Asgari ücret ilk toplantısı sonuçlandı! 2022 asgari ücret beklentisinin ilk rakamları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete ilişkin "Asgari ücretle ilgili çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda açıklanacak. Asgari ücrete şuana kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız" dedi. Yapılan açıklamalardan yola çıkarak, 2022 asgari ücrete yüzde 34 civarında zam yapılarak bekar çalışan için 3.785 TL seviyesine çıkması bekleniyor.

Asgari ücret ilk toplantısı sonuçlandı! 2022 asgari ücret beklentisinin ilk rakamları...
Asgari ücret ilk toplantısı sonuçlandı! 2022 asgari ücret beklentisinin ilk rakamları...
GİRİŞ 01.12.2021 15:46 GÜNCELLEME 01.12.2021 15:46
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Türk-İş'in araştırmasına göre, Kasım’da dört kişilik ailenin açlık sınırı 3.192 TL, yoksulluk sınırı ise 10.396 TL oldu. Açlık sınırının şuan verilen asgari ücretin altında olduğu düşünüldüğünde, yapılacak zammın açlık sınırı ve yoksulluk sınırının arasında olması bekleniyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan asgari ücrete ilişkin üç öneri geldi. Zammın enflasyon oranı üzerinde olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Asgari ücrette vergi kaldırılmalı, gelir vergisi dilimleri yükseltilmeli, asgari ücret desteği artırılmalı" açıklamalarında bulundu. Peki asgari ücret ne kadar olacak?

2022 emekli maaşı zam tablosu açıklandı! 2000 öncesi ve sonrası SSK, Bağ-Kur emekli zammı ne kadar?2022 emekli maaşı zam tablosu açıklandı! 2000 öncesi ve sonrası SSK, Bağ-Kur emekli zammı ne kadar?

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI!

Yaklaşık 7 milyon çalışan ve ailelerini ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri bugün başladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olacak rakamı belirlemek için ilk toplantısını bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapıldı.

İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

"İŞVERENLERİN BEKLENTİSİ 3500 TL İLA 3750 TL ARASI"

Yeni dönem ne kadar olması gerekmektedir sorusuna verilen cevap da ilginçtir. Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3500-3750 arasında isterken, profesyonel yöneticilerin yüzde 34'ü uçuk rakamlar, 6000'in üzerinde rakamlar verebilmektedir.

Küçük işletmeler, mikro işletmeler de asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının işsizliğe yok açacağı, kendilerini sıkıntıya sokacağını dile getirdi.

2500 emekçiye ulaşılmıştır. Beklentileri sorduğumuzda yüzde 37 ile 3750 ve 4000 arasında rakam söylediklerini görüyoruz. Yüzde 21 4500 - 5000 aralığında. Yüzde 13 ile diğer rakamlar toplanıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM BEKLENTİ TABLOSU

 

 Net Asgari Ücret

(AGİ DAHİL) 

haber7.com

2022 Net Asgari Ücret

(AGİ DAHİL)

  2.825 TL (Bekar)   3.785 TL
  2.879 TL (Evli Eşi Çalışmayan)   3,857 TL
  2.919 TL (Evli Eşi Çalışmayan 1 Çocuklu)   3,911 TL
  2.960 TL (Evli Eşi Çalışmayan 2 Çocuklu)   3,966 TL
  3.013 TL (Evli Eşi Çalışmayan 3 Çocuklu)   4,037 TL
  2.825 TL (Evli Eşi Çalışan)   3.785 TL
  2.866 TL (Evli Eşi Çalışan 1 Çocuklu)   3,840 TL
  2.906 TL (Evli Eşi Çalışan 2 Çocuklu)   3,894 TL
  2.960 TL (Evli Eşi Çalışan 3 Çocuklu)   3,966 TL
  2.986 TL (Evli Eşi Çalışan 4 Çocuklu)   4,001 TL
  3.013 TL (Evli Eşi Çalışan 5 Çocuklu)   4,037 TL

 

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ TOPLANTININ TARİHLERİ BELLİ OLDU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, üçüncü toplantısı 9 Aralık'ta TİSK'te yapılacak.

KASIM AYI AÇLIK SINIRI 3.192 TL!

Türk-İş'in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın kasım sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcamasını ifade eden açlık sınırı 3 bin 191 lira 55 kuruş olarak belirlendi.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 10 bin 395 lira 91 kuruş oldu.

Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" de aylık 3 bin 902 lira 57 kuruş olarak hesaplandı.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 3,18 arttı.

Yılın 11 ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 23,23 oranında gerçekleşti.

Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 26,82 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 20,58 olarak hesaplandı.

1 ARALIK'TA İLK TOPLANTI!

Özellikle rakam açıklamamaya gayret ettiklerini belirten Atalay, "Çünkü muhatap onlar. Kendilerine de ifade ettik. Burada bir siyasi parti '4 bin', öbür parti '4 bin 100' diyor. Bizim dışımızdaki sendikalardan biri '5 bin' diyor. '7 bin' diyen var. Bunları söylemek kolay. Ben de güzel bir rakam söylerim ama söylediğimle aldığımızın arasında uyum olması lazım. Türk-İş olarak yıllardır buna dikkat ediyoruz" dedi.

Aralık ayının 1'ini beklediklerini söyleyen Atalay, "İnşallah önümüze müspet, milletin tebessüm edeceği, belki yüzde 100'ü memnun olmaz ama toplumun 4'te 3'ünü, yüzde 90'ını memnun edecek bir rakam gelirse 'evet' deriz. Gelmezse katılmadığımızı ifade ederiz" şeklinde konuştu.

"RAKAMI HÜKÜMETTEN, İŞVERENDEN BEKLİYORUM"

Atalay, 1,5 aydır Hazine ve Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarıyla görüştüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Onlar bizim düşüncelerimizi sayın Cumhurbaşkanı'na aktarıyorlar. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceğiz. Biz de pazartesi günü Türk-İş'in katılacak komisyonunu tespit edip Bakanlığa bildireceğiz. 1 Aralık'ta da arkadaşlarımız toplantıya katılacak. Özellikle rakamı hükümetten, işverenden bekliyorum. Bizim bununla ilgili düşüncemiz, veriler ortada. Türk-İş yönetimi, Başkanlar Kurulu ile aşağı yukarı bir aydır bu konuları görüşüyoruz. Şu an 2 bin 825 lira."

Hükümetin açıkladığı enflasyonun yüzde 21-22 olduğunu ama raflardaki, pazardaki enflasyonun ona uymadığını anlatan Atalay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsanlar pazara, bakkala, markete gittiği zaman açıklanan enflasyonun üzerinde, malı daha pahalıya alıyor. Bu rakamları biz hükümetin, Bakanlığın önüne koyduk. Ayın 1'inde rakamları getirsinler önümüze, bununla ilgili Türk-İş'in duracağı yer ortada. Bugüne kadar 5 kere imzalamışız."

"TÜRK-İŞ'LE UZLAŞMAYA YAKINIZ"

Görüşmelerin 1 Aralık'ta başlayacağını duyuran Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücretin toplumu tatmin edecek, adalet duygusunu pekiştirecek bir seviyede olacağına inanıyorum. Türk-İş ile bu konuda uzlaşmaya yakınız" dedi.

TOBB BAŞKANI'NDAN ÜÇ ÖNERİ

Siyasi partilerden sendikalara, kanaat önderlerinden STK'lara kadar herkes tek tek önerisini açıklarken, asgari ücrete ilişkin bir açıklama da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi. Hisarcıklıoğlu, asgari ücrete ilişkin üç öneride bulundu.

"VERGİ KALDIRILMALI"

Zammın enflasyon oranı üzerinde olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, asgari ücretten verginin kaldırılmasını, gelir vergi dilimlerinin yükseltilmesini, asgari ücret desteğinin artırılmasını istedi.

Sosyal medyadan açıklama yapan TOBB Başkanı şu ifadeleri kullandı:

"Emek, alın teriyle çalışanlar desteklenmeli. Asgari ücret enflasyon oranı üzerinde artmalı

Asgari ücrette vergi kaldırılmalı

Gelir vergisi dilimleri yükseltilmeli

Asgari ücret desteği artırılmalı

İşletmelerin sürdürülebilirliği de zarar görmemeli, maliyetler düşürülmeli."

35 - 40 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

Asgari ücretin 7 milyon çalışanı ilgilendirdiğine dikkati çeken Atalay, "Türkiye'nin en büyük toplu pazarlığı bu. 7 milyonu, çoluğuyla çocuğuyla çarptığın zaman 35-40 milyonu ilgilendiriyor. Geçmişte bu rakam belirleme ücretiydi, şu anda maalesef bu rakam geçim ücreti oldu" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 111
  • Çankırılı 2 yıl önce Şikayet Et
    Zeytinyağında 1 yıllı enflasyon oranı %140 bu enflasyon neye göre belirleniyor.otomobil fiyatları desen uçmuş dolar Euro Altın tutamıyorsun massasları Euro bazında versinler zam yapmasınlar.Herkes zam yaparken Euroyu doları bahane ediyor işçinin bahanesi yok serbest piyasa vatandaşa zulümdür.
    Cevapla
  • Recep 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş zam gelirken saatlik karar veriliyor ama asgari ücret belirlenirken aylar sürüyor nekadar az versek diye Ozaman günlük zam yapılsın ürünlere zam geldikçe maaşlarada zam yapılsın bu neya
    Cevapla
  • Serkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Açlık sınırı 3.192 maaş olacak 3800
    Cevapla
  • zülfo ağa 2 yıl önce Şikayet Et
    3500 TL Daha yukarısını vermezler ölüp gidin manasında
    Cevapla
  • fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    5000bin ne sana ne bana gel anlaşalım.
    Cevapla
  • DADAŞ 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekli maaşı 1800 TL olan biri nasıl yaşamını sürdürebilir. En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı. Yazık yaşlı insanlara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?