Haberler peş peşe geliyor! Yangın bölgesinde son dakika gelişmesi...

Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadele 6. günde de devam ediyor. Bazı noktalarda yangınlar kontrol altına alındı. Marmaris'in Hisarönü Mahallesi'ndeki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. İşte il il bölge bölge yangınlarda son durum

GİRİŞ 02.08.2021 23:46 GÜNCELLEME 03.08.2021 08:20
Bu Habere 174 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı, son 6 günde 32 ilde 137 yangının kontrol altına alındığı, 6 ilde 13 yangının ise devam ettiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 28 Temmuz- 2 Ağustos arasındaki orman yangınları detay durumunu açıkladı. Buna göre; Adana'nın Karaisalı ilçesinde 23 yangından 1'i, Antalya'nın Manavgat, Gündoğmuş ve Demre ilçelerinde 18 yangından 3'ü, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas ve Seydikemer ilçelerinde 12 yangından 6'sı, İzmir'in Buca ilçesinde 11 yangından 1'i, Isparta'nın Sütçüler ilçesinde 2 yangından 1'i, Denizli'nin Güney ilçesinde 2 yangından 1'i devam ediyor. Ayrıca, son 6 günde 32 ilde 137 yangın kontrol altına alınırken, 6 ilde 13 yangın devam ediyor.

Yangın felaketiyle alakalı gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz.

00:38:
Muğla’nın Marmaris ilçesinde tekrar başlayan orman yangınları gece rüzgarın şiddetlenmesiyle artarak devam etti. Yangın işçileri ve itfaiye ekipleri yangını söndürmeye çalışırken, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve özel tekneler sahilden bölgedeki vatandaşları tahliye etti.



00:29:
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde üç ayrı noktada orman yangını çıktı.
Edinilen bilgiye göre, Seydikemer Bayır Mahallesi’ndeki ormanlık alanın üç ayrı noktasında yangın çıktı. Yangın ihbarı üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri bölgeye sevk edildi. Yangına karadan ekiplerin müdahalesi sürüyor.

23:11: Bakan Pakdemirli, İzmir Buca'daki yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

22:45: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, orman yangınlarından etkilenen bölgelerde yaşayan iş yeri sahipleri ve sigortalıların sosyal güvenlik prim borçlarının erteleneceğini açıkladı.

22:36: Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Adana Karaisalı Bozcalar yangınının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildiridi.

22:04:  10 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ, 15 EV HASAR GÖRDÜ

Isparta'nın Sütçüler ilçesindeki yangında söndürme çalışmalarına katılan 10 kişi dumandan etkilendi. Bölgedeki sağlık ekipleri, vatandaşları müdahale etti.
Çandır, Yıldız, Camili mahallerinde yaklaşık 15 ev hasar gördü.


22:00-  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla Seydikemer yangınları kontrol altına alındığını ve Soğutma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.


21:00: Orman Genel Müdürlüğü, son 6 günde 144 orman ve 86 kırsal alan yangını çıktığını açıkladı. 134 orman yangının kontrol altına alındığı, 10 ormanda ise söndürme çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

19:02:  Antalya Gündoğmuş'ta kent merkezine yaklaşan yangın kontrol altına alındı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "(Gündoğmuş) Kent merkezine yaklaşmış olan yangın bertaraf edildi, kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Hiçbir derdi olmayanların, oturdukları yerden dezenformasyon yaparak arkadaşlarımızın moralini bozmaya hakkı yoktur" dedi.



18.30: Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmaları ekiplerin havadan ve karadan yaptıkları müdahaleyle devam ediyor.

Hisarönü Mahallesi'nde rüzgarın şiddetini arttırmasıyla alevler, bazı evlerin bahçelerine kadar ulaştı. Ekipler, yangının evlere sirayet etmemesi için yoğun çaba harcıyor. Yangına havadan 4 helikopter, karadan da çok sayıda arazöz ve yangın söndürme işçisiyle müdahale ediliyor.

Vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor. Bazı vatandaşlar bölgeye yiyecek ve su getirerek yangında görevli ekiplere ikramda bulunuyor.

Bu arada, bazı mahalle sakinleri hortumlarla evlerinin çevresini sulayarak önlem almaya çalıştı. Alevlerin Hisarönü-Bozburun kara yoluna ulaşması nedeniyle, Hisarönü girişi yol trafiğe kapandı. Görevliler, Hisarönü Mahallesi'nde yaşayan vatandaşları evlerinden tahliye ediyor.

Jandarma ekipleri kara yolunun boşaltılması için uyarılarda bulunurken, bölgeye çok sayıda ambulans ve UMKE ekibi sevk edildi.

Bazı çiftçilerin, ahırlarında bulunan büyükbaş hayvanlarını çıkardığı da gözlendi.

17:35: Yangın son olarak Beydiğin Mahallesi’ne kadar ulaşarak mahallenin çevresinde bulunan ormanlık alanı küle çevirdi. Şiddetli rüzgar ile büyüyen yangında alevler metrelerce havaya yükseldi.

GÜNDOĞMUŞ İLÇESİ İÇİN TAHLİYE KARARI

17.10: Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Hisarönü Mahallesi'nde yangın yeniden başladı.

16.22: Antalya'da yangının yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçesinin tahliye edilmesine karar verildi. İlçedeki camilerden tahliye anonsları yapılmaya başlandı. Alevler ilçe merkezine çok yaklaştı.

16:00- DENİZLİ'DE TEKRAR YANGIN BAŞLADI

Denizli'nin Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi'ne yakın ormanlık alanda yeni bir yangın başladı. İhbar üzerine bölgeye Büyükşehir itfaiye ekipleri ve orman ekipleri sevk edildi. Buldan ilçesine bağlı mahallelerde ise orman yangınına müdahale için vatandaşları anons ile çağrıda bulunuldu. Yoğun dumanı fark eden vatandaşlar alevlerin yükseldiği alana yardıma koşuyor.

11:50>  (Bakanlar afet bölgesinde açıklama yaptı.)

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli:

Birinci odağımız yerleşim yerleri olmak durumunda kaldı. Marmaris'teki yangın devam ediyor, şu anda stabil. Öğleden sonra hava şartlaır nedeniyle potansiyel tehlike içeriyor. Sabah saatlerinde tüm yangınlar üzerinde bakanlarla birlikte hava aracıyla koordinasyon ve inceleme yaptık. Köyceğiz'de yangın dağlık arazide devam ediyor, yerleşim yerlerinden uzak. Buradaki yangın önemli ve yaygın bir yangın. Kara birliklerinin gücünü de arttırarak buün de özellikle karadan ve havadan ciddi tahkimatla Milas yangınımıza müdahale ediyor olacağız.

GÜNDOĞMUŞ'UN TAHLİYE EDİLMESİ SÖZKONUSU

Seydikemer'de 2 yangın devam ediyor, diğer yangınlara göre ciddiyeti daha az. Gündoğmuş yangını devam ediyor, Manavgat devam ediyor, Gündoğmuş'un tahliye edilmesi söz konusu. Tunceli Hozat yeni bilgi geldi, şu anda kontrol altına alındı. Isparta'da Sütçüler mevkiinde bir yangın daha çıktı.

TÜM ZAMANLARIN EN DÜŞÜK NEMİ

Termik santralle ilgili şimdilik problem yok gözüküyor, rüzgar da o yönde esmiyor. Bir problem olursa karşı ateş ve diğer tekniklerle müdahale etmek için arkadaşlarımız gereken tahkimatı yaptı. Havanın 40 derecenin üzerinde olduğu, rüzgarın estiği günleri yaşıyoruz. Yarın da tüm zamanların en düşük nemi ile karşı karşıya kalacağız. Normal şartlarda yüzde 30'un altında nemin olmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Tüm yangınlara 16 uçak, 51 helikopter, 850'nin üzerinde arazöz, 5 bin zerinde personelle müdahalemiz devam ediyor. Uçaklar konusunda alan yaygın olduğu için ama defalarca sortiler de yapılıyor. Muğla'da sabahtan binden fazla helikopter sortisi ve 3 bin tondan fazla su atıldı. Yerleşim yerleri odaklı gidiyoruz, maalesef ormanlarımızı bırakmak durumunda kalıyoruz. Marmaris özelinde yangında da çok ciddi yerleşim yeri tahkimatı ile çalıştık. Yerleşim yerlerinin güvenlik altına alınması belediyenin işi. Belediyelerimizin bunları tahkimatı konusunda ormanla işirliği içinde ileriye dönük tedbir alınması gerekir diye düşünüyorum. 

İlk yağmurlarla dikime başlıyoruz. Anayasanın 169. maddesi asla ve asla orman alanları daraltılamaz diyor, bunun istisnaları var. Bu istisnaların içinde rahmetli Özal'dan beri 40 yıldan beri olan konu, turizm alanı tahsis edilecekse edilir. Kurumlardan görüş alınır, turizm alanı ilan edilecekse edilir. Bunun için ormanların yakılması gibi spekülasyonların yapılması yanlıştır. Bir genel başkanın söylemesi üzücüdür. Ormanları kimse yakamaz, böyle hainler varsa cezasını adli merciler verecektir. Provokasyonlara dikkat etmemiz lazım. 

Amfibik dediğimiz hem karada giden hem de suda yüzen demektir, suyu toplar, alır, sonra da iniş yapacağı noktaya gider ve atışını yapar. Amfibik uçaklar tercihimiz. Rusya, Azerbaycan, İspanya gibi ülkelerden gelen yardım taleplerine 'tamam' dedik. Bu yardımlar yavaş yavaş geliyor. Gelen pilotların bizim sistemimize adapte olması zaman alıyor. Her uçağın faydası var burada. Her gelen ayrdımı kabul etmiyoruz. 5 tonun altında kalan uçaklar sıkıntı olabiliyor. 5 ton ve üzeri su atan, tercihen amfibik uçakları tercih ettik. Hala uçaklar gelmeye devam ediyor. Sahada çalışan 16 uçak, 51 helikopter var. İHA'larımız, insansız helikopterlerimiz var. 

11:30> İçişleri Bakanı Soylu, Muğla'ya geldi

Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz ve Milas ilçesinde devam eden orman yangınlarını yerinde incelemek üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Muğla’ya geldi. Bakan Soylu, devam eden yangın söndürme çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Bakan Soylu'nun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte helikopterle yangın bölgesinde havadan incelemelerde bulunmasının ardından basın mensuplarına yapılan çalışmalar ile bilgilendirmede bulunması bekleniyor.

09:15>  Marmaris ile Köyceğiz'deki orman yangınlarına havadan müdahale yeniden başladı.

8 MAHALLEYE YAYILDI

Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 5 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu.

Ekipler, yangını kontrol altında tutmak için gece boyunca karadan çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla 2 ilçede de hava araçları çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile uçaklar yangınlara havadan müdahale ediyor.

YORUMLAR 174
  • kamıl 2 yıl önce Şikayet Et
    koylerın ılcelerın kenarları agaclar kesılsın acıl sın en azından yerlesın alanlarına sıcramasın allah devletımıze guc kuvvet versın rabbım sagnak yagmurlarını gonderıverbu yangınları bı durduruver
    Cevapla
  • Hasan Bursali 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiye kadar aklınız nerdeydi.1 uçak alamadığınizmi.yazik onca gereksiz harcama varken nedeyim
    Cevapla
  • İsmail. 2 yıl önce Şikayet Et
    Belki işlediğimiz günahlar yüzünden bu haldeyiz. Yarabbi biz hata ettik günahlar işledik sen bağışla. Bizler zayıf güçsüz ve aciziz. Sen Rahman, Sübhan ve Ekbersin. Amin diyenlerin, mübarek insanlar yüzü suyu hürmetine söndür bu ateşi.
    Cevapla
  • TÜRKİYE 2 yıl önce Şikayet Et
    CHP PARTİSİ, ŞAYET, ÜZERİNİZDE, EN UFAK BİR, UTANMANIN, SIKILMANIN, EN UFAK BİR TERBİYENİN, KIRINTISI KALDIYSA, SAK IN, ORMANLARA GİTMEYİN, AĞAÇLARIN ÖNÜNDEN GEÇMEYİN, GÖLGESİNDE DİNLE NMEYİN, İNANIN BÜTÜN AĞAÇLAR, KUŞL AR, BİTKİLER DİLE GELİR, KİMBİLİR SİZE NELER SÖYLERLER, EĞER SİZDE, İNSANLIK KIRINTISI KALDIYSA, YÜZÜNÜZ BELKİ BİRAZ KIZARIr.
    Cevapla
  • Şalgam 2 yıl önce Şikayet Et
    Bitecek inş dualarınız seninle Türkiyem
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı