Kültür ve Turizm eski bakanı Ertuğrul Günay, Halk TV canlı yayınında yaptığı açıklamalarda camiye çevrilen Ayasofya’nın müze olarak kalması taraftarı olduğunu ve kendi döneminde de bunu savunduğunu itiraf etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri sonrası Danıştay kararıyla 86 yıl sonra 24 Temmuz 2020 tarihinde cami olan Ayasofya ile ilgili Kültür ve Turizm eski bakanı Ertuğrul Günay’dan tepki çeken açıklamalar geldi.

Halk TV canlı yayınına katılan Ertuğrul Günay, Ayasofya’nın müze olarak kalmasını kendi döneminde savunduğunu dile getirdi. Günay tepki çeken açıklamalarında “İlla eğilip kalkılarak ibadet yapılmaz ki” ifadelerini kullandı.

İşte Kültür ve Turizm eski bakanı Ertuğrul Günay’ın canlı yayındaki o açıklamaları:

“Ayasofya’nın müze olarak kalmasını savunan galiba tek siyasiyim. Bazı muhalefet partilerinin önde gelenleri de gidip orada açılış törenlerine katıldılar. Allah kabul etsin bir şey demem. Ama yeteri kadar insanlığa hizmet etti bu yapı her dine. Bin yıl Hristiyanlığa 500 yüz yıl Müslümanlığa. Yeter artık insanlar ona hizmet etsin ve bunu insanlığın emaneti olarak geleceğe taşıyalım. Müstena bir mabet dünyada Vatikan’dan eski bir mabet. Oraya girdiğiniz zaman gözünüzü kapatarak, illa eğilip kalkılarak ibadet yapılmaz ki. Herkes kendi inancıyla ibadetini yapabilir buna bir engel yoktu. Ben öyle kalmasından yanaydım ve ben onu o dönem savundum.” ifadelerini kullandı.

AYASOFYA’NIN MÜZEYE DÖNÜŞÜMÜ

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılması ve yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla Ayasofya'nın tarihi de değişti. Restorasyon çalışmaları nedeniyle 1930-1935 yılları arasında halka kapatılan Ayasofya'da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle bir dizi çalışma yapıldı.

Bu çalışmalar sırasında çeşitli restorasyonlar, kubbenin demir kuşak ile çevrilmesi ve mozaiklerin ortaya çıkarılıp temizlenmesi işlemleri gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla Ayasofya, müzeye dönüştürüldü.

Ayasofya, 1985'te UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girdi. Açılışından İstanbul'un fethine kadar 915 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya kadar cami olarak kullanılan sonrasında  da 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya, Türkiye'de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapıların ilk sırasında yer alıyor. Ayasofya'da müze olduktan sonra da çeşitli dönemlerde restorasyonlar yapıldı.

HABER7

Yorumlar 432 Yorum Var
  • Şükran 29.09.2021 22:34
    Sayın cumhurbaşkanım zamanında sizi bakan yapmakla büyük hata yapmış Ertuğrul Günay hala CHP zihniyetiyle PKK yı destekleyen bir kominist
  • yavuz 05.09.2021 06:47
    Müslüman Türk Halkını anlayamayan dinin den örfünden kültüründen km lerce uzakta olan chp zihniyetinin bizans vari düşünceleri Müslüman Türk olarak kaygı verici, Ciddiye almıyor, KINIYORUZ.
  • esven 05.09.2021 06:34
    Sizlerde o ruh güzelliği bulunmadığından, bunun ne anlama geldiğini anlayamazsınız.
  • Burakcan 05.09.2021 03:31
    Islama olan kininizde bogulun insallah. Bi bitmediniz be.
  • Ahmet 05.09.2021 03:11
    Madem o kadar insancıldın insanların ibadetinden sana ne biz inanmıyoruz duyamıyorlar böyle kiviriyorlar
Daha fazla yorum görüntüle