Bursa'da nükleer alarm! Jandarmadan nefes kesen operasyon

Bursa'da jandarma ekipleri düzenledikleri operasyonda bir otomobilde "Sezyum 137" radyoaktif maddesi ele geçirdi.

Bursa'da nükleer alarm! Jandarmadan nefes kesen operasyon
Bursa'da nükleer alarm! Jandarmadan nefes kesen operasyon
GİRİŞ 15.04.2021 18:44 GÜNCELLEME 15.04.2021 18:44
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Bursa İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, yurt dışından Türkiye'ye nükleer silah yapımında kullanılan yüklü miktarda radyoaktif maddenin getirileceği bilgisi üzerine harekete geçti. 

Radyoaktif maddenin yurt dışından karayoluyla Bursa'ya getirildiğini ve burada bir başka alıcıya satılacağını haber alan Jandarma, operasyon için düğmeye bastı.

Otomobili takibe alan Jandarma ekipleri, Mudanya ili Güzelyalı Mahallesinde aracı durdurmak istedikleri esnada aracın kaçmaya çalışması üzerine yapılan fiziki takip neticesinde araç durdurularak içerisinde bulunan şahıslar yakalandı.   

Durdurulan otomobilde yapılan aramada ön koltuk bölümünde, "zula" olarak tabir edilen gizli bölmede, cam tüp içerisinde 256 gram ağırlığında "Sezyum 137" radyoaktif maddesi ele geçirildi.

Otomobilde ayrıca, bir adet ruhsatsız tabanca bulundu.

Otomobildeki A.K., F.K., S.Ç.A. ve A.K. isimli şahıslar gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslardan A.K. isimli şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edildi. Diğer üç şahsın ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 

SEZYUM 137' NEDİR?

Nükleer silah yapılıyor...

Zanlıların Yurtdışından temin ettikleri maddeyi karayoluyla Türkiye'ye soktukları saptandı. Zanlıların radyoaktif maddeyi satmak için iki milyon dolar talep ettikleri belirlendi. 
Sezyum 137 elementinin insanlar için hayati tehlikeye sokacak zararları ve yan etkileri olmasına karşın, bilim dünyası açısından da oldukça tercih edilen bir elementtir
"Sezyum 137" radyoaktif maddenin nükleer silah sanayii, nükleer silah yapımı ve tıp endüstrisinde kullanıldığı belirlendi.
Bu kimyasal elementin nükleer alanda kullanılan en önemli kimyasallardan biri olarak nitelendirildiği, radyoaktif olması açısından büyük tedbirler gerektiren bir element olma özelliği gösterdiği, yalnızca devlet kontrolünde üretilebileceği belirlendi.
Jandarma ekiplerinin başvurduğu Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile yapılan görüşmede, ele geçirilen maddenin radyoaktif ve yasaklı olduğu bildirdi.

Sezyum 137'nin 10 miligramının bile patlayıcı haline getirilmesi durumunda büyük bir binada geniş çaplı hasara neden olabileceği belirtilmiştir.

YORUMLAR 8
  • bahr 3 yıl önce Şikayet Et
    radyoaktifse niye ortada duruyor öyle..
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Aktif hale getirmeden radyosyan yaymaz. Aktif hale gelirse yari omru yaklasik 40 yil. Yani 40 yil radyasyon yayar.l Ayrica sezyum kendisi patlamaz. Diger maddelere katalizor olarak kullanılır.
    Cevapla
  • kanser 3 yıl önce Şikayet Et
    bunu türkiyeye milleti kanser etmek için yolluyorlar herhalde
    Cevapla
  • Dermanbey Anadolu 3 yıl önce Şikayet Et
    ihbarcida ortaklardan biridir,en azindan%25 cepte ...
    Cevapla
  • Midi viddi 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne la bu hemen uretek 50 .100 tane atak yunana
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Eee Ne iş? Kontrolsüz nükleer bulunduran en başta israildir. Çanta ile nükleer bomba nakli başlamış ise Hemen tedbirimizi alalım , biz de askıda ekmek gibi , Çantada nükleer ile dolaşalım. Uluslararası ve kıtalararası tabii.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı