Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye ile Cezayir'in görüşleri örtüşüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cezayirli mevkidaşı Ramtan Lamamra ile Libya, Tunus, Sahel bölgesi ve Afrika gibi bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye ile Cezayir'in görüşleri örtüşüyor
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye ile Cezayir'in görüşleri örtüşüyor
GİRİŞ 14.08.2021 22:22 GÜNCELLEME 14.08.2021 22:26

Çavuşoğlu ile Cezayir Dışişleri Bakanı Lamamra, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cezayirli mevkidaşını Dışişleri Bakanlığı görevine yeniden getirildiği için tebrik eden Çavuşoğlu, "Tecrübeleriyle inşallah hem Cezayir'e hizmet edecektir hem de bölgenin barış ve istikrarına birlikte önemli katkılar sağlayacağız." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Cezayir'in yangın ve diğer doğal afetlerle mücadele ettiğine dikkati çekerek, yangınlar nedeniyle hayatını kaybeden Cezayirlilere başsağlığı diledi.

Lamamra ile yapılan görüşmede ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığını kaydeden Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte birlikte yapabileceğimiz çalışmaların yol haritasını belirledik. Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un ülkemizi ziyaretiyle Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısını ve Karma Ekonomik Komisyonu toplantısını gerçekleştireceğiz. Üzerinde müzakereye devam ettiğimiz anlaşmaları da en kısa sürede tamamlayıp onları da imzalayacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Cezayir arasındaki ikili ticaretin 5 milyar dolara çıkarılması için çalışmaların süreceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Ekonomik iş birliğimizi her alanda geliştireceğiz. Özellikle burada Türk firmalarının sayısı 1300'ü geçti. Türk firmalarına verdikleri destek için Cezayir devleti ve hükümetine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, görüşmede bölgesel ve uluslararası konuların da ele alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün Libya, Tunus, Sahel bölgesi ve Afrika gibi bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Memnuniyetle söylemek isterim ki bu konularda Cezayir ile Türkiye'nin görüşleri örtüşüyor. Bölgenin barış ve istikrarı için Cezayir’in oynadığı rolü çok önemli ve faydalı buluyoruz. Tüm bahsettiğimiz bu konularda birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık."

Cezayir ve Türkiye arasında stratejik bir iş birliğinin söz konusu olduğunu belirten Lamamra, iki ülkenin cumhurbaşkanları Abdulmecid Tebbun ve Recep Tayyip Erdoğan'ın bir araya gelmeleri ve anlaşmaları neticesinde bu durumun meydana geldiğini aktardı.

Lamamra, cumhurbaşkanları tarafından belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen bu hedeflere ulaşmak için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Türkiye ve Cezayir'in vizyonu geniş bir ortaklık yürüttüğünü vurgulayan Lamamra, birçok sektörde yatırımlar yapıldığına, iki ülkenin ekonomik imkanlarının ve potansiyelinin fazla olduğuna dikkati çekti.

Lamamra, iş birliğinin tarım, maden ve turizm gibi iş kollarında ilerletilebileceğinin altını çizerek, "Türkiye, bu üç sektörde engin tecrübeye sahip bir ülke. Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanarak iki ülke arasındaki bu alanlarda iş birliğini genişletip yeni ufuklara doğru yol alabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

"Tek arzumuz bağımsız Filistin'in bir an önce kurulması"

Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi çerçevesinde Cezayir ve Türkiye'nin çabalarını uluslararası arenada birlikte devam ettirme arzusu içinde olduğunu vurgulayan Lamamra, dünyada çözümlerin üretilmesi, gerginliklerin azaltılması ve yok edilmesi konusunda ortak çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Lamamra, bu çerçevede Filistin meselesinin başlıca konulardan biri olduğuna ve Cezayir ile Türkiye'nin bu konudaki görüşlerinin uyuştuğuna dikkati çekerek, "Tek arzumuz başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin bir an önce kurulması." ifadelerini kullandı.

Lamamra, Cezayir ve Türkiye'nin bu konuda ortak arzuyla çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
Hamas resti çekti! Gazze şartlarında taviz yok