehri'dir. Yıllardır bu nehirden akan sularla mahsullerimizi sulamaktayız. O da bu şekilde kirlenerek benliğini kaybediyor. Çocukken buradan akan suları tülbentle süzerek içtiğimiz yılları hatırlıyorum. Burası bizim için altın değerinde bir nehir. Yaz aylarında arazimizi sularken mikroplardan dolayı ayağımızda yaralar oluşuyor. Bu nehir olmazsa bu ovada ekim olmaz. Şu an arazi sulaması yapılmıyor ve kirli nehir denize akıyor. Böyle giderse gelecek nesillere ne temiz bir nehir ne de temiz bir deniz bırakabileceğiz. Bu suyla tarlamızı suluyoruz. Kirli olduğu için verimi çok etkiliyor. Sağlığı etkiliyor. Bir an önce çaresine bakılması gerekiyor" dedi.

'HER TÜRLÜ ÇÖP VAR'

Bölgeyi dolaşarak çekim yapan çevreci Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Bulunduğum yerde her türlü çöpü görebilirsiniz. Biriken çöpler nehirde bulunan eski köprülere de zarar veriyor. Sürekli baskı yaparak ilerde yıkılmasına neden olabilir. Bu kirlilik denize dökülüyor" diye konuştu.

YORUMLAR 35
  • Ers 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş millet chp oyvermedi bi şekilde dümenle bunlar hile ile turkiyedeki belediyeleri aldilar adamlar olunun uzerine oypusulasi boşbinalara ikametgah atresi oypusulalarini yolda değiştirme evraklarda sahtecilik birhaneye uçhane gosterme burda mersin yeni sehirde halen devam ediyor birhanede uçhane gosteriliyor yani birhaneye uçhane ikametgahi ve kaçak yapilaşma devam ediyor eymiş seçim yatirimi imiş yani bunlarin işleri guçleri dumen bikti artik millet kimsede bunlarin defterini dürmüyor eh allah buyük işleri ğüçleri heykelyapmak camilerin önünebile heykel dikiyorlar
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanki okudukça aha çok cahilleşiyoruz, doydukça daha açgözlü oluyoruz, zenginleştikçe geleceğimizi bile satıyoruz ve medenileştikçe insanlıktan çıkıyoruz.
    Cevapla
  • Çorumlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Rezillik... Vatanı 2 ayda çökertir bunlar. Adamların ne yediği ne içtiği belli, Heykele verdikleri yardım paraları... Chp dış Ülkelerın mini Kukla şirketi, Hdp amerikanın küçük pkk sevicileri ve chp nin işbirliğini üstlenen ermeni itleri.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    SİZCE BİZ NE YAPIYORUZ? Allah'ın bize tertemiz verdiği akarsuları böylesine şımarıkça kirletip kullanılamaz hale getiriyoruz sonra da utanıp sıkılmadan daha fazla yağmur daha fazla kar yağdırmasını istiyoruz. Bu Dünya bizim uzay gemimiz ve çocuklarımıza bırakacağımız bu uzay gemisindeki suyu böyle sorumsuzca kirletiyoruz.
    Cevapla
  • Efe 3 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli Menderesin memleketinde chp kazanıyor celladına aşık olma stockholm sendromu diye buna denir.
    Cevapla
  • Vatandaş. 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok süper bir tespit.Gerçi bunlardan yardım istemeyde kalkılmaz.Yardım isteyipte işe aldıklarına ne yaptıkları ortada.Allah şerlerinden korusun.Aydına özel değil.Türkiye geneli söylediğimm.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor