YTB’den "Almanya Türk Diasporası'nın 60. yılı' programı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye’den Almanya’ya işgücü anlaşmasının altmışıncı yıl dönümüne özel Almanya'nın başkenti Berlin'de “Almanya Türk Diasporasının 60. Yılı Programı” düzenledi.

YTB’den "Almanya Türk Diasporası'nın 60. yılı' programı
YTB’den "Almanya Türk Diasporası'nın 60. yılı' programı
GİRİŞ 31.10.2021 14:41 GÜNCELLEME 31.10.2021 14:41

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Berlin Büyükelçiliği tarafından Almanya’daki Türk toplumunun oluşmasında ilk adım olan ve 30 Ekim 1961 tarihinde imzalanan Türkiye-Almanya İkili İşgücü Anlaşması’nın 60’ıncı yılında “Almanya Türk Diasporasının 60. Yılı Programı” düzenlendi. Etkinliğin başında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geceye özel, yurt dışında yaşayan vatandaşlara seslendiği video mesajı izlendi.

Erdoğan mesajında YTB’nin hayati bir boşluğu doldurduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde gerek YTB gerekse diplomatik misyonlar vasıtasıyla Türkiye’nin yurt dışında yaşayan vatandaşların yanında olmayı sürdüreceğinin altını çizdi.

TÜRK DİASPORASI DÜNYANIN EN SEÇKİN TOPLULUĞU

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, 60 yıl önce Türklerin, Almanya’yı yeniden inşa edecek fabrikaları dolduran işçi konumundan bugün işveren konumuna geldiğini ifade etti. Çam, 60 yılın sonunda Türklerin, dünyanın en seçkin ve saygı duyulan diaspora topluluklarından biri haline geldiğini vurguladı.

Türkiye ve Almanya'nın geçmişten gelen dostluklarının hatırlanması gerektiğini aktaran Çam, bu birlikteliğin bozulmasına zemin oluşturmak isteyenlere fırsat verilmemesini gerektiğini söyledi.

Çam konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: "Bizim için nasıl Azerbaycan ve Özbekistan ata yurdumuz ise buradaki Türkler için de Türkiye belki ata yurdu haline gelecek. İnsanımızın en önemli özelliği, bulundukları ülkelere sadakatle çalışmaları ve aidiyet hissetmeleridir. Ancak asla nerden geldiğini unutmayan güzel karaktere sahiptir." diye konuştu.

YTB Başkanı Abdullah Eren ise konuşmasında 30 Ekim 1961 yılında başlayan yolculuğun, o zamandan bu yana birçok ülkenin ve milyonlarca insanın hayatını etkilediğine dikkat çekti.

TÜRK VATANDAŞLARI ALMANYA TOPLUMUNUN VAZGEÇİLMEZ PARÇASI

Bugün yaklaşık 7 milyonluk bir Türk diasporasından bahsedilebiliyorsa bunun lokomotifinin Almanya’da yaşayan birinci nesil Türkler olduğunu belirten Eren, "Almanya'ya gelen Türkler çok çalıştılar, çok sabrettiler ve tüm zorluklara göğüs gererek Almanya’da kalıcı olma iradesi gösterdiler. Artık tartışılmaz bir gerçek vardır ki Türk vatandaşları Almanya toplumunun vazgeçilmez ve asli bir parçasıdır" dedi.

Almanya'daki Türklerin yaşadığı sıkıntıların da farkında olduklarını aktaran Eren bu bağlamda onlarca proje hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Tüm bu sorunların üstesinden Avrupalı Türklerle, Almanyalı Türklerle beraber geleceğiz” dedi.

IRKÇILIK VE YABANCI DÜŞMANLIĞI TEHDİDİ DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ise somut ekonomik ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan İşgücü Anlaşması’nın, aradan geçen 60 yılda ekonomik boyutu aştığını ve sosyal-kültürel yansımalarının görüldüğünü bildirdi. İşgücü Anlaşması'nın her iki tarafın da kazançlı çıktığı bir anlaşma olduğunu dile getiren Şen, yaşanan ırkçı saldırılarına da dikkat çekti. Şen, "Şimdiye kadar Almanya’da 50’den fazla insanımız Mölln, Solingen, Hanau cinayetleri gibi ırkçı saldırılarda ve NSU terör örgütünün menfur suikastlarında hayatlarını kaybetmişlerdir. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı tehdidi, yabancı kökenlilerin Almanya’daki bir numaralı güvenlik meselesi olmaya devam etmektedir" diye konuştu.

Gecede, Almanya'ya göç eden birinci nesli temsilen ise Cengiz Gömüsay bir konuşma yaptı.  Gömüsay, Almanya’ya geliş hikayesini ve göç yıllarına dair anılarını anlattı.

Program kapsamında Almanya’daki Türk diasporasına özel “Kalanlar” adlı kısa belgesel gösterimi yapıldı. Bunun yanında “60 Yılın Hatırına Söyle Almanya” başlıklı müzik video gösterimi izleyicilerle buluştu. Betin Güneş & Türk Oda Orkestrası ile Koro Dinletisi de gecede sahne aldı.  Göçün 60. yılına özel hazırlanan "Memleket Sevdasına" animasyon film gösterimi de sunuldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim