Bu yıl sınıfta kalma kaldırılıyor mu? MEB'den İlkokul, ortaokul ve liseler için kritik karar!

2021-2022 eğitim öğretim yılının birinci dönemi bugün alınan karneler ile beraber sona erdi. Zayıf dersi olan veya başarısız olan öğrenciler, bu yıl sınıf geçme ve sınıfta kalmanın nasıl belirleneceğini merak etmeye başladı. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz sene not ortalaması düşük veya sınıf geçme kurallarını taşımayan öğrenciler sorumlu olarak bir üst sınıfa geçmişti. Yeni eğitim yılında yüz yüze eğitime geçilmesi ile birlikte konuyla ilgili kritik karar belli oldu. Peki bu yıl sınıfta kalma kaldırılacak mı? İşte MEB'in aldığı o karar...

Bu yıl sınıfta kalma kaldırılıyor mu? MEB'den İlkokul, ortaokul ve liseler için kritik karar!
Bu yıl sınıfta kalma kaldırılıyor mu? MEB'den İlkokul, ortaokul ve liseler için kritik karar!
GİRİŞ 26.01.2022 16:57 GÜNCELLEME 26.01.2022 16:57
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Eylül ayının ilk haftasında başlayan ve 5 ay boyunca kesintisiz devam eden yüz yüze eğitim sürecinde birinci dönemin son ders zili bugün okullarda çaldı. Karnelerine kavuşan öğrenciler, 2 haftalık tatilin yolunu tuttu. Başarılı öğrenciler, yarıyıl tatilinin keyfini sürerken, not ortalaması beklediğinden düşük ve zayıf dersi olanlar ise bu yıl sınıfta kalma olup olmayacağını merak etmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre İlkokul 1,2,3 ve 4'ncü sınıflarda zaten sınıfta kalma olmuyor. Ancak ortaokul ve lise öğrencileri, gerekli kriterleri yerine getirmediği takdirde sınıf tekrarına kalabiliyor. Ortaokul kademelerinde eğitim görenlerin sınıfta kalıp geçmesine Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) karar veriyor. Peki bu yıl sınıfta kalma var mı? İşte MEB'in kritik sınıf geçme ve kalma kararı...

 Yarıyıl tatili 1 hafta uzatılacak mı? MEB Bakanı Özer'den öğrencilerin beklediği açıklama! Yarıyıl tatili 1 hafta uzatılacak mı? MEB Bakanı Özer'den öğrencilerin beklediği açıklama!

2021-2022 Eğitim Yılında Sınıfta Kalma Kaldırılacak Mı?

Milli Eğitim Bakanlığı, pandeminin öğrenciler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiyi kırmak amacıyla geçtiğimiz sene sınıfta kalmayı kaldırmıştı. Başarısız olan ortaokul ve lise öğrencileri, zayıf oldukları derslerden sorumlu olarak bir üst sınıfa geçmişti.  Zayıf dersler için yıl sonunda sorumluluk sınavları tertip edildi. 

Bu yıl ise 6 Eylül tarihinde başlayan yüz yüze eğitim sonrası ölçme ve değerlendirme işlemlerinden olan sınavlar okullarda yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ikinci dönem yüz yüze eğitimin devam edeceğini net bir şekilde ifade etti. 7 Şubat'ta açılacak okullarda sınavlar birinci dönemde olduğu gibi yüz yüze yapılacak. Bu sebeple ortaokul ve liselerde yönetmelik uygulanacak. Başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarı yapabilecek.

Ortaokul ve Liselerde Sınıf Geçme Nasıl Olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul ve lise yönetmeliği değişiklik gösterdiğinden sınıf geçme ve sınıfta kalma kuralları da farklılık gösteriyor. Herhangi bir dersten yıl sonu ortalaması 45'in altında olan ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencisi başarısız sayılırken bu öğrencinin sınıfta kalması veya geçmesine Şube Öğretmenler Kurulu karar veriyor.  ŞÖK olarak da bilinen Şube Öğretmenler Kurulu, öğretmenlerden ve idarecilerden oluşuyor.

İlkokulda sınıfta kalma olmuyor

Yönetmelik gereği İlkokul 1,2,3 ve 4. sınıflarda sınıfta kalma olmuyor. Öğrenci yıl sonu ortalaması nasıl olursa olsun direkt olarak bir üst sınıfa geçiyor. Lise 9,10,11 ve 12. sınıflarda ise yıl sonu ortalaması başarı notu olan 50'nin altında olan öğrenciler ve 3 dersten zayıfı olanlar direkt olarak sınıf tekrarına bırakılıyor.

Lise 12. Sınıf Öğrenciler İçin Kritik Karar!

Lise 12. sınıfta başarısız olan öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu kritik bir karar imza attı.  12. sınıf öğrencileri başarısız olma veya sorumlu dersleri olması durumunda, üniversite sınavı olarak bilinen YKS'ye katılabiliyor.  Herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanan ancak mezun olamayan öğrenciler için YÖK diplomaları Aralık ayı sonuna kadar teslim alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, tek ders sebebiyle mezun olamayanlar için sorumluluk sınavları düzenliyor. Bu yıl üniversite sınavları üç farklı oturumda 18-19 Haziran 2022 tarihleri arasında yapılacak.

YORUMLAR 29
  • Afyon 2 yıl önce Şikayet Et
    Sinif gecme bu kadar kolay olmamali Elli ortalama bi cok dersi zayif olmasi demek sinif gecme bu kadar kolay olmamali meslek liselerinde gecme notu 50 Anadolu liselerinde 75 olmali
    Cevapla
  • OğuzÇ. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş nasıl olmalı ; Çocuklarımızın hayattaki kriterleri zaaten kısıtlı sınıfta kalma büyük bir darbe çocuklarda zeka gerilemesimi var araştırılmalı belki ailesinden dolayı belki çevresinden yaşam şartından kaynaklanıyor olamazmı bunun suçlusu o masum çocukmu bu durum yolları ayırıp geleceklerinin kararmasına neden olmakta psikokojik veya tamamlayıcı destekler verilmeli ders notları kötü olan çocukların.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Uzaktan eğitim iyi çünkü virüs çok
    Cevapla
  • Hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    şimdi benim 11. sınıftan almanca sorumluluk sınavım var. 12. sınıfım. son 2 sınav hakkım kaldı. bunlardan da geçemezsem nolcak?
    Cevapla
  • Polat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya vaka sayısı aldı başını gidiyor.Uzaktan eğitime geçelim artık
    Cevapla
  • Sevim 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayir bence
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti