Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabından Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili video mesaj paylaştı.

Demir mesajında Aliya İzzetbegoviç'in "Bizi yok etmekle tehdit ediyorlar; ama bilsinler ki Müslümanlar yok olmayacaktır." sözleriyle "#Srebrenitsa Soykırımı'nın 26. yıl dönümünde, şehit edilen Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyorum." ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARI KÜÇÜK KURŞUNLA ÖLDÜRÜRLER DEĞİL Mİ ANNE?"

Büyümek istemiyorum anne

hedef seçmektense hedef olmayı kursunlara

vurmaktansa vurulmayi seçiyorum.

doğdum ve irkildim büyüklügü karşısında dünyanın

fatimagördüm ve şaşırdım açgözlülüğüne insanların.

İnsan insanın düşmanı mıdır?

kim kırar gönülleri, korkmaz mı ve bilmez mi insan bir gönül kıran onmayacaktır

ve vurduğu silah er geç dönecektir kendine

ve insan vurdugu kadar vurulur bilmez mi?

nedameti olmayana merhamet değil lanet edilir ancak

Çocukları anne küçük kurşunlarla mı vururlar

oysa çocuk merhamet demektir biraz

İnanmaktır bir uçurtmanın değerli olduğuna bir füzeden.

bütün bilyalarımı versem, resimlerimi, topacımı

yetmez mi anne yok etmeye yeryüzünden bütün silahları

bütün oyunlarda ebe olmaya razıyım yeter ki bölmesin bir bomba rüyalarımı.

madem savaş en çok bir çocuğun annesiz ya da babasız olması demektir,

ebelenmek ve bir daha oyuna girememektir madem

yakıyorum tahta atımı ve tabancamı.

oyunlarda ne askerim bundan sonra ne de pilot

söz, kullanmayacağım bundan sonra sapanımı.

sığınaklara gitmek istemiyorum anne.

oynamak istemiyorum sonunda ‘elma dersem çık’ olmayan hiçbir saklambacı.

Çocukları küçük kursunlarla mı vururlar anne

akar mı onların da kanları?

VİDEODA GÖRÜLEN MUHİÇ FATIMA MEZARI

Srebrenitsa'da 8 binin üzerinde Boşnak'ın katledildiği soykırımın "isimsiz" kurbanı olan bebek "Fatima" adıyla toprağa verildi.

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve 8 bin 372 Boşnak erkeğin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 18. yıl dönümü kapsamında Potoçari Anıt Mezarlığı'nda gerçekleştirilen törende, 409 kurbanın cenazesi, kılınan namazın ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

1995 yılı Temmuz ayında yaşanan soykırımda doğduğu gün hayatını kaybeden ve annesinin isteği üzerine mezarına "Fatima" ismi yazdırılan bebek de cenaze töreninde defnedildi.

"Fatima" bebeğin küçük tabutu, vatandaşlara duygulu anlar yaşattı.

Ratko Mladiç komutasındaki birlikler, BM'nin "güvenli bölge" olarak ilan ettiği Srebrenitsa'yı ele geçirmese ve katliam yaşanmasaydı, ''isimsiz'' bebek bu yıl 26 yaşında olacaktı.

Bebeğin annesi Hava Muhiç ve katliamın yaşandığı 1995 yılında 5 yaşında olan büyük kardeşi, bugün Bosna Hersek'ten ve Srebrenitsa'dan çok uzakta Fransa'da yaşıyor.

Bu yılki toplu cenaze törenine katılmak için Bosna Hersek'e gelen anne Hava Muhiç, tüm akrabalarının Potoçari Anıt Mezarlığı'nda gömülü olduğunu ve bu nedenle kızının da buraya gömülmesini istediğini söyledi.

Yetkililerden, ''isimsiz'' kızının tabutuna isim yazılmasını rica ettiğini belirten Hava Muhiç, ''İsimsiz olarak defnedilmesini istemedim" dedi. 

26 YILDIR DİNMEYEN ACI SREBRENITSA

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerce ele geçirilmesinin ardından başlayan ve kısa zaman içinde 8 binden fazla Boşnak sivilin hunharca öldürüldüğü soykırım, Boşnak halkının kanayan yarası olmayı sürdürüyor.

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımı, aradan geçen 26 yıla rağmen kurban yakınlarının en derin acısı olarak yüreklerdeki yerini koruyor.

Srebrenitsa soykırımının 26'ncı yıl dönümü kapsamında anma programı ve cenaze töreninin düzenleneceği 11 Temmuz Pazar günü, kimlik tespiti yapılan ve ailesinin onay verdiği 19 soykırım kurbanı daha Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilecek.

Aradan geçen yıllara rağmen hala binden fazla soykırım kurbanının cenazesinin bulunamamış olması Srebrenitsa'da yaşanan zulmün ne derece büyük olduğunun en önemli göstergelerinden birisi olarak kabul ediliyor.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • M. Ali 11.07.2021 18:43
    İyi ki Cehennem var...
  • Hakikat 11.07.2021 16:25
    Hepsine Allah rahmet eylesin! Bu kucucuk yavrunun soyledigi soze bakiniz! kucuk kursun! beni kahretti! bunu duyupta yuregi burkulmayan gozyasi dokmeyen olamaz! Iste musluman kardeslerim neymis? Uyanik olmamiz, Gevsemememiz gerekiyor ve silahinizizi hazirlayin - Islam Baris dini degil - Fitrat Dinidir
  • Eski Gurbetci 11.07.2021 15:37
    Rabbimiz hic bir kimseye, hic bir millete böyle acilar tattirmasin. Böyle acilar yasatanlarida kahri perisan eylesin.