RTÜK'ün CHP’li üyesi Konuralp kadına hakarete ceza verilmesine karşı çıktı

FOX TV’de yayınlanan Aşk Mantık İntikam adlı dizide kadın karaktere karşı kullanılan “karıya bak be!”, “kahpe” gibi sözler için RTÜK toplantısında ceza istenirken CHP’li üye Konuralp ise bu hakaretlere ceza verilmesine karşı çıktı.

RTÜK'ün CHP’li üyesi Konuralp kadına hakarete ceza verilmesine karşı çıktı
RTÜK'ün CHP’li üyesi Konuralp kadına hakarete ceza verilmesine karşı çıktı
GİRİŞ 12.08.2021 13:14 GÜNCELLEME 12.08.2021 13:14

FOX Tv’de yayınlanan Aşk Mantık İntikam isimli dizide kadınlara dönük ağır hakaretlerde bulunulması vatandaşların tepkisine neden oldu. Yapılan şikayetler üzerine RTÜK dizi hakkında inceleme başlattı.

KADIN EŞİTLİĞİ KONUSUNDA NE KADAR SAMİMİLER? 

Yapılan incelemenin ardından dizide kadını aşağılama, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden unsurlar tespit edildiği öğrenildi. Bunun üzerine gerçekleşen üst kurul toplantısında dizinin yayınlandığı kanala ceza uygulanması gündeme geldi. Kadına yönelik ayrımcılığa karşı tavır alan RTÜK üyelerinin bu kararlı duruşuna itiraz ise CHP kontenjanından seçilen RTÜK Üyesi Okan Konuralp’ten geldi. CHP’li üyenin hakaret içeren ve kötü örnek oluşturan ifadeleri savunması CHP’nin kadına karşı şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği sözlerinde ne kadar samimi olduğu sorusunu gündeme getirdi. 

Ebubekir Şahin'den ihsas-ı rey yapan CHP'li üye İlhan Taşcı hakkında açıklamaEbubekir Şahin'den ihsas-ı rey yapan CHP'li üye İlhan Taşcı hakkında açıklama

RTÜK İNCELEME BAŞLATTI 

FOX’un Aşk Mantık İntikam dizisinin 18 haziranda yayınlanan ilk bölümünde dizinin baş karakterlerinden Esra’ya yönelik çirkin ifadeler herhangi bir bipleme ve engelleme olmaksızın yer aldı. 

İşte dizide geçen o ifade: 

- Müşteri: Karıya bak be, hem tazminat almış  hem de hisselerin yarısın öyle mi? Kahpedeki şansa bak be! 

Ayrıca dizide geçen "Karısı ne yaptı da zengin oldu abi" ve "Karıya bak be, hem tazminat almış hem de hisselerin yarısını öyle mi? Kahpedeki şansa bak be!" gibi ifadelerle,  boşanma, nafaka, mal paylaşımı gibi kadının yasal hakları da yok sayıldı. Bu ve benzeri birçok olumsuz içerik sebebiyle dizi hakkında gelen şikayetler üzerine RTÜK inceleme başlattı. 

KADINA HAKARET NORMAL GÖRÜLÜR MÜ? 

Edinilen bilgilere göre, RTÜK toplantısında, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden unsurlar içermesi sebebiyle dizi hakkında yaptırımda bulunulması gündeme geldi. Ancak RTÜK’ün CHP’li üyesi Okan Konuralp, yaptırım talebine karşı çıkarak kadınları aşağılayan sözlere ceza verilmemesi gerektiğini savundu.  

Kadına dönük şiddetle mücadele adına medyada kullanılan dile de dikkat edilmesi gerektiği konusu gündeme gelmişti. Buna göre kadını ayrıştıran, cinsiyetçi kelimelerin terk edilmesine yönelik bazı çalışmalar yapılmıştı.  

Tüm bu iyi niyetli çabalara rağmen bir dönem Kemal Kılıçdaroğlu’nun basın danışmanlığı görevini de yürüten RTÜK üyesi Okan Konuralp’ın kadınlara dönük ağır hakaretlerde bulunulan diziye ceza verilmesine karşı çıkması kadın hakları konusunda mücadele veren sivil toplum kuruluşlarının da tepkisine neden oldu. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!