Evlilik tazminatı alan kişi işsizlik maaşı alabilir mi? Evlilik tazminatı şartları ve merak edilenler

Evlenen bir kadının evlilik nedeniyle işten ayrılması halinde aldığı tazminata evlilik kıdem tazminatı adı veriliyor. Evlilik tazminatına halk arasında "nikah tazminatı" ya da "evlenme tazminatı" da deniliyor. Peki evlilik tazminatı alan kişi, işsizlik maaşı alabilir mi?

Evlilik tazminatı alan kişi işsizlik maaşı alabilir mi? Evlilik tazminatı şartları ve merak edilenler
Evlilik tazminatı alan kişi işsizlik maaşı alabilir mi? Evlilik tazminatı şartları ve merak edilenler
GİRİŞ 09.12.2021 08:32 GÜNCELLEME 09.12.2021 08:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Evlilik, kadın ve erkeğin resmi şekilde ortak hayat kurmalarıdır. İş hayatına istifa şeklindeki etkisi ise, sadece kadın için geçerli olan bir durumdur. Evlenen erkek evlilik tazminatı alamaz fakat kadın evlendikten sonra işten ayrılmak istediğinde evlilik tazminatı alabilir. 

Evlilik Tazminatı Alan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Çalışan kadınlar evlendikten sonra 1 yıl içerisinde, işinden evlilik nedeni ile istifa edebilir. Ayrıca bu durumda kadın işçinin, kıdem tazminatı alma hakkı kendiliğinden doğan bir haktır. İşveren bu talepte işçinin sadece kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür. 

Evlilik nedeniyle işten kendi isteğiyle ayrılan kişi, işsizlik tazminatından yararlanamaz.

Evlilik İçin Tazminat Şartları Neler?

İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli olan belli başlı koşullar olmaktadır. Bunlar;

  • Kendi istek ve kusuru dışındaki hallerde işsiz kalmak, 

  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

  • Hizmet akdinin feshinden son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigorta primi ödemiş olmak,

  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine fiziken veya internet aracılığıyla başvuru yapılması gerekir.

Evlilik Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor.

Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılıyor.

Örneğin; 01.01.2021 tarihinde evlenen kadın işçi en geç 31.12.2021 tarihine kadar evlenme nedeniyle işten ayrılmak için işverenine başvurması gerekiyor.

Evlilik Tazminatında İhbar Alınır mı?

İşçinin 1475 Sayılı Kanun'un 14. maddesine göre evlilik sebebiyle istifa etmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmuyor.

Evlilik Nedeniyle İstifa İhbar Süresi Nedir?

Evlilik nedeniyle fesihte belli bir süre önce işverene haber verme ve bu süre kadar daha çalışma zorunluluğu bulunmuyor. Yani işçi dilekçesi işverene ulaştığı anda işi bırakabiliyor.

Evlilik Tazminatını Devlet mi Öder?

Kıdem tazminatı, işçinin işverene bağlılığının ve sadakatinin bir karşılığı olup, evlilik gibi fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye ödenmesi gereken para işveren tarafından karşılanıyor.

Evlilik Tazminatı Hakkında Soru Cevap Bölümü

SORU: 5 yıldır bir fabrikada çalışmaktayım. Kesintisiz sigortam yattı; ama evlilik nedeniyle işten ayrılmak zorundayım. Eşim istemiyor vardiyalı çalıştığım için. Eşimden dolayı ayrılmak zorundayım, acaba işsizlik ödeneğinden yararlanabilir miyim?

YANIT: Evlilik sebebi ile işten ayrılmak kıdem tazminatına hak kazandırabilmekle birlikte, bu sebeple ayrıldığınızda işten kendi isteğinizle ayrılmış olacağınız için işsizlik ödeneğinden yararlanamazsınız.

SORU: Benim eşim doğum yaptı. Kendisi çalışmıyor, sigortasız. Ben SSK’lıyım, hangi yardımlardan yararlanabilirim?

YANIT: Eşi çalışmayan SGK’li erkek işçi sadece emzirme yardımından yararlanabilir. Bu yardımdan yararlanabilmek için doğum raporu ile SGK’ye başvurmak gerekir. Bu yardım 2020 yılı için bir defaya mahsus 202 TL olarak ödenmektedir. Bunun dışında devletin çocuk sahibi olan ailelere doğum yardımı var ki, bunun için başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmalıdır. Halen birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus doğum yardımı ödemesi yapılmaktadır.

Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılma Dilekçesi

Evlilikten kaynaklı oluşturulan istifanın noter eşliğinde, işverene iletilmesi her zaman daha garanti olan bir durumdur. Çünkü farklı verilen istifalarda, işveren evlilikten veya istifadan haberdar olmadığını beyan edebilir. Fakat noter aracılığı ile yapılan istifa şeklinde böyle bir olgu oluşamaz. Noterden verilmesi uygun görülen istifa dilekçesine ek olarak, evlilik cüzdanının da eklenmesi gerekir.

Evlilikten kaynaklı olan iş feshinde, hazırlanan istifa noter aracılığı ile bildirilmek zorunda değildir. Bu şekilde yapılan bildirim sadece, işçi açısından daha güvenli olan bir uygulamadır.

……… MÜDÜRLÜĞÜ’NE

….. tarihinden itibaren kurumunuzda ….. görevlisi olarak çalışmaktayım. Ekte sunmuş olduğum evlilik cüzdanım ile de sabit olduğu üzere ……… tarihinde evlenmiş bulunmaktayım. İş sözleşmemi 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi gereği …………… tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iş sözleşmemi sona erdiriyorum. Gerekli işlemlerin yapılması, kıdem tazminatımın ve sair işçilik alacaklarımın tarafıma ödenmesi hususundaki talebimi bilgilerinize sunarım. Banka hesap bilgilerim, SGK hizmet dökümüm kurumda mevcuttur. Kıdem tazminatımın ve sair işçilik alacaklarımın hesaplanarak tarafıma ödenmesini saygılarımla arz ederim.

TARİH                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  İSİM SOYİSİM

İMZA

 

YORUMLAR 1
  • RESET 2 yıl önce Şikayet Et
    müthiş yardımlar devlet tarafından...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?