Tarihçi İlber Ortaylı, DW Türkçe kanalında Nevşin Mengü’nün sunduğu programda Alman Deutche Welle tarafından Türkiye’deki Çerkesler hakkındaki gerçek dışı iddialarla hazırlanan yayını sert sözlerle eleştirdi.

İlber Ortayılı, Nevşin Mengü’ye “Sizin Almanya’daki organ böyle şeyleri yapıyor ama 30’larda Almanya’sını hatırlatmak istiyorum. Çok kötü şeyler yaptılar. Sırf Yahudilere değil, zavallı çingenelere de” ifadelerini kullandı.

Nevşin Mengü “Zaten o 30’ların hatırlanıp bir daha bunların tekrarlanması gerekiyor” diye araya girince İlber Ortaylı, şunları söyledi: 
“O onların sorunu. Burada öyle bir şey olmaz. Ben hiçbir kavmin hem yahudileri, hem çingeneleri, hem slavların bir kesimini fırına yollayacak kadar zıvanadan çıktığını zannetmiyorum. Bu büyük bir olaydır. Böyle basit mukayeselerle, suçu yaymalarla örtemezsiniz. Bazı konularda bu Almanya’nın bir devlet politikası haline geldi. Lütfen önce kendi probleminizi çözün. Bu, suçu yayarak hafifletmeye çalışmaktır. Bununla vicdan rahatlamaz. Toplumsal vicdanı ‘yapma tarih’ ile rahatlatamazsınız. Böyle bir şey yok.” 

Nevşin Mengü’nün “Banane Alman bilmem kimin ne söylediğinden?” şeklinde karşılık vermesi üzerine İlber Ortaylı, “Bana ne diyemezsiniz. O bir şeye yarıyor. Bu bir politika oluyor. Bu iş artık ticarete dönüştü. Dikkat etmek lazım. Herkes önce problemini kendisi halledecek.” diye konuştu.

Yorumlar 85 Yorum Var
  • Hayriye 14.12.2021 11:59
    Kadın çok tehlikeli.nihat genç bu kadının almanyadan fonlanfmdiginin ilber oltay tarafından yıllar önce kanıtlanmış anı bu yayın.
  • Mehmet Ali 10.12.2021 21:47
    Nevsin Mengi yıllardır bir yere yamanamadi gitti tutunamiyor. Türkiye ye attığı ve sevmediği için güya gazeteci diye ortaya atıyorlar. Çok yanar döner birisin nevsin
  • Dervaz 10.12.2021 21:09
    Almanlar adına rezil oldu Alanların katliamlarını soykirimini utanmadan ülkemize iftira atan mandacı fondaslar
  • Kenan 10.12.2021 20:22
    Bir sayin ilber ortaylinin sakin ve nezaketli konusmasina bakiyorum birde nevsin mengünün car car araya girip kendini savunmasina bakiyorum. Diyorumki kendi kendime bütün program boyunca konusmak yerine dinlemeyi bari ögrenseydin
  • tepki 10.12.2021 19:50
    agi acik almanya ne diyecek diye bekleyen cok hain var ulkene sahip cik almanya sanki cok mu iyi onlar terør pkk fetø ile ayakda yoksa anlamya biter
Daha fazla yorum görüntüle