Son Dakika: Başkan Erdoğan'dan Arnavutluk'ta kritik mesajlar: Bizi ters köşe yapamazsınız!

Başkan Erdoğan, Tiran’da Arnavutluk Başbakanı Rama ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. Arnavutluk yatırımlarının Türkiye'ye çıkarı üzerine bir soruya ilişkin Erdoğan, "Biz ters köşe olmayız" dedi.

GİRİŞ 17.01.2022 19:27 GÜNCELLEME 17.01.2022 20:53
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tiran'da Arnavutluk Başbakanı Rama ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

Arnavutluk yatırımlarının Türkiye'ye çıkarı üzerine bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi sen bizi ters köşe de bırakmak isteyen bir soru sordun. Biz ters köşe olmayız. Kardeşlik hukukuna dayanan bir ilişkimiz var. Kardeşlik hukuk içinde öyle ilişkiler olur ki bu kardeşlik hukukuna dayalıdır. Öyle işler olur ki de borçlar hukukuna dayalıdır. Bu deprem konutları kardeşlik hukukuna dayalıdır. Buralarda herhangi bir şey aramaya gerek yok. Bunun sorgulanması da yapılmaz." açıklamasında bulundu.

Arnavutluk Başbakanı Rama da, "Arnavutluk veya AB'de hiç kimsenin, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinden rahatsız olması gerektiğine inanmıyorum. Çünkü bu, geleneksel bir ilişkidir." dedi.

7 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Arnavutluk arasında afet ve acil durum yönetimi, medya, devlet arşivleri, kültür ve sanat, güvenlik, gençlik ve spor ile protokol alanında 7 anlaşmaya imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama huzurunda, ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kolluk Eğitimi İşbirliği Mutabakat Zaptı'na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Arnavutluk İçişleri Bakanı Bledar Çuçi imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nı ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Arnavutluk Cumhuriyeti Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Megi Fino imzaladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Arnavutluk Cumhuriyeti Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Megi Fino.

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Arnavutluk Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Evis Kushi tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü ile Arnavutluk Opera, Bale ve Folk Topluluğu Arasında İşbirliği Protokolü'nü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Arnavutluk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Elva Margariti imza altına aldı.

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Ulusal Sivil Koruma Kurumu arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve Arnavutluk Cumhuriyeti Savunma Bakan Yardımcısı Dallendyshe Bici tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Merkezi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Arasındaki İşbirliği Protokolü'ne Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ile Arnavutluk Cumhuriyeti Arşivler Genel Müdürü Dr. Ardit Bido imza attı.

Anadolu Ajansı (AA) ve Arnavutluk Telegrafik Ajansı Arasında İşbirliği Anlaşması'nı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile Arnavutluk Telegrafik Ajansı Genel Müdürü Valbona Zhupa imzaladı.

Arnavutluk Başbakanı Rama'nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye'nin, Avrupa Birliği’nin (AB) güvenliği için kaçınılmaz, vazgeçilmez ve yeri doldurulamaz bir unsur olduğunu söyledi.

Başbakan Rama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Depremden sonra ilk saniyelerden itibaren yanlarında olan ve sözünü tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Rama, "Tabii ki söz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geldiğinde bu bir yenilik değildir, çünkü o her zaman söylediğini yapandır." dedi.

Rama, deprem konutlarının inşa edilme sürecinde her türlü desteği verenlere de teşekkür ederek, böylece hem depremzedelerin hayatlarını değiştirdiklerini hem de Arnavutluk ile Türkiye arasındaki ilişkilerin değer ve derinliği için yeni bir anlamlı örnek oluşturduklarını söyledi.

Bundan bir yıl önce Ankara’da imzaladıkları bir dizi anlaşmayı anımsatan Rama, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına ilişkin anlaştıklarını ve geçen süre içerisinde varılan somut adımların Ankara’daki görüşmenin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir sayfa açtığını kaydetti.

Rama, Türkiye tarafından Fier şehrine inşa edilen Türkiye-Arnavutluk Dostluk Hastanesi'nin hem vatandaşlara hizmet hem de bir bilgi aktarımı noktası olduğunu belirtti.

Arnavutçanın Türkiye’deki okullarda seçmeli ders olması, Türkiye’nin destekleriyle Arnavutluk yollarının akıllı kameralarla izlenmesi ve teknoparklar olmak üzere birçok konuda çalışmaların sürdüğünü kaydeden Rama, şu ifadeleri kullandı:

"Gümrük ve vergi gelirleri alanında, istihbarat kapasitelerinin artırılması noktasında iş birliği yapıyoruz. Ekonomik ilişkileri güçlendirmek, ticaret hacmini artırmak için elimizden geleni yapacağız. Turizm alanındaki iş birliğini de artırmak için potansiyel çok büyük."

"TÜRKİYE, AB'NİN GÜVENLİĞİ İÇİN KAÇINILMAZ BİR UNSUR" 

Rama, deprem konutlarının teslim edildiği Laç şehrinden dönerken sosyal medyada gördüğü bir yorumda, "İyi ki Müslüman değilsin, çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile o kadar yakın duruyorsun ki Müslüman olsaydın AB'dekiler kim bilir ne derdi?" yazıldığını aktardı.

Kendisinin bir Katolik ancak eşinin Müslüman olduğunu kaydeden Rama, "Ancak Arnavutluk veya AB'de hiç kimsenin, iki ülke arasındaki ilişkilerinden rahatsız olmaları gerektiğine inanmıyorum. Çünkü, bu ilişki geleneksel bir ilişkidir." ifadelerini kullandı.

Rama, Türkiye’nin bölgedeki barışın tesisinde yapıcı rolünün yerinin doldurulamaz, vazgeçilmez ve yorumsuz olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ve Cumhurbaşkanının üzerine atılan tüm gölgeler hepsi birer hayal gücüne dayalı filmdir ve gerçekte karşılık bulmayan yorumlardır." dedi.

Türkiyesiz AB'nin bugünkünden daha kötü bir durumda olabileceğini belirten Rama, "Türkiye, AB’nin güvenliği için kaçınılmaz, vazgeçilmez ve yeri doldurulamaz bir unsurdur. Ben bunu NATO’da da, Brüksel’de de, ikili görüşmelerde de ifade ettim. Bugün de açıkça söylüyorum çünkü bu bir gerçek." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar da şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Dost ve kardeş ülke Arnavutluk’ta FETÖ’nün halen faaliyet alanı bulabilmesi evlatlarını şehit veren milletimizi derinden yaralamaktadır” ifadelerini kullandı. Erdoğan gelen bir soru üzerine ise, “Avrupa Birliği’nin yaklaşım tarzından önce bizim için NATO’nun yaklaşım tarzı çok daha önemli” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’la Türkiye arasında 7 anlaşma imzalandığı belirterek, “Gerek Arnavutluk gerekse Türkiye için bu anlaşmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum bugün bizi muhabbetle bağrına basan Arnavut halkına ve makamlarına şahsım adına teşekkür ediyorum işlerimiz misafirperverlikleri ile samimiyetleri ile bugün bizi bir kez daha kendi evimizde adeta olmuş gibi hissettirdiler” dedi.

“GERÇEK DOST ÇAĞRILMADAN KOŞANDIR" 

Arnavutluk ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerine değinen Erdoğan, “Dostluk, kardeşlik bağlarımız yaşadığımız her hadise de karşılaştığımız her sıkıntıda iki ülke arasında bu özel münasebetlerin sağlamlığına şahitlik ediyoruz. 2019 yılında meydana gelen bu depremde Türkiye’deki kardeşleriniz olarak sizin acınızı da yüreğimizde hissettik. Gerçek dost çağrılmadan koşandır inancıyla deprem haberini alır almaz hemen harekete geçtik. Türk yardım ekipleri, yaraların süratle sarılması sıkıntıların hafifletilmesi amacıyla çok yoğun gayret sarf etti. Biz de yürütülen bu çalışmaları değerli dostum Edi Rama ile sık sık görüşerek yakından takip ettik” dedi.

“522 KONUTU 13 AY GİBİ REKOR SAYILACAK SÜREDE TAMAMLADIK" 

Türkiye’nin söz verdiği deprem konutlarını bugün sahiplerine teslim edildiğini ifade eden Erdoğan, “Depremde evleri yıkılanlar için Laç şehrinde yaptırdığımız deprem konutlarının teslimini bugün gerçekleştirdik. 522 konutu 13 ay gibi rekor sayılacak sürede tamamlayarak hamdolsun aramızdaki kardeşliğe verdiğimiz önemin iddialı bir şekilde neticelenmesini görmüş olduk. İnşallah bundan sonra da iyi gününde ve kötü gününde Arnavutluk’un yanında olmayı sürdüreceğiz. Arnavutluk’taki müşterek kültürel mirasımızı yansıtan tarihi eserlere yürüttüğümüz yenileme çalışmaları vasıtasıyla özel önem veriyoruz” dedi.

Tiran’daki Ethem Bey Camisi’nin açılışının yapılacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah Arnavutluk’taki müşterek bu kültürel miras noktasında da bizler özellikle kurumlarımızla başta TİKA olmak üzere buralarda da destek çalışmalarımızı sürdürebiliriz. İnşallah restorasyon TİKA tarafından tamamlanan Ethem Bey Camisi’nin açılışını bugün yapacağız. Ethem Bey Camisi bir ibadethane olmasının yanında aynı zamanda Tiran şehrinin tarihi ve turistik dokusuna katkı sağlayan sembol bir eserdir. Yanı başındaki Osmanlı dönemine ait tarihi saat kulesi ile birlikte Tiran’ın günümüze ulaşan en önemli kültür miraslarından bir tanesidir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Rama ile yüksek düzeyli işbirliği konseyi mekanizmasını da ele aldıklarını aktaran Erdoğan, “Değerli dostum başbakan Edi Rama ile stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde ikili görüşerek ele aldık. Yüksek düzeyli işbirliği konseyi mekanizmasının işler hale getirilmesinin önemine değindik. Konsey toplantımızı inşallah bu yılın ilk yarısında icra edeceğiz. Bunun için dışişleri bakanlarımız ikili görüşmek suretiyle tarihi belirleyecekler ve ona göre adım atacağız” dedi.

FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ

Rama ile görüşmesinde FETÖ terör örgütünü ele aldıklarına değinen Erdoğan, “Görüşmelerimizde FETÖ terör örgütü ile mücadelemizi de değerlendirdik. Biliyorsunuz bu terör örgütü 15 Temmuz 2016’da demokrasimizi hedef alan başarısız bir darbe girişiminde bulundu. Milletimizin direnişi sayesinde boşa çıkardığımız terör eylemi sırasında maalesef 251 insanımızı alçakça şehit ettiler. Elinde masumların kan olan bu yapının sadece Türkiye değil varlık gösterdiği her ülkeye büyük bir tehdit oluşturduğu aşikardır. Dost ve kardeş ülke Arnavutluk’ta FETÖ’nün halen faaliyet alanı bulabilmesi evlatlarını şehit veren milletimizi derinden yaralamaktadır. Önümüzdeki dönemde Arnavutluk’taki FETÖ yapılanmasına karşı daha kararlı ve hızlı adımlar atılması en samimi beklentimizdir” ifadelerini kullandı.

TİCARET HACMİNDE HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz seneye göre yüzde 68’e yakın bir artışla 853 milyon dolar seviyesine ulaştığını ve hedefi 1 milyar dolar olduğunu aktardı. Hedefe ulaşılması halinde Arnavutluk’taki en büyük yatırımcının Türkiye olacağını ifade eden Erdoğan, “Yatırımlarımızın toplam miktarı 3,5 milyar dolardır. 600’ü aşkın firmamız yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Tabi biz bu rakamları yeterli bulmuyoruz. Bunun çok daha iyi bir konuma gelmesi lazım. Arnavutluk makamlarının vereceği güçlü destekte bu sayıların daha da artacağını inanıyorum” dedi.

AB VE BALKANLAR

Avrupa Birliği (AB) ve Balkanlar hakkındaki soruya cevap veren Erdoğan, “Avrupa Birliği’nin yaklaşım tarzından önce bizim için NATO’nun yaklaşım tarzı çok daha önemli. Çünkü Avrupa Birliği henüz Türkiye’yi üye ülke olarak kabul etmiyor ki fasılların görüşülmesinden tutunda aç kapa meselesinde sadece birinci fasılda bir geçici olarak kapama yaptılar. Bunun dışında diğerleriyle ilgili maalesef oyalama taktiği devam ediyor. Biz NATO’nun şu anda onurlu güçlü bir üyesiyiz. NATO ile ilgili atılacak adımlar da her zaman bizler üzerimize düşen görevi bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi.

BALKANLARIN BARIŞI

Erdoğan devamında, “Balkanlara gelince Balkanların özellikle onu da ikili görüşmede değerli dostumla konuştuk. Balkanlar’ın barışını huzurunu çok önemsiyoruz. Balkanların barışı huzur içinde üzerimize düşeni bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yine aynı şekilde Balkanlar’da barış ve huzurun geleceği teminatı için bizlerde garantör ülkelerden bir tanesiyiz” dedi.

"BİZ TERS KÖŞE OLMAYIZ"

Şimdi sen bizi ters köşe de bırakmak isteyen bir soru sordun. Biz ters köşe olmayız. Arnavutluk ve Türkiye arasında ilişkiler hakkındaki soruya cevap veren Erdoğan, “Kardeşlik hukuku içerisinde öyle destekler olur ki bu destekler kardeşliğinizin gereği olur. Öyle bir ikili ilişki olur ki oda borçlar hukukuna dayalı olur. Şu anda bizim bu deprem felaketinde yaşanan olay borçlar hukukuna değil kardeşlik hukukuna dayalıdır. Bizlerde bu kardeşlik hukukuna dayalı olarak bu eserleri orada süratle inşa ettik. Buralarda herhangi bir şey aramanın anlamı yok zira kardeşiz ne zaman nerede ne olacak bunun sorgulanması da yapılmaz” dedi.

(Arnavutluk Başbakanı Rama) Arnavutluk veya AB'de hiç kimsenin, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinden rahatsız olması gerektiğine inanmıyorum. Çünkü bu, geleneksel bir ilişkidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'taki örnek daireleri gezdiCumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'taki örnek daireleri gezdi

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • Zehni 2 yıl önce Şikayet Et
    Arnavutluk halkına güvenilmez adam Katolik olduğunu söyledi islamin Türk milletinin en büyük düşmanı katoliklerdir
    Cevapla
  • Ümmetin sesi 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanım Yüce Rabbim size sağlık sıhhat afiyet versin.
    Cevapla
  • birkıssadanbinhisse 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin amin amin
    Cevapla
  • Okuyucu 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • sen 2 yıl önce Şikayet Et
    gelde bunu patates, soğancılara anlat onlar boğaz hukukunu bilir anca kardeşini bırak ülkesini bile düşünmez bunlar
    Cevapla
  • Kudüsbizim 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah dostluğumuz ebedi olur. Biz öyle bir devletiz ki bizi asırlar evvel öldürmeye gelen haçlı fransızlar bizde hayat buldukları gibi, İnşallsh yünanların içindede iyi insanlar bu hakikati görüp bu aptalca kin ve nefretten vaz geçerler. Artok yüman gibi küçük devletlerle uiraşmak zamanı değil, ağa babalarına sıra gelsin...
    Cevapla
  • Turan 2 yıl önce Şikayet Et
    Reisin eski futbolcu olduğunu bilmiyor galiba , boş kaleye reisin önüne top çıkardı. Reiste vurdu gol oldu. Vurdu gol oldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular