Asgari ücret net 4 bin lira mı olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2022 asgari ücret açıklaması...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret ile ilgili sorulan soruya "Kesinlikle işçimizi zora sokmayacağız" dedi. TÜİK Kasım ayı enflasyon rakamını yüzde 21,31 olarak belirledi. Yapılan açıklama sonrasında asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı konusu gündeme geldi. Yapılan açıklamalardan yola çıkarak 2022 yılı net asgari ücrete yüzde 36 zam yapılarak 3.842 TL seviyesine çıkması bekleniyor.

Asgari ücret net 4 bin lira mı olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2022 asgari ücret açıklaması...
Asgari ücret net 4 bin lira mı olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2022 asgari ücret açıklaması...
GİRİŞ 07.12.2021 09:05 GÜNCELLEME 07.12.2021 09:10
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Katar ziyareti öncesindeki basın toplantısında kendisine 'asgari ücret' ile ilgili soru yöneltilen Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Kesinlikle işçimizi zora sokmayacağız" dedi. Enflasyon kasımda yüzde 3,51 artarken yıllık bazda yüzde 21,31 oldu. Bu rakamlarla enflasyon 3 yılın zirvesine çıktı. 2013 yılında çalışanların sadece yüzde 12’si asgari ücretli çalışırken, bugün çalışan nüfusun neredeyse yüzde 45’e yakını asgari ücretli çalışan haline geldi. Enflasyonun bu denli artmasından sonra asgari ücret rakamları konuşulmaya başlandı. Peki 2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak?

"İŞÇİMİZİ ZORA SOKMAYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücretin 4 bin TL'nin altına düşülmemesi konusunda kulise bazı yansıyan bilgiler var. Sizin gönlünüzden geçen rakam nedir?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Aslı Hanım sen beni köşeye sıkıştırıyorsun, biliyorsun görüşmeler sürüyor. Görüşmelerle birlikte bir yere varacaklar. İnşallah dönünce bizler bu görüşmelerde ne yaptılar, tarafların teklifleri nedir. Bunları göreceğiz. Daha önce de söylediğim gibi biz kesinlikle bu noktada işçimizi zora sokmayacağız."

"EN UYGUN VE İDEAL OLANI MASAYA YATIRACAĞIZ"

Asgari ücret noktasında en uygun ve en ideal olan brüt ve net miktarı masaya yatıracaklarını belirten Erdoğan, "Nihai kararımızı vereceğiz. Sadece işçi kesiminin memnuniyeti değil, işveren kesiminin de alınan karardan memnun olması gerekiyor. Çünkü hep söylüyoruz ya yatırım, istihdam, üretim, ihracat, büyüme... Sadece bu dönemde alınacak karar değil, önümüzdeki yıl seçim öncesi alınacak olan karar da var. Bütün bunları düşünerek bir karar vereceğiz ve bu kararla beraber inşallah yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

İşverenlerin Asgari Ücret Açıklaması!

Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3500-3750 arasında isterken, profesyonel yöneticilerin yüzde 34'ü uçuk rakamlar, 6000'in üzerinde rakamlar verebilmektedir.

Küçük işletmeler, mikro işletmeler de asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının işsizliğe yol açacağı, kendilerini sıkıntıya sokacağını dile getirdi.

Çalışan 4 Bin TL Olsun İstiyor!

2500 işçiye 2022 asgari ücret zammının ne kadar olması gerektiği soruldu. Verilen cevaplarda yüzde 37 ile 3.750 ve 4.000 arasında rakam söylediklerini görüyoruz. Yüzde 21 4500 - 5000 aralığında. Yüzde 13 ile diğer rakamlar toplanıyor.

Cumhurbaşkanı, Asgari Ücret Hakkında Ne Dedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısı sonrasında gazetecilerin soruları üzerine üç konuda önemli açıklamalar yaptı ve asgari ücrete yüksek bir zam yapılacağı mesajı verdi. Erdoğan, "Biz milletimizi ezdirmeyeceğiz. Şimdi de asgari ücret çalışmasını Bakan'ımız başlattı, kısa zamanda inşallah onu da açıklayacağız. Asgari ücret noktasında da bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde inşallah bir neticeyi açıklamış olacağız" dedi.

2022 Asgari Ücrete Yüzde 36 Zam Tablosu!

2022 ASGARİ ÜCRET TABLOSU
 BRÜT ASGARİ ÜCRET         4,865 TL
 GÜN         30
 GÜNLÜK BRÜT ÜCRET         162 TL
 AYLIK BRÜT ÜCRET         4,865 TL
 ELE GEÇEN NET ASGARİ ÜCRET         3.842 TL

 

Asgari Ücret Zam Toplantısı Ne Zaman?

Asgari ücret toplantısının ikincisi 7 Aralık'ta, üçüncüsü ise 9 Aralık'ta TİSK'te yapılacak. 2022 yılında geçerli olacak olan asgari ücret rakamının üçüncü toplantı neticesinde açıklanması bekleniyor.

Kasım Ayı Enflasyonu Yüzde 21,31 Oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon kasımda yüzde 3,51 artarken yıllık bazda yüzde 21,31 oldu. Bu rakamlarla enflasyon 3 yılın zirvesine çıktı.

Asgari Ücretle Çalışanların Sayısı Artıyor

2013 yılında çalışanların sadece yüzde 12’si asgari ücretli çalışırken, bugün çalışan nüfusun neredeyse yüzde 45’e yakını asgari ücretli çalışan haline geldi. Ve asgari ücrete yüksek oranda zam yapıldığı dönemlerde çalışan nüfus arasında asgari ücretli çalışanların sayısı da hızla yükseldi.

Asgari Ücretten Vergi Kaldırılacak mı?

Zammın enflasyon oranı üzerinde olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, asgari ücretten verginin kaldırılmasını, gelir vergi dilimlerinin yükseltilmesini, asgari ücret desteğinin artırılmasını istedi.

Sosyal medyadan açıklama yapan TOBB Başkanı şu ifadeleri kullandı:

"Emek, alın teriyle çalışanlar desteklenmeli. Asgari ücret enflasyon oranı üzerinde artmalı

Asgari ücrette vergi kaldırılmalı

Gelir vergisi dilimleri yükseltilmeli

Asgari ücret desteği artırılmalı

İşletmelerin sürdürülebilirliği de zarar görmemeli, maliyetler düşürülmeli."

Türkiye 3 Çeyrektir Büyüyor!

Enflasyonist ortamlarda asgari ücretin en alt düzeyde ücret olmak yerine temel ücret olmasıyla ilgilidir. Türkiye'de asgari ücretle geçinen 6 milyon civarında işçi var. Biz enflasyon ve ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Sendikalar burada, teknik çalışmalar yapacaktır.

Ülkenin içindeki enflasyonu, harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücretin toplumda ortalama beklentileri karşılayacak bir oranda belirlenmesidir. Bunun için biz bu çalışmaları etraflıca sürdürdük. İşveren ve emekçilere ulaşıldı.

Türkiye ekonomisi dün rakamlar açıklandı. Üst üste 3 çeyrek büyüme gerçekleştiren bir ekonomi. Büyürken de küçülürken de değişimler ortaya sorun çıkarabilir. Türkiye ekonomisi üst üste 3 çeyrektir büyüyor. Türkiye'deki dinamizmin içinde olanlar var. Türk girişimcisinin uluslararası düzeyde elde ettiği başarı.

Türk girişimcisi bu başarının altına imza atmıştır. Bu başarı övünme için söylenen bir şey değil. 220 milyar dolara koşan ihracatla kendisini ispat etmiştir. Türk emeğinin niteliğidir. Mühendisinden işçisine ustadan çırağa kadar emeği var. Asgari ücret bu anlamda önem kazanmaktadır. Düzenlemeler bizim için çok değerli olacaktır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 37
  • basiret 2 yıl önce Şikayet Et
    işverenin mennun olucağı bir rakam ancak onlarırı mennun eder.istihdam yatırım baheneleri işcinin sırtına binerek onu ezerek olmamalı ösylenecek çok söz var fakat şu an akp başka alarnetif olmadığından zoraki oyum sizin sizler nasıl refah partisinin altarnetifi olduysanız bir gün sizinde alarnetifinizin çıkıcağına inanıyorum .
    Cevapla
  • isimsiz 2 yıl önce Şikayet Et
    4000 TL olması yeterli mi? Hayır hiç değil. Hergün zam yapılıyor. Büyük market zincirlerine ceza yağdırılmıştı. Noldu o cezalar? Demek ki ceza vermek çözüm değilmiş.
    Cevapla
  • GÖKTUĞ 2 yıl önce Şikayet Et
    sanki askeri ücretliye sorarlar ya en az 5000 tl olmalı kalan kalır kalmayanda iş verenler kapatsın ben kapatırım demesini biliyorlar y
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN Başkanım! Daha siz asgari ücret zamlarını açıklamadan, hem enflasyon, hem döviz ve hemde altındaki fiyat artışı ne yazık ki maaş lara yapılacak olan zamları alıp gitti, Cezalarımız ve yaptırımlarımız caydırıcı olmadığı gbi adeta teşvik eder niteliktedir. Stokçulara, gaspçılara, ırza geçenlere gereken cezaları verme noktasında adaletimizdeki yetersiz cezalar ne yazık ki "girer çıkar, bir kaç sene yatar çıkar, işimi yürütürüm" anlayışına büyük zemin hazırlamıştır. Derhal zinanın suç, insan canına kıyanlara idam cezasının verilme zamanı geldi geçiyor.Zira İdam cezası sözünüz vardı. Dost acı söyler!
    Cevapla
  • yiğit 2 yıl önce Şikayet Et
    askeri ücretlinin kirasını ,elektriğini ,suyunu,doğalgazını asgari düzeyde devlet ödesin ...kirada artmaz,elektrikte artmaz vs asgari ücretli koruma altına alınmış olur...düşük emekli lerede aynısını uygula...o zaman siyasetçilerin alnında öpem...rüya mı...demeyin olur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!