İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Karataş, ÜLKE TV'de Mustafa Yıldız'ın programında İmam Hatip ve İlahiyat tartışmasını yorumladı.

İşte Mustafa Karataş'ın açıklamaları:

1950'lerde Türkiye'de özellikle 1932'de ilahiyatların kapatılmasıyla bir boşluk oluştu. İnsanlar cenazesini kaldıramadı, imam yok, sadece kulaktan duyma bir şeyler bilen insanlar imamlık yaptı. İmam Hatip'ler bu nedenle ihtiyaçtan açıldı. 

İlk açılan 1949 Ankara İlahiyat, 1951'de İstanbul'da 5-6 tane İmam Hatip. Bunlar baştan İmam Hatip gibi açılsa da daha sonra burada pozitif ilimler dersleri de kondu, öğrenciler üniversiteye girebilsin diye. 

İlkokul 3. sınıftayken öğretmenim bana sordu "Ne olacaksın?" diye, ben de dedim ki "İmam Hatip'e gideceğim, müftü olacağım", dedi ki "Sen kaymakam ol, müftülüğü boşver". 

İlkokulu bitirdikten sonra ortaokul İmam Hatip'ler kapandı. Enteresan benim çocuğum da tam İmam Hatip'e gidecekken 28 Şubat'ta ortaokullar kapandı. İmam Hatip'ler bir tarafından devlet eliyle açıldı ama darbelerle de kapandı. 

Biz lise 3'te 21 ayrı ders alıyorduk yani diğerlerinin yanında Kur'an, tefsir, Arapça, fıkıh okuduk. Şimdi eğitim sistemiyle şuanda Dünya üzerinde İmam Hatip liseleri bir fark atmıştır. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız bile bir İmam Hatip'lidir. İmam Hatip'ten hukukçusu çıktı, doktoru çıktı. Binlerce hocası var ilahiyat fakültelerinin. 

İmam Hatip'lerin hem dünya hem de ahirete yönelik, İslami ilimleri mezceden bir yapısı var ve ahlaki de bir duruşu var. İmam Hatip'linin aldığı bir şuur var ve bunu hiçbir zaman terk edemez. Dolayısıyla İslam dünyası için İmam Hatip liselerinin ayrı bir yeri vardır. 

Şimdi öyle bir döneme geldik ki 1995'te Ezher'e gittiğimde oradaki hocalar bana şunu söyledi. Ezher kısır döngüye girmişti, çaptan düşmüştü. Fakat Türkiye'de eksikleri de olsa İmam Hatip ve İlahiyatlarda İslam düşüncesi üretilebiliyor. Çok değerli hocalardan yetiştik hem medrese usulü, hem modern usulde okuduk. 

Ben ilahiyatı bitirdikten sonra 5 sene daha özel hocalarda okuduk. Bu uğurda ben bir vakıf kurdum. 20 senedir aynı usulü orada devam ediyoruz. Medreselerde okuyan kardeşlerimiz ilahiyatı keşfetti. 

Yorumlar 3 Yorum Var
  • haha 28.09.2021 16:26
    diyaneti kuran Atatürktür
  • Past 28.09.2021 15:44
    Masal değil Kur 'an anlatın millete.
  • Salih Uluçay 28.09.2021 15:41
    Tebrikler sayın hocam ağzına sağlık bu hakperest değerlendirme biz için.