Son dakika: Muğla'daki yangınlarda şoke eden gerçek ortaya çıktı! Çok sayıda tutuklama var

Son dakika haberi: Yangın söndürme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Şu ana kadar 38 ilde 180 yangın kontrol altında, 5 ilde 12 yangın devam ediyor. Son bir saatte 4 noktadaki yangın kontrol altına alındı.

GİRİŞ 05.08.2021 22:15 GÜNCELLEME 06.08.2021 15:08
Bu Habere 185 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ... Türkiye'de orman yangınlarını söndürme çalışmaları sekizinci günde devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli son yaptığı açıklamada şu ana kadar 44 ilde 197 yangın çıktığını bunların 185'inin kontrol altına alındığını duyurdu.

MİLAS VE BODRUM'DA 6 KİŞİ TUTUKLANDI

Son dakika haberi... Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan makilik ve zeytinlik alanlarda çıkan yangınla ilgili molotofkokteyli attıkları belirtilen 4 kişi gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3'ü tutuklandı.

Bodrumun Mumcular Mahallesi'nde ormanlık alana sigara izmariti atarak yangın çıkmasına neden olan 3 şahıs da tutuklandı.

Orman yangınlarıyla ilgili son bilgilere dakika dakika haberimizden ulaşabilirsiniz... İşte afet bölgelerinden son gelişmeler: 

23:45:
Muğla Köyceğiz’de tekrar alevlenen orman yangınları gece saatlerinde rüzgarın şiddetlenmesiyle artarak devam etti. Dağlık alandan yükselen alevler geceyi aydınlattı.



23:11 : Milas'ta yangının tehdit ettiği 2 mahalledeki vatandaşlar tahliye edildi

22.03: Antalya’nın Manavgat ilçesi Beydiğin Mahallesi’nde başlayan orman yangını, İbradı ilçesinde de etkili olmaya devam ediyor.

Son dakika: Muğla'daki yangınlarda şoke eden gerçek ortaya çıktı!

Yangın, yılkı atlarının bulunduğu Eynif Ovası'nı çevreleyen dağlara ulaştı. Ormana, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkileri üzerindeki yangından dolayı Eynif Ovası’nda yoğun duman oluştu.

Ovadaki duman nedeniyle görüş mesafesi azaldı.

21.07: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli devam eden yangınlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, "28 Temmuz-5 Ağustos arasında 197 orman yangını çıktı. 185'i kontrol altına alındı. 4 Ağustos'tan sonra 16 uçak, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankerleriyle de etkin müdühalemize devam ediyoruz" dedi.

20.40: Ankara'da orman yangınlarıyla mücadele kapsamında belirli mesire alanları hariç olmak üzere, ormanlık alanlara girişler, 5 Ağustos- 15 Eylül tarihleri arasında, yasaklandı.

20.37: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Bölgede devam eden yangınlar var. Etkisi azalmış olsa da mücadele ettiğimiz bölgeler var. Bölgede vatandaşımızla birlikteyiz. Büyük bir özveriyle cansiperane çalışan herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

20.26: Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Bugün beş ilde 14 farklı noktada yangınla mücadele ediyoruz. Bazı cephelerde kontrol sağlanmış, soğutma çalışmaları başladı. Bazı cephelerde kontrol altına çabaları devam ediyor. Bugün düne göre daha iyi noktadayız.

Her noktada ekiplerimiz itfaiyelerimizden tutun orman çalışmalarına, emniyetimizin TOMA'sına kadar hepsi anında müdahale ediyor.

Bugün havadan ve karadan 1832 araçla yangına müdahale ettik. 6511 kişi sahada yangınla mücadele etti.

Her noktada ekiplerimiz itfaiyelerimizden tutun orman çalışmalarına, emniyetimizin TOMA'sına kadar hepsi anında müdahale ediyor.

YANGINDA SON DURUM

Sadece hava unsurlarımız bugün 1650 sorti yaptılar. Yangından 7 kişi Antalya'da hayatını kaybetti. 770 vatandaşımız yaralandı, etkilendi. 750'si taburcu edildi, 6 vatandaşımızın tedavisi sürüyor, herhangi bir hayati tehlikesi yok.

Tüm kurumlarımıza, sivil toplum örgütlerimize ve bireysel olarak gelen vatandaşlarımıza şükranlarımızı bir kez daha arz ediyorum.

Birçok gönüllü de çalışanlara su, yiyecek getiriyor, çalışanlarımızı yalnız bırakmıyor.

Yarın için rüzgar hızını kısacak, bunu avantaja çevirmemiz lazım. Yarın inşallah tamamen kontrol altına almayı hedefliyoruz. Yangın söndürme çalışmalarına paralel olarak vatandaşlarımız, belediyelerimiz ve diğer kuruluşlarımız çalışıyor, vatandaşımızın yaralarını sarmaya çalışıyor.

Şu ana kadar tespitlerimize 1352 bina ağır hasarlı, yıkılan ya da yıkılması gereken bina. Ayrı, bağlantılı bölümleri saydığımız zaman bu 2164 ünite demektir. Bununla ilgili yıkım çalışmaları da devam ediyor.

Dün KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar'la Kalemdar'a gittik, oradaki binaların hepsi yıkılmış, konteynerler geldi. 119 yaşam konteynerleri faal hale geldi. AFAD yoğun şekilde çalışıyor.

Diğer yangın bölgelerinde de vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu yerlerde yaşam konteynerlerini hızlı şekilde ulaştıracağız, bedelini devlet olarak üstleneceğiz.
Vatandaşımıza maddi yardımlarımız da devam ediyor. Şu ana kadar 1055 ailemize toplam 17 milyon ödeme yapıldı.

20.25: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat’taki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenliyor.

19.20: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Marmaris'teki yangın söndürme çalışmalarını inceledi.

İlçede devam eden orman yangınını söndürme ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Bakanlar Dönmez, Soylu, Pakdemirli ile bakan yardımcıları bölgede yürütülen çalışmaları yerinde takip ediyor.

Bakan Soylu, Marmaris Çayhisar mevkisinde yürütülen söndürme ve soğutma çalışmalarını incelediği sırada, yeni evli polis memurları Damla ile İrfan Yılmaz'ın balayını yarıda bırakıp gönüllü olarak yangın söndürme çalışmalarına destek verdiğini öğrendi.

Gölmarmara İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli yeni evli çiftle bir süre sohbet eden Soylu, özverili çalışmalarından dolayı polis memurlarına teşekkür etti, mutluluk diledi.

MİLAS'TAKİ YANGINLARLA İLGİLİ 3 KİŞİ TUTUKLANDI

18.55: Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan makilik ve zeytinlik alanlarda çıkan yangınla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3'ü tutuklanırken, 1'i ise adliye kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Bodrumun Mumcular Mahallesi'nde ormanlık alana sigara izmariti atarak yangın çıkmasına neden olan 3 şüpheli de tutuklandı.

Son dakika: Muğla'daki yangınlarda şoke eden gerçek ortaya çıktı! Çok sayıda tutuklama var

MOLOTOFKOKTEYLİ ATTILAR

Milasa bağlı Ekindere Mahallesinde, geçen 2 Ağustos'ta meydana gelen olayda, yöre halkı 4 şüphelinin zeytinlik alana molotofkokteyli atarak kaçtığını fark etti. Molotofkokteyli atılan alanda çıkan yangın kısa sürede vatandaşların ve ekiplerin desteğiyle söndürüldü. Vatandaşlar, durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine harekete geçen Milas Jandarma Komutanlığı ekipleri, tespit edilen şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. Milasta kundaklama girişiminin ardından İzmir istikametine kaçtığı belirlenen 4 şüpheli, güvenlik güçlerinin çalışmasıyla İzmir girişinde yakalandı. Milas Jandarma Karakol Komutanlığına bağlı Selimiye Karakol Komutanlığına getirilen şüpheliler, burada toplanan vatandaşlar tarafından linç edilmek istendi. İşlemlerin ardından dün Milas Adliyesine sevk edilen kundaklama şüphelilerinden 3'ü sevk edildikleri adliyede tutuklanıp, cezaevine gönderildi. Diğer şüpheli ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde ise Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Mumcular Mahallesi'ndeki ormanlık alanda geçen 3 Ağustos'ta çıkan ve 1 dönümlük alanı küle çeviren yangınla ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin otomobilden sigara izmariti atarak yangına sebep oldukları belirlendi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, tedbirsizlik sonucu yangına sebep olmak suçundan tutuklandı.

17.50: İletişim Başkanlığı: Devletimiz Milletimiz İçin Seferber Yangından etkilenen vatandaşlarımızın yaralarının sarılması, barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için devletimizin tüm imkanları seferber edilmektedir.

05.08.2021 tarihi itibarıyla yapılan yardımlar: 

17.35: Türk Kızılay: Orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz'dan bu yana; 8.766 Kızılaycı Gönüllü ve Personelle, 129 Dağıtım Noktasında, 335.242 Kişiye Gıda ve İnsani Yardım Desteği.

17.00: MSB: Dozer ve iş makineleri Manisa’dan Muğla’ya intikal ettirildi.

MSB: AFAD’ın talebi doğrultusunda, yangınla mücadelede görev yapacak dozer ve iş makineleri; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerimize ait askerî çekicilerle Manisa’dan Muğla’ya intikal ettirildi. 

KEMERKÖY TERMİK SANTRALİ İLE İLGİLİ ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

14.35: Milas’ta devam eden orman yangınının Ören’de bulunan Kemerköy Termik Santrali’ne sıçraması üzerine şirket konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Şirketten yapılan konuya ilişkin yazılı açıklamada, “Santralimize yönelik yangın tehlikesi ortaya çıktığından itibaren yangınla mücadelede devletimizin tüm ilgili birimleri ile koordineli bir çalışma yürütülmüş ve aynı şekilde tüm çalışmalarımız devam etmektedir. Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri’nin hissedarı olan şirketlerden ve tüm ortaklıklarından bu süreçte onlarca sayıda itfaiye, yangın söndürme araçları, arazözler ve iş makineleri, yangın uzmanları ve ekipler santral sahasında ve bölgesinde konuşlandırılmıştır. Ayrıca yangınla mücadelede Türkiye’nin dört bir yanından belediyeler ve birçok şirket, itfaiye, acil müdahale ekip ve ekipman, iş makinesi desteği sağlamıştır” denildi.

"HİDROJEN TANKLARI SU İLE DOLDURULDU"

Ekipman tedariği dışında alınan tedbirlere de değinilen açıklamanın devamında, “Yangının gerek santral sahasına ulaşmasını engellemek ve gerekse diğer yerleşim bölgelerine etkisini yok etmek için tedarik edilen ekipmanlar hizmete sunulmuştur. Hidrojen tankları planlı olarak boşaltılmış, içleri su ile doldurulmuştur. Santralin çevresine yaklaşık 20 metre genişliğinde koruma bandı oluşturulmuş ve yanıcı nitelikli fuel oil gibi hammaddeler ticari kaygı gözetmeksizin imha edilmiştir. Üretim kademeli olarak durdurulmuştur” bilgilerine yer verildi.

Şirketten yapılan konuya ilişkin açıklamanın devamında, “Sürecin başından itibaren santral bölgesinde yangına bütün unsurlarla müdahale edilmiş, üretim kademeli olarak durdurulmuştur. Ancak ani bastıran rüzgarın etkisiyle güçlenen yangın, santral yerleşkesinin içine girmiştir. Bu sürecin ardından santral güvenli bir biçimde tahliye edilmiştir. Planlı ve kontrollü tahliye çalışmalarımız başarı ile sonuçlanmıştır. Bunun neticesinde 624 çalışanı olan Kemerköy santralimizde herhangi bir yaralanma veya can kaybı yaşanmamıştır” ifadelerine yer verildi.

“PATLAMA MEYDANA GELMEDİ”

Termik santralde herhangi bir patlama yaşanmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Kamuoyunda oluşan endişeleri gidermek için belirtmek isteriz ki; santrallerimizde yangının etkileri nedeniyle çevreye zarar verebilecek herhangi bir unsur bulunmadığı gibi bir patlama da meydana gelmemiştir. Yangının kontrol altına alınmasının ardından sabah saatlerinde ekiplerimiz santral sahasına girmiş ve ilk gözlemlerine göre yeni bir risk unsuru tespit edilmemiştir. Soğutma çalışmalarına itfaiye ekipleri tarafından devam edilmektedir. İlk belirlemelere göre kömür stok sahalarında yangının herhangi bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Stok sahalarındaki kömürün yandığına ilişkin sosyal medyada yer alan bilgiler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

“Santralin bölgeye tekrar enerji vermesine yönelik çalışmalar, soğutma çalışmaları ile eşzamanlı olarak devam etmektedir” denilen açıklamanın devamında şu bilgilere de yer verildi:

Çeşitli mecralarda art niyetli olarak speküle edildiği üzere yangına engel olunmadığı iddiaları tamamen asılsız ve dezenformasyon amaçlıdır. Yangının söndürülmesi ve kontrol altına alınması için yukarıda da belirtildiği gibi tüm imkanlar seferber edilmiş, bunların yanı sıra havadan yangına müdahale aracı temini dahil olmak üzere gerekli tüm aksiyonlar alınmış ve ilgili prosedürler zamanında devreye sokulmuştur. Bundan sonraki gelişmelerle ilgili olarak kamuoyu şeffaf bir şekilde bilgilendirilmeye devam edilecektir.”

3 DAKİKADA 8 HELİKOPTER SU ALMAK İÇİN GELİYOR

13.30:  Manavgat'ta 9 gündür süren yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangının söndürülmesinde büyük rol oynayan yangın söndürme helikopterleri ise alevlerin yükseldiği Kızıldağ bölgesine müdahale ediyor.

Boyutlarına göre tek seferde 3 ile 9 ton arasında su bırakabilen helikopterler, suları ise bölgeye yakın su havuzundan alıyor. Havuza 3 dakikada 8 helikopter su almak için gelirken, bir helikopterin su aldığı sırada diğer helikopterler ise havada sıra bekliyor.

Diğer yandan havuz, Türkiye'nin farklı noktalarından getirilen su tankerlerinin taşıdığı sularla dolduruluyor. Suyu havuza dolduran tankerlerin çalışanları ise helikopterlerin su almak için alçaldığı sırada oluşan şiddetli rüzgarda zor anlar yaşıyor.

13:14 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, " Son 9 günde, 38 ilde 180 orman yangınını kontrol altına aldık. Ormanın Kahramanları’nın 5 ilde 12 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveri ile devam ediyor." dedi.

12:49  Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle kısa sürede yayılan alevlere Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor. Yangının kontrol altına alınması için yürütülen çalışmalara bölge halkı da destek veriyor.

12:40 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye genelinde devam eden yangınlara ilişkin son durumu paylaştı. 

12:38 Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Hatay Dörtyol'daki yangının da kontrol altına alındığını açıkladı. 

12:30 Isparta Eğirdir'deki yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devamediyor. 

12:06 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'li Adana Feke'deki orman yangınının kontrol altında alındığını duyurdu.

11:39: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karabük'teki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı.

10:08  Marmaris'te alevlere müdahale eden orman işçileri kaza yaptı: 4 yaralı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangınlarına müdahale eden işçilerin bulunduğu arazözün devrilmesi sonucu 4 işçi yaralandı.

Hisarönü Mahallesi'nde başlayarak Orhaniye Mahallesi'nde devam eden orman yangınına, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Manisa'dan Marmaris'e gelerek Turunç Mahallesi'nde yangına müdahale eden ekibin bulunduğu arazöz bölgede devrildi. Kazada arazözde bulunan 4 işçi yaralandı.

İşçiler kaza yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından Marmaris Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

İşçilerden 2'si ayakta tedavi olurken 2 işçi müşahede altına alındı. İşçilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

09:24 Milas’ın Ören bölgesindeki yangın nedeniyle gece boyunca tahliye çalışmaları devam etmiş, termik santralde bulunan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetlerimize ait çıkarma gemileriyle bölgeden emniyetle tahliye edilmiştir. Tahliye çalışmaları sorunsuz şekilde tamamlanmıştır. 

08:45 Hatay Dörtyol'daki orman yangını kontrol altına alındı

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinde Dörtyol Kuzuculu mevkisinde orman yangını çıktığı hatırlatıldı. Yangının, Vali Rahmi Doğan koordinesinde ekiplerin üstün gayreti sonucu büyük ölçüde kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

07:45 Termik santralde yangın etkisini yitirdi.

05:55 Şu an yapılan tespitlere göre yangında yaklaşık 102 bin dekar ormanlık alanın tahrip olduğu ifade edildi. 

03.48 Aydın'ın Karacasu ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale sürüyor. Yangına ekipler çok sayıda arazöz, su tankeri ve beton mikseriyle müdahale ederken, vatandaşlar da kazma ve küreklerle mücadeleye destek veriyor.

03.02 Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi Menteşe Mahallesi'ndeki ormanlık alanda iki gün önce başlayan yangın Menteşe ilçesine ulaştı. Menteşe Kaymakamlığı koordinasyonunda oluşturulan İlçe Kriz Masası tarafından ilçeye bağlı Kozağaç ve Şenyayla mahallelerindeki vatandaşların tahliye edilmesine karar verildi.

01.40 YANGIN YENİKÖY TERMİK SANTRALİNE 7 KİLOMETRE MESAFEDE
Kemerköy Termik Santrali’ne sıçrayan yangın devam ederken, alevlerin, çevresinde kızılçam ağaçlarının sıklıkla bulunduğu yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Yeniköy Termik Santrali’ne yaklaştığı öğrenildi.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER İLE HAVADAN MÜDAHALE

Öte yandan, Milas’ta 8 mahallenin tahliye edilmesine yol açan Kemerköy Termik Santrali’nde söndürme çalışmaları yoğun şekilde sürdürülüyor. Alevlerin teslim aldığı santraldeki yangına karadan sürdürülen çalışmalarının yanı sıra gece görüşlü helikopterle de havadan müdahalenin devam ettiği bildirildi.

23:59 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu afet bölgesindeki son duruma ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu yaptığı açıklamada "Bir şirketimizin İsrailli bir şirketten kiraladığı 2 uçak da yarın ülkemize gelecek. Türkmenistan'dan sembolik bir teklif geldi. Katar'dan gelen ekiple bugün görüştüm, 666 kişilik bir ekip var. Gündoğmuş bölgesinde yardım ediyorlar. Pakistan, Polonya, Gürcistan, Kazakistan, Bosna Hersek, ABD, Kanada, Japonya'dan da bazı teklifler geldi. Uçak ve helikopter destek ihtiyacı olduğunu söyledik. Yanıt bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

22.50: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Muğla'nın Milas içesine orman yangının termik santrale ulaşması nedeniyle iskelede toplanan vatandaşların, çıkarma gemileriyle tahliye edildiğini duyurdu.



Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor" ifadelerine yer verildi.

22.35: Sütçüler Çandır bölgesinde bugün sabah saatlerinde büyük ölçüde kontrol altına alınan yangın, akşam saatlerinde ormanlık alanlarda yeniden büyüdü. Alevler hızla yayılmaya başladı. İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına aralıksız müdahale ediyor.

Ekiplere vatandaşlar da destek veriyor. Isparta İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri ve tüm kamu kurum kuruluşları yangın bölgesinde çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Bölgede bir yandan söndürme çalışmaları devam ederken, diğer yandan soğutma çalışmaları yapılıyor.

YANGIN TERMİK SANTRALE SIÇRADI, PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR

21.12: Milas'taki yangınlarda alevler Kemerköy Termik Santrale sıçradı. Şu anda bölgedeki elektrik tellerinden kıvılcımlar düşüyor. Patlama seslerinin de duyulduğu santralden sirenler çalıyor. 

Son dakika: Muğla'da korkulan oldu! Yangın kritik bölgeye sıçradı, patlama sesleri geliyor

Saat 21.00 sıralarında termik santralin elektrik iletim tellerinden de kıvılcımlar düşmeye başladı. Bunun ardından terminalin alarmı çalmaya başladı.

Bu arada patlamaların da yaşandığı bölgede elektrikler kesildi. Güvenlik gerekçesi ile insanların bölgeden uzaklaştığı Milas'taki santralde durum ciddiyetini koruyor.

20.33: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bölgeden aktardığı son bilgiler şöyle:

Dünyanın birçok noktasında selleri, heyelanları, yangınları görüyoruz. Bu noktada hızlı aksiyon almak adına vatandaşlarımızın yarasını en hızlı sarmak adına tüm ekiplerimiz insanüstü bir gayretle çalışıyor. Yangında çok önemli bir mücadele verdiler. 28 Temmuz'da 4 ayrı noktada yangın başladı. Antalyamızda 50 yerleşim yerini etkiledi. Yangında doğrudan etkilenen 722 vatandaşımız yaralı idi, 708'inin tedavileri tamamlandı. 7 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor, hayati riskleri söz konusu değil. Afetten etkilenen vatandaşlarımıza psikososyal desteklerimiz devam ediyor. 45 mahallede afetzede kardeşlerimizin yanında 2 bin 400 afetzede kardeşimize psikososyal destek verdik. Yangın bölgesinde etkilenen hayvanlarımıza 7 gün 24 saat veteriner hizmeti verilmektedir. Yurtta misafir ettiğimiz vatandaşımız 59 tane. Vatandaşlarımız tarlasından, hayvanlarının yanından ayrılmak istemiyorlar. Şu ana kadar 93 aileye konteynerlerini sahada kurduk. Şu ana kadar 133 çadır kurulmuş durumda.

20.25: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'nun bölgede yaptığı son açıklamalar şu şekilde;

Bugün 5 ilçede 15 farklı noktada yangınla mücadele ediyoruz. Orman yangınları ekiplerimizin cansiperane mücadelesiyle bazı cephelerde kontrol sağlandı, soğutma çalışmaları başlatıldı. 2 farklı cephede ekiplerimiz yangında kalma riski yaşadı. Yoğun mücadele sonucunda kurtarıldılar. Bugün 6 uçak, uçaklardan baızları arıza yapmıştı, 2 İHA, 17 helikopter, 2 yönetim helikopteri, 1 insansız helikopter, 1858 araçla bu çalışmalar sürüyor. Uluslararası camiadan destek teklifleri ve destekler gelmeye devam ediyor. Bugün Avrupa'dan 4 ülkeden daha AB mekanizmasına yangın sebebiyle destek başvurusu oldu. Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk ve İtalya. O ülkelere de geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz.KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ziyaret etti, moral ve güç verdi. Teşekkür ediyoruz. KKTC'den 21 kişilik bir ekip bu akşam saatlerinde yola çıktı, Mersin'e gelecekler. Akşam 21.30'da ulaşmış olacaklar. Ayrıca Kızılay başkanı ve bir heyet Antalya'ya gelecek. 

O ÜLKELERDEN YENİ UÇAKLAR GELİYOR

Bugün Ukrayna'dan 4 tane helikopter Isparta Havaalanı'na inmiş bulunuyor. Bu akşamdan, yarından itibaren yangın söndürme çalışmalarımıza katkı sağlayacak. Bambi ihtiyacının olabileceğini de düşünerek farklı ülkelerden getirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Azerbaycan'dan 2 adet geldi, Ukrayna'dan 1 adet geldi, Rusya'dan gelecek. Yarın sabah kardeş Azerbaycan'dan 1 uçakla 10 personel ve 40 itfaiye aracıyla 150 personel ülkemize gelecek. Uçağı Azerbaycan'dan daha ilk günden göndermek istemişti ama uçak bakımdaydı.

Bir şirketimizin İsrailli bir şirketten kiraladığı 2 uçak da yarın ülkemize gelecek. Türkmenistan'dan sembolik bir teklif geldi. Katar'dan gelen ekiple bugün görüştüm, 666 kişilik bir ekip var. Gündoğmuş bölgesinde yardım ediyorlar. Pakistan, Polonya, Gürcistan, Kazakistan, Bosna Hersek, ABD, Kanada, Japonya'dan da bazı teklifler geldi. Uçak ve helikopter destek ihtiyacı olduğunu söyledik. Yanıt bekliyoruz.

20.00: Milli Savunma Bakanlığı Milas'ın Fesleğen Yaylası’ndaki yangında mahsur kalan bir vatandaşın, Hava Kuvvetleri'nin 125'inci Eğitim Filo Komutanlığı'na ait helikopter ve görevli personel tarafından kurtarıldığını bildirdi. Bakanlığın açıklamasında "Dumandan etkilenen vatandaşımıza ilk müdahale helikopterde yapıldı. Bölgede mahsur kalan başka vatandaşlarımızın olup olmadığını belirlemek üzere havadan keşif faaliyetimiz devam ediyor." ifadelerine de yer verildi.

19.35: Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Hatay Valiliğinin talebi üzerine Dörtyol ilçesinde başlayan yangına müdahale için 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan 160 personel görevlendirildi.

ALEVLER İLE TERMİK SANTRAL ARASINDA 400 METRE KALDI

17.30: Muğla'nın Milas ilçesinde Kemerköy Termik Santrali'ne kadar yaklaşan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Alevler santralin 400 metre yakınına kadar yaklaştı.

Personeli tahliye edilen, yakıt tankları da boşaltılan santralde, olası bir yangına karşı tüm önlemlerin alındığı duyuruldu.

Ekipler santral çevresinde ve yerleşimin yoğun olduğu alanlarda güvenlik amacıyla bekletiliyor.

MANAVGAT'TA ALEVLER EYNİF OVASI'NA İLERLİYOR

17.00: Manavgat'ın Beydiğin Mahallesi yakınlarında başlayan orman yangını, İbradı ilçesi sınırlarında sürüyor. İlçe merkezinde uzaktaki yangını söndürmek için ekipler havadan ve karadan çalışmalarını yürütüyor. Yangın, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerinde yer alan ormanlık alanda ilerliyor.

Yangın yılkı atlarının bulunduğu Eynif Ovası'nı çevreleyen dağlara ulaştı.

Yangının Eynif ve ilçe merkezine ulaşmaması için mücadele yürütülüyor. Söndürme helikopteri, yakın bölgede bulunan su havuzundan defalarca sorti yaparak mücadele verirken, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerinin üzerinde yangından dolayı duman bulutu oluştu.

16:40 Bakan Pakdemirli: 33 ilde 167 yangın kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 33 ilde 167 orman yangınının kontrol altına alındığını bildirdi.

Pakdemirli, Twitter hesabından, orman yangınlarıyla ilgili son durumu, ayrıntıları içeren bir infografikle paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

"Orman yangınları son durum, 33 ilde 167 yangın kontrol altına alındı. Ormanın Kahramanları'nın 7 ilde, 16 farklı yangınla olan mücadelesi durmadan devam ediyor."

Muğla’nın Marmaris ilçesi Armutalan Mahallesi'nde çıkan orman yangın, Orhaniye, Turunç ve Turgut Mahallerinde etkisini sürdürüyor.

Ekipler, sarp arazi ve rüzgar sebebiyle yangına müdahalede güçlük yaşıyor. Orman ve itfaiye ekiplerine, polis, asker ve zabıta ekipleri de destek veriyor.
Uçak ve helikopterlerin yanı sıra Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyetine ait gemiler de söndürme çalışmalarına katılıyor.

Yangın, Bodrum'da Kisebükü, Mazı Çocuk Mezarı mevkisi ve Yeniköy'de, Milas'ta ise Fesleğen Yaylası ve Ören yönünde etkisini sürdürüyor. Ekipler, helikopter ve uçak desteğinde alevlerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor. Alevlerin dün ulaştığı Ören'deki bazı sitelerde yazlıklar yandı.

BAKAN SANTRALDE İNCELEME YAPTI

Yangının ilerlediği Yeniköy ve Kemerköy santrallerinde önlemler arttırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez, santraller bölgesinde incelemede bulundu, önlemler konusunda yetkililerden bilgi aldı.

Milli Savunma Bakanlığı, Ören ve Milas açıklarına ihtiyaç halinde denizden tahliye çalışmasında kullanılmak üzere bir karakol botu ve bir çıkarma gemisinin sevk edildiğini duyurdu. Gemideki askeri personel, sahilde yanan alanları söndürdü, soğutma çalışması yaptı.

Köyceğiz, Seydikemer ve Kavaklıdere ilçeleri ile Muğla Merkeze bağlı Muratlar mahallelerindeki yangınlara da müdahale ediliyor. Çevre illerden gelen ekipler de destek veriyor.

Aydın Karacasu'daki yangını söndürme çalışmaları ise sürüyor.

ANTALYA'DA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Antalya’da ise 28 Temmuz’da başlayan Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerindeki yangınlar sürüyor. Yerleşim yerlerinden uzaklaştırılan Gündoğmuş'taki yangın ormanlık alanda devam ediyor. Ekipler alevlerin yerleşim yerlerine yaklaşmaması için çalışılıyor.

Eğirdir Kovada Gölü Milli parkı yakınlarındaki yangın ise kontrol altına alındı. Isparta Valiliğinin talebi üzerine Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından itfaiye, arazöz, dozer, su tankeri ve arazi araçları ile personel de yangına bölgesine gönderildi.

HATAY'DAKİ YANGINA HAVADAN KARADAN  MÜDAHALE EDİLİYOR

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde de ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Hatay'da havadan ve karadan müdahale sürüyor

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Şifalısu mevkiinden dumanların yükseldiğini görenler durumu yetkililere bildirdi.

Bölgedeki yangına, 2 helikopter, çok sayıda arazöz ve iş makinesinin yanı sıra 300 orman işçisiyle müdahale ediliyor.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla (TOMA) da destek verdiği söndürme çalışmalarına, çevredeki vatandaşlar da yangın söndürme tüpleriyle müdahale ediyor.

Bölgeye, Hatay Valiliğinin talebi üzerine gönderilen 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli 160 personel de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Alevlere müdahale sırasında dumandan etkilenen bir vatandaş da bölgede hazır bekletilen ambulansla Dörtyol Devlet Hastanesine kaldırıldı.

DENİZLİ'DE 2 NOKTADA YANGIN SÜRÜYOR

Denizli'nin Tavas ve Güney ilçelerinde çıkan 6 orman yangınından 4'ü kontrol altına alındı, 2'sini kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

ADANA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Adana'nın Feke ilçesi Akoluk mevkiinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen söndürme helikopteri, arazöz ve çok sayıda yer ekibinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

YORUMLAR 185
  • Arzu 2 yıl önce Şikayet Et
    pkk lı it sürüsünü asın demekten yorulduk.hapse atıp besleyip salmayın artık.gebertin bu köpekleri
    Cevapla
  • Ts61 2 yıl önce Şikayet Et
    Idam yeter artık
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    acil yasa cikarilsinn idam
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    idam istiyoruz kardesim idam edin gitsinle ibreti alem olsunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak