Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Belkıs Kılıçkaya, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ve Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu'nun sorularını cevapladı. Demir, ABD'nin Türkiye'ye teklifi, F-35 ve S-400'lerdeki son duruma ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

İsmail Demir şu ifadeleri kullandı;

Türkiye haklarını arama konusunda harekete geçmesi gerekiyor. Bunun için de bir lobi şirketiyle anlaşıldı ama mesele F-35'ten çıkıp S-400'e bağlanmış bir ambargoya dönüştü. Bunun lobicilik kısmı var siyaset kısmı var. Orada F-35'e geri dönmek kavramı asıl haklarımızın bir kısmı F-35'lere ortak olma bedeli olarak verildi. O açıdan Türkiye ortaklığa dönelim diye ağlayan bir ülke durumunda değil. Çıkmasaydık iyi olurdu farklı bir denklemdir ama bu Türkiye'nin aldığı bir karar değil karşı tarafın aldığı bir karardı.

Türkiye programın en iyi ortaklarından bir tanesiydi. Bu kendi tercihleriydi ki F-35 ile S-400'leri ilişkilendirmenin de bir anlamı yoktu.

ABD'DEN AKILALMAZ TEKLİF

ABD'lile şunu söylüyor. 'Biz Türklere Patriot vermek istedik ama onlar tercih olarak S-400'ü aldılar.' diye bir söylem var. Doğru olan şu. Onların bize teklif ettikleri Patriot satışındaki şartlar bizim açımızdan kabul edilmesi çok zor olan şartlardı. O masadaki görüşmelerde belirli bir kırmızı çizgi çektiler ve oradan bir adım geri atılmadı. Sistemi alsanız test dahi edemezsiniz. Bunun çok daha ötesinde şartlar vardı. İkinci teklif de çok geç verildi o da çok ileri şartlarla verildi. Bunun anlaşılmasında fayda var. Patriot teklifi vardı ancak teklif gerçekten kabul edilebilir bir teklif değildi. Amerikalılar sürekli olarak Türkler bunu tercih meselesi yaptılar. Türkler bizimkini almadı S-400'ü aldı söyleminde bulunuyor.

F-35'TE TÜRKİYE DEVRE DIŞI MI?

Onunla ilgili belli bir takvim konuldu ve safha safha işlendi. Şu an itibariyle de o durduruldu.

Programdan çıkartmak gibi bir kararın tek başına ABD tarafından alınamayacağını ve hukuki olmadığını söyledik. Şu anda yapılan şey o anlaşma bir mutabakat zaptı idi. Orada iş planı yapılmıştı ve herkese düşen iş payları vardı. Oradan tek taraflı çıkarmanın mümkün olmadığı anlaşılınca ABD dedi ki ben bu anlaşmadan çekiliyorum ve diğerlerine de çekilme baskısı yaptı.


Bu ülke kendi kaynaklarıyla Allah'ın izniyle birçok şeyi başarabilir. Bu kararlılığın, özgüvenin olması gerekiyor. Bunun arkasında siyasi irade, milletimizin iradesi olursa biraz zaman alabilir biraz zaman ve para harcayabiliriz ama Türkiye'nin herhangi bir şeye mecbur tutulmasını kabul edilebilir olmadığını düşünüyorum.

 

Yorumlar 35 Yorum Var
  • İbo 06.10.2021 11:14
    Uzun menzilli füzelerimiz de gelir İnşallah
  • kırıklı 06.10.2021 10:17
    kötü komşu adamı mal sahibi yaparmış.
  • adilce 06.10.2021 10:13
    Acık ve net konusun ....abd .nin f 35 paralarına el koydurmayın .ve asla f 35 .almayın ....düşer zor zamanda .
  • maviş 06.10.2021 09:54
    türkler abd yi tercih etmek zorundamı? asıl soru bu . çıkarlar ne taraftaysa o tarafa gidilir. abd bunu iyi anlamalı. pkk-ypg yi kendine müttefik edinmiş bir abd den Türkiyeye hiç bir fayda ve müttefik olamaz.abd terör gruplarını tercih ettiği müddetçe ve işgalci politikasını değiştirmediği müddetçe Türkiye tarafından tercih edilmeyecek.
  • Enes 06.10.2021 09:52
    Açık açık söylemişler işte patriotları veririz ama bırakın kullanmayı test bile yapmayacaksınız demişler . Ee o zaman niye alacaz . Rabbim bizlere çok daha iyilerini yaptırtmayı nasip etsin .
Daha fazla yorum görüntüle