Türkiye'deki Ukraynalılardan Rus işgaline tepki

İstanbul, Sakarya ve Antalya'da yaşayan Ukraynalılar tarafından "savaşa hayır" eylemi düzenlendi. Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerine saldırısını Rusya Federasyonu'nun Antalya Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

Türkiye'deki Ukraynalılardan Rus işgaline tepki
Türkiye'deki Ukraynalılardan Rus işgaline tepki
GİRİŞ 01.03.2022 16:28 GÜNCELLEME 01.03.2022 17:45
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İstanbul'da yaşayan Ukraynalılar tarafından "savaşa hayır" eylemi düzenlendi.

Beyoğlu ilçesinde Odakule Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme, yaklaşık 50 Ukraynalı ve bazı Türk vatandaşları destek verdi.

Ukrayna bayrağı ile "savaşa hayır" ve "özgür Ukrayna" pankartları taşıyan grup, savaşın bir an önce durdurulmasını istedi.

Ukraynalı grup, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı ve "Slava Ukrani", "Dünya susma" şeklinde sloganlar attı.

Katılımcılar adına konuşan bir Ukraynalı, "Dünya hala savaş bize gelmedi diye mi düşünüyorsunuz? Eğer biterse bizim savaşımız sıra size de gelecek. Bugün Ukrayna, yarın kim? Sizin öz çocuğunuz ölmedi diye mi? Bu sizin çocuğunuz ya da bir tanıdığınız Ukraynalı da olabilir. Biz burada 'Dünya susma' demek için toplandık." dedi.

ANTALYA'DA DA PROTESTO VARDI

Antalya'da yaşayan Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerine saldırısını Rusya Federasyonu'nun Antalya Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

Kılınçaslan Mahallesi'ndeki Rusya Federasyonu'nun Antalya Başkonsolosluğu önüne gelen bir grup Ukraynalı, üzerinde "Savaşa hayır" yazan pankart ile Ukrayna bayrakları taşıdı.

Güvenlik tedbirleri kapsamında başkonsolosluk binasının çevresi polis ekiplerince demir bariyerlerle kapatıldı.

Kayna Bekdaş, grup adına yaptığı açıklamada, Ukraynalı olduğunu için gurur duyduğunu ve bütün dünyanın Ukrayna için birleştiğini söyledi.

Ukrayna'nın kazanacağını, herkesin kendilerine yardımcı olduğunu belirten Bekdaş, "Sürekli ağlıyorum, bütün ailem Ukrayna'da. Bugün annemin doğum günü ve ben ona çiçek gönderemiyorum, çünkü bütün yollar kapalı. Annemi görmek için, memleketim, ülkem için her şey yaparım. Destek bekliyoruz. Biz kazanacağız ve inanıyorum." dedi.

Bekdaş, Ukrayna'daki halkın gıda, kıyafet ve hijyen malzemelerine ihtiyacı olduğunu, insanların kendilerine yardım etmesini istediklerini kaydetti.

Ukrayna Aileleri Derneği Başkanı Vita Mykhaylova ise ülkede insanların yardıma ihtiyaç duyduğunu ve onlar için yardım malzemeleri topladıklarının anlattı.

Türk halkının kendilerine çok destek verdiğini belirten Mykhaylova, "Beni bugün en az 15 Türk arkadaşım aradı. Ukrayna için savaşmak istediklerini söylüyorlar. Bize yardım etmek istiyorlar, kimse kaçmıyor ve savaşmak istiyor." diye konuştu.

SAKARYA'DA YAŞAYAN UKRAYNALILAR, RUSYA'YI PROTESTO ETTİ 

Sakarya'da yaşayan Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerine yönelik saldırılarını protesto etti.

Adapazarı ilçesindeki Atatürk Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Ukraynalılar, İngilizce ve Türkçe "Putin'i durdur, Rusya'yı durdur", "Ukrayna özgürlüğün başkentidir", "Ukrayna'ya destek ver" yazılı dövizler taşıdı.

Topluluk adına açıklamayı okuyan Natalia Erdemir, Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve dünyanın tüm liderlerine seslendiklerini belirtti.

Tüm dünyanın Rusya'nın büyük bombardımanlarını ve katliamlarını izlediğini ifade eden Erdemir, 6 gün gibi kısa sürede 16'sı çocuk 350 sivilin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin yaralandığını söyledi.

Erdemir, Ukrayna halkının cesareti ve uluslararası toplumun dayanışmasıyla Kremlin'in Ukrayna'yı ele geçirmeye yönelik saldırgan planlarını engelleyeceğini vurgulayarak, "Ukrayna, Türkiye gibi demokratik ilke ve değerlere dayanmaktadır, barışçıl bir ülkedir. Hiçbir zaman yabancı topraklara tecavüz etmemiştir ancak kendi topraklarını ve devletini cesurca savunmak amacındadır." dedi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez egemen, barışçıl Avrupa devletinin kendi topraklarında Rusya Federasyonu'nun tam ölçekli savaşına maruz kaldığına dikkati çeken Erdemir, Türkiye'deki Ukraynalılar olarak sivil nüfusunu, egemenliğini ve topraklarını koruma mücadelesi veren ülkelerinin içtenlikle desteklenmesini istediklerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından Ukrayna milli marşını okuyan topluluk, "Yaşa Ukrayna", "Savaşa Hayır" sloganları attı. Bazı eylemciler milli marşları okunurken gözyaşlarını tutamadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Mmm 2 yıl önce Şikayet Et
    Rus işgaline tepki göstermeyi bırakın. ABD ve diğer haydut devletlere hizmet edip ülkesini perişan eden devlet başkanına tepki gösterin. Hadi şimdi hizmet ettiği o haydutlar kurtarsın bakalım bu milleti. Türkiye sakın karışmasın.
    Cevapla
  • T akbulut 2 yıl önce Şikayet Et
    Zelensky y den nmi siz ediyorsun ne ahmaklık ondan öncekiler silahları rusyaya emanet ettide ne oldu tarih zelensky kardeşimizi altin harflerle yazacak putin de pis bebek katili olarak o vakit sorarım suriyede tartusta rusya be işi var neden suriyede sivil halk üzerinde Bo ba deneyi yapıyor putin olsun
    Cevapla
  • Eşref 2 yıl önce Şikayet Et
    Zulüm kimden gelirse gelsin elbette lanetliyoruz.Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.Ama yıllardır dünyanın dört bir yanında Müslümanların oluk oluk kanı akıtılıyor, siz niye sessiz kaldınız? Bu dünyada sadece Hıristiyanların ve Yahudilerin kanı mı canı mı kıymetli?Sadece kendi canınıza ve malınızla dokunulduğu zaman sesiniz çıkıyor. Avrupa ve Amerika iki yüzlünün önde gideni.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İspanya, Filistin'i tanıyacaklarını 3 ülkenin liderlerine iletti
Senegal Hava Kuvvetleri Komutanı Niang Baykar'ı ziyaret etti