Romanya'da 'artık uyutun' denilerek ümitlerin kesildiği çocuk Türkiye'de gözlerini açtı

Romanya'da koronavirüsü atlattıktan sonra durumu ağırlaşan ve sürekli uyumaya başlayan ve yürüyemez hale gelen 4 yaşındaki Eduard Costan, Türkiye'de geçirdiği ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.

GİRİŞ 01.11.2021 16:03 GÜNCELLEME 01.11.2021 16:27
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Romanya’da yaşayan Costan çiftinin 4 yaşındaki oğulları Eduard, 1,5 ay önce ailesiyle birlikte koronavirüs geçirdi. Enfeksiyonu atlattıktan 3 hafta sonra denize giden minik çocukta, mide bulantısı ve ateş görüldü. Doktorların menenjit olduğunu düşündüğü Eduard’a birçok antibiyotik tedavisi uygulandı. Tedavilere yanıt vermeyen, hastalığı iyice ilerleyen talihsiz çocuk, yemek yememeye, yürüyememeye ve sürekli uyumaya başladı. Ülkesinde doktorların ‘uyutun’ dediği minik çocuk, ambulans uçakla Türkiye’ye sevk edildi. Eduard, İstanbul’da geçirdiği ameliyatlar sonrasında sağlığına kavuştu. Uyku halinden uzaklaşan çocuk, yeniden yürümeye, yemek yemeye başladı.

BİRAZ DAHA KALSAYDI KOMAYA GİRECEKTİ

Yaşadığı süreci anlatan anne Anka Costan, çocuğunun uyku halinde kalmasından çok korktuğunu belirterek, “Çocuk çok kötüydü biraz daha kalsaydı komaya girecekti. Buraya akşam geldi sabah da ameliyata girdi.  Ameliyattan sonra çok iyi oldu. Yürümeye, yemeye başladı. Çabuk toparlandı” dedi.

TÜRKİYE’YE GETİRDİĞİM HALİYLE HİÇ ALAKASI YOK

Yanlış tedavi sonrası Türkiye’ye ambulans uçakla geldiklerini belirten anne, “Çok memnunum. Getirdiğim çocuğumla hiçbir alakası yok. Konuşuyor, yürüyor. 3 hafta hiç yürümedi. Çok çok çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Hakan Şimşek’e de teşekkür eden anne Costan, “Hocam çocuğuma bir ameliyat yaptı ve hayatını kurtardı ona çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SADECE SOLUK ALIP VERİYORDU

Ameliyatı gerçekleştiren Medicana Kadıköy Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakan Şimşek, Eduard’ın ilk geldiğinde sadece soluk alıp verebildiğini ve hiçbir şeye katılımı olmadığını söyledi.

Şimşek, “Önceki filmlerle tomografileri kıyasladık. Bu kıyaslamada gördüğümüz şey akut olarak gelişmiş bir hidrosefaliydi. Beyin içindeki dolaşan sıvı basıncının yakında dönemde kabul edilemeyecek, çocuğun da bunu tolere edemeyeceği şekilde yükselmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu hayati tehlike yaratan bir tablo” dedi.

KORONAVİRÜS ENFEKSİYONLARINDAN SONRA GÖRÜLEBİLEN BİR TABLO

Hidrosefaliyi, çocuk ve gençlerde görülmeye başlanan koronavirüs enfeksiyonlarının artık etkilerinden biri olarak tanımlayan Op. Dr. Şimşek, “Bu durumun iyi yönetilmesi lazım. Hastamızın hızlı bir şekilde ameliyatını yaptık. Endeskopik olarak kapalı yöntemle operasyonu gerçekleştirdik. Aynı seansta hidrosefali tedavisi için spesifik bir ameliyat gerçekleştirdik. Kataterini taktık. 4-5 gün kadar içerdeki beyin omurilik sıvısını tahliye ettik. Bu esnada kültürlerimizi aldık. Ertesi gün ameliyattan sonra ufaklığın klinik tablosu düzeldi, hepimiz çok sevindik. Tekrar yaşama tutundu, ayıldı. Yemeye, oturmaya, yürümeye başladı, hareketleri düzeldi” diye konuştu.

HASTA OLARAK GELDİĞİ UÇAKTA YOLCU OLARAK DÖNECEK

Eduard’ın şu an gayet iyi durumda olduğunu belirten Op. Dr. Şimşek, “Hasta geldiği uçakta yolcu olarak dönecek. Koronavirüs enfeksiyonu sonraki dönemde beynin belli bölgelerine yerleşip orada kalıyor. Santral sinir sistemini hemen terk etmiyor. Dolayısıyla uzun dönemde başka sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Yakın zamanda literatürde de benzer vaka serileri bireysel bazda da çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 32
  • Kul insan 2 yıl önce Şikayet Et
    İçki alkol almayan Müslüman Millet daha akıllıdır.
    Cevapla
  • komançi.xx 2 yıl önce Şikayet Et
    sağlık turizmi ve sağlık sektörü açısından türkiye avrupanın zirvesindedir.yılda onbinlerce yabancı hasta tedavi için türkiyeye gelmektedir.
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    acik net soyluyorum, fransada anemin hastaligini bulamadilar, turkiyeye geldik, burda bulunup tedavisi oldu, uyanin hep turkiyeyi kucuk gormeyin
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Sağlıkda 1 Numara oldu!.. Ey Chp, liler Hala Nankörlük peşinde koşmayın!.. Türkiye ile Gurur duyun!.
    Cevapla
  • Kasap 28 2 yıl önce Şikayet Et
    Ula fb li. Fanatik diye kiziyordum senden cok özür dilerim lakin top bizi zehirledi haberimiz yok
    Cevapla
  • her derde deva 2 yıl önce Şikayet Et
    doktorlardan başka arada bir işini şansa doğru yapınca havalara giren meslek yok. kanser kalp dahil her ölümün sebebi doktorların teknik yetersizliği aslında. Beynin dijital kopyası hızla geliştirilen yetişkin klona aktarılabilmeli. Bu metot ile ölüm dahil her derde kolayca çare mümkün...
    Cevapla
  • toprak 2 yıl önce Şikayet Et
    çok içmeyin dedik şu sirtakiyi
    Cevapla
  • Serhat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ölüme tek care allahtan gelir Abartma istersen.
    Cevapla
  • İzmir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yapma yaa vay nasını
    Cevapla
  • hidocan almanya 2 yıl önce Şikayet Et
    ölüme care yok canım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanı Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması! Harekete geçildi: Kapatma cezası...
İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesiminden çekildi