CNNTürk'te Ahmet Hakan'ın konuğu olan TUSAŞ CEO'su  Temel Kotil, Milli Muharip uçağın ilk parçasıyla ilgili paylaşımına gelen alaycı yaklaşımlara değinirken parçanın ne anlama geldiğini canlı yayında anlattı.

"Bu parça bombaların içine saklandığı uçaktaki bombaları bırakan kapaklardan bir tanesi" olduğunu söyleyen Temel Kotil, Türkiye'nin uçak yapmaya 2010 yılında karar verdiğini, önce bunun fikirleri, ne yapacak, nasıl olacak, ne kadar uçacak, kaç kilometreden hedefi görecek, hedefe ne kadar  yaklaşak gibi yığınlarca başlıklar yazıldığını belirterek "2016 yılında da bunun imzasını attık ve çalışmaya başladık.  Bir sene de test sıfır aşamasına geçtik." dedi. 
İlk önce geometriyi çıkarmak gerektiğini anlatan Kotil, yaptıkları çalışmanın süpersonik 5. nesil bir muharebe uçağı olduğunu  ve sesin iki kat hızında uçacağını söyledi. Kotil, yaklaşık 2 yılı bunun geometrisiyle geçirdiklerini uçağın 30 tonluk bir itme gücü ve havada döşenmiş bir ray üzerinde imiş gibi bir çizgide gitmesi prensibine göre hazırlandığını dile getirdi. 

Bu uçağın Türkiye'nin var olan projelerinin en büyüğü olduğunu, F35'in 60 milyar dolarlık bir proje olduğunu üzerinde çalıştıkları Milli Muharebe uçağının ise 10 milyar dolara çıkacağını söyledi. Mete Yarar ise bu proje ile Türkiye'nin havacılıkta süper lige çıkacağını belirtirken, Kotil ise bu uçağın ortalama 10 bin parçası bulunduğunu, dalga geçilen parçanın da o parçalardan biri olduğunu, uçakta 2 F16 motorunun bulunacağını belirtirken uçakta kullanılacak aleminyum, titanyum ve diğer malzemelerle ilgili detaylara değindi. Yıllar süren yazılım ve mühendislik işlemlerinin ardından parçaların üretimine geçildiğini bunun havacılık alanında bir gelenek olarak kutlandığını ve dalga geçilen o parçanın da 3 yıllık yoğun çalışmanın ürünü olduğuna dikkat çekti. 

Yorumlar 92 Yorum Var
  • Ekrem Selçuk 16.11.2021 21:13
    Yolun açık olsun türkiyem
  • zzz 12.11.2021 17:40
    ALLAH yolunuzu açık eylesin
  • dostt birr 11.11.2021 20:23
    reis nerden bulur bu bu adamları. maşallah karınca gibi gece gündüz vatan millet için çalışıyorlar..inşallah en kısa sürede milli ve yerli uçağımıza sahip oluruz. .ülkemizi CHP zihniyeti hep geri bıraktı. bu zihniyrt laiklik elden gidiyor bahanesi ile milletin takke cübbe sarık başörtüsü ile alay edildi..chp nin ülkede kuran kursu imam hatip cami ve inançlı kesime saldırıdan başka bir icraatı olmadı ...laiklik hala yerinde duruyor .bir yere gitmedi ..ama chp ye göre laikliği temsil eden heykeller yirmi i yılda çok eskidi çok acil yenisi lazım...
  • vay be arkadaş 11.11.2021 20:01
    uçağa öyle bir sisdem yapın ki ileriye atış yaptığı gibi arkadan gelen saldırı uçakalrınıda geriye ateş edebileceği füzelerde olsun
  • Mustafa çetinsoy 11.11.2021 19:48
    Allah hepinizden razı olsun . İtler havlar çünkü onlar it normal dır siz bildiğiniz yolda devam edin duvalarimiz sizinle..
Daha fazla yorum görüntüle