Buharlaşma tavan yaptı! Acil önlem çağrısı

Kuraklıktan Van Gölü havzası da nasibini aldı. Yağışlardaki azalma ve artan sıcaklık nedeniyle buharlaşma tavan yaptı. Buharlaşmanın düşen yağışın 4 katından fazla olduğu belirtiliyor. Uzmanlar ise 'acil önlem' çağrısı yapıyor.

Buharlaşma tavan yaptı! Acil önlem çağrısı
Buharlaşma tavan yaptı! Acil önlem çağrısı
GİRİŞ 29.06.2021 15:57 GÜNCELLEME 29.06.2021 15:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalması nedeniyle oluşan kuraklık, Van Gölü havzası ve çevresinde su kaynaklarının yanı sıra tarım ve hayvancılığı da olumsuz etkiledi.

Yapılan araştırmalarda bölgedeki su kaynakları ile akarsu ve göllerin seviyesinde, kuraklık nedeniyle düşüşün yaşandığı tespit edildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, kuraklığın sadece Türkiye'nin değil dünyanın temel bir sorunu olduğunu söyledi.

Bu konuda ciddi önlemlerin alınması gerektiğini belirten Alaeddinoğlu, 21. yüzyılda insanoğlunu tehdit eden en ciddi doğal olaylardan olan kuraklık ve iklim değişikliğinin küresel ısınmanın sonucu olarak orta çıktığı aktardı.

Son dönemde ülkenin birçok yerinde sıklıkla yaz aylarında görülen dolu yağışı ve taşkınların iklim değişikliğin sonucu olduğuna dikkati çeken Alaeddinoğlu, "Kuraklık özellikle beli bölgeler için en ciddi tehdit olarak karşımıza çıkıyor. İçinde bulunduğumuz Van Gölü havzası da bu tehditten büyük orada nasibini alıyor. Hem tarımsal faaliyetlerde kullanılan suda hem de içme suyunda ciddi sıkıntılar ortaya çıktı" dedi.

Alaeddinoğlu, havzaya düşen yağışta son 10 yıla kadar çok ciddi bir değişiklik olmadığını belirterek, "Ancak son yılda yağışlarda azalma, sıcaklıkta ciddi bir artış var. Bu da havzada buharlaşmaya neden oluyor" diye konuştu.

Buharlaşmanın düşen yağışın 4 katından fazla olduğunu dile getiren Alaeddinoğlu, şunları söyledi: "Bu nedenle göllerin seviyesi düşüyor. Bu da havzada ciddi bir su kaybına neden oluyor. Dolayısıyla yapılması gereken birçok şey var. Her şeyden önce bir havza yönetimine ihtiyaç var."

Kapalı havzaların dışarıdan su alma şanslarının olmadığını bu nedenle kapalı havza su yönetiminin uygulanması gerektiğini aktaran Alaeddinoğlu, bu konuda birtakım adımların atılmasının ve sürdürülebilir yapının oluşturulmasının önemli olduğunu dile getirdi.

YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk ise dünyanın her tarafında insanların küresel ısınmayla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Bu nedenle özellikle su tüketiminde dikkatli davranılması gerektiğini vurgulayan Tunçtürk, "Yağışların olmaması nedeniyle tarım alanlarında ciddi bir kuraklık var" dedi.

Van Gölü havzasında 2021 yılı iklim verilerine göre yağışlarda geçen yıla oranla yüzde 12, uzun yıllar ortalamasına göre de yüzde 33 azalma olduğu bilgisini veren Tunçtürk, "Uzun yıllar ortalamasına göre 21 Haziran itibarıyla metrekareye 260 milimetre yağış düşmüş. Bu yılki yağış miktarı ise 170 milimetre civarında" diye konuştu.

YORUMLAR 4
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Zekat veren,sadaka veren az,fahişcilik ve hırs,hırsızlık revaçta.Muhtaç fukaranın ahı gökleri tutuyor.Mülkün-yağmurda O'nun mülkü- ezeli ve ebedi sahibi de yağmuru tutuyor.Siz hala her şeyi pozitif bilimlerle ispat etmeye çalışın.(evet,pozitif bilim de var,gerçek ve değerlidir ama, o, öndeki kamuflajdır.Gerçek müsebbib yaratandır ve her şey bir sınav,kimse anlamıyor galiba) Kur'andan Ayet;''-biz suyu yere çekiverseydik,ne yapardınız''Not yer kabuğu 120 km. kalınlığındadır.
    Cevapla
  • Mehmet Ata 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam isabet
    Cevapla
  • hormonsuz fikir 2 yıl önce Şikayet Et
    artık nüfusun bir kısmını en yakın yaşanabilir bir gezegene taşımanın zamanı geldi de geçiyor bile. Bu kadar gezegen yaratıldı ama daha biz keşfetmekten aciziz. 200 yıl içinde bu olmalı. Kısa vadede de, büyük yerleşim alanları terkedilip dünyaya homojen yayılma gerçekleşmeli. Bir süre bu hamle bizi idare eder.
    Cevapla
  • mtdrgn 2 yıl önce Şikayet Et
    inan alakası yok. dünya şimdiki nüfusu çok kolay yaşatabilir. tek sorun zenginlerin doymaması. bunu anlamadık senelerdir. neden ağaçları kestik, neden yerlerine betonlar diktik, neden zenginlerin köpekleri süt beğenmezken afrikada çocuklar ölüyor, neden ilaç firmalarının sahipleri zenginleşirken birçok insan tedavi edilemediği için ölüyor? aynı insan mars a gidince sorun çözülecek mi sanıyorsun?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İran'dan 4 ülkeye savaş ilanı gibi İsrail çağrısı! Resmen tehdit ettiler
İsrail'in savaş kararı sonrası ABD'den jet hızında açıklama: Dahil değiliz!