Bulak Mağarası'nda 176 yıllık bulunan not şaşkına çevirdi

Safranbolu'da Türkiye'nin 4'üncü büyük mağarası olan Bulak'ta bulunan gizemli not şaşkınlık yarattı. 1845 tarihli ve Arap harfleri ile yazılan notta, "İkiniz orada mısınız? Biz burada sizi arıyoruz" yazdığı öğrenildi.

Bulak Mağarası'nda 176 yıllık bulunan not şaşkına çevirdi
Bulak Mağarası'nda 176 yıllık bulunan not şaşkına çevirdi
GİRİŞ 09.10.2021 13:49 GÜNCELLEME 09.10.2021 15:56
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Doğa araştırmacıları, Türkiye’nin 4’üncü büyük mağarası olan Bulak Mağarası’nda araştırma ve inceleme yaptı. Yeraltının gizemli dünyasını araştırmak ve doğal güzellikleri gün yüzüne çıkarmak için Safranbolu’da bulunan mağarada araştırma yapan ekip, yer yüzeyinden ortalama 650 metre aşağıda zorlu bir yolculuk yaptı.

Cemil Belder, Cemal Özbek, Ümit Çolakoğlu ve Bahadır Öztürk’ten oluşan ekip, kask kameraları ile 10 saat süren zorlu yolculuğu saniye saniye kaydetti. Mağara içinde ortalama sıcaklığın 15 derece olduğu ve nem yüzeyinin yüzde 70 seviyelerinde olduğu keşif sırasında belirlendi.

NOTU GÖRDÜ, FOTOĞRAFLADI

Zaman zaman güçlük yaşayan ekipten Cemil Belder, mağarada inceleme yaparken mağaranın 2 bin 150’nci metresinde duvarda Arap harfleri ile yazılmış bir not gördü. Gördüğü notu fotoğraflayıp kayıt altına aldı. Hattat yardımıyla Türkçe’ye çevrilen 1261 (1845 Miladi) tarihli notta, “İkiniz orada mısınız? Biz burada (sizi) arıyoruz. Feyzi – İzzet” yazdığı öğrenildi.

“O TARİHTE BURAYA NASIL ULAŞABİLDİLER?”

Doğa Araştırmacısı Cemil Belder, “Yaptığım mağara araştırmasında en dikkat çeken detay 2 bin 150’nci metrede mağaranın sağ duvarına yazılan Osmanlıca harfler oldu. Yazıları gördüğümde ilk bakışta ne olduğunu anlayamadım. Daha sonra notta ne yazdığını araştırmak için fotoğrafladım. Safranbolu Tarihi çarşıda bulunan Türbealtı Cami görevlisi Hattat Usame Yakışır’ın okuma ve tercüme kısmında yeterli bilgiye sahip olduğu için kendisinden destek istedim. Notta ‘1261 (1845 Miladi) İkiniz orada mısınız? Biz burada (sizi) arıyoruz. Feyzi-İzzet’ yazdığını söyledi. Hattattan aldığım tercüme karşısında kısa süreli şok yaşadım. O tarihte buraya kadar nasıl ulaşabildiler şaşırmamak mümkün değil” dedi. 

YORUMLAR 14
  • salihli 2 yıl önce Şikayet Et
    siz nasıl indiniz zembillemi onlarda sizingibi inmiştir oraya
    Cevapla
  • Taylim Derdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Hikaye șu Fevzi ile izzet iki kız kardeși severler, ama kızların babaları aynı anda iki düğün yapaman diye karșı çıkar. Fakat kızlar babalarına kızarak evi terkederler, Osmanlı da Nemçeli ile savaș halinde olduğundan bu ișle ilgilenemez. Safranbolu halkıda bu ișe kızar ve osmanlı dan bağımsızlığını kazanır taki kurtuluș savașında tek yürek olup düșmanı denize dökünceye kadar ara verilir. Kurtuluș savașının ağır yükü altında inim inim inleyen halk bu iki kız kardeș așkını unuturlar. Hepsi bu
    Cevapla
  • Vakum 2 yıl önce Şikayet Et
    Taylim'in dediği bir yere kadar doğru.Bağımsızlık ilan etmek değil de,Kurtuluş savaşı öncesinde Anadolu halkı bir an da ankara hukümetine destek vermedi.Bir kulağı da İstanbuldaydı.yani iki arada bir dere de kalmıştı. Bu durum düşünürsek gayet normal.Sonra Kuvayi milliye ye destek verdi ve en büyük kayıplarımız şehitlerimiz Kastamonu dan çıktı.İnebolu'dan gelen silahların kağnılarla Ankaraya ulaştırılmasını bilirsiniz....O yazı da bir kayıp arama kaybolma yazısına benziyor sanki.
    Cevapla
  • abdullah ünal 2 yıl önce Şikayet Et
    salla kardeş metdan sana kalsın .....
    Cevapla
  • Dağcılık 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasil hikaye ilk defa duydum. Bu tarihi bilgi nerede ayrica bagimsuzlik kazananlar baska millet uyruklular ve hicbiri donmedi diye biliyirum. Safranbolunun kokeni gayrimuslim mi ayriliyorlar?
    Cevapla
  • Eflanili 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya cemil kardeş kültüre değer veriyosunda kendi kültürümüzden de pek haberin yok.o yazı arapça değil bizim yüzyıllardir kulanageldiğimiz osmanlıcadır haberiniz olsun.bu topraklar osmanlı devletinin bize mirasıdır Allah ecdadımızdan razı olsunnn.
    Cevapla
  • Sebahattin mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıca diyor
    Cevapla
  • Kaman 2 yıl önce Şikayet Et
    Bulak mağarası ni gezdim çok güzel Safranbolu da çok güzel bir mağara
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir deli kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu