Bakan Çavuşoğlu, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmeleri için can güvenliği konusunda BM ile Suriye rejiminin görüşmeye başladığını duyurdu. Çavuşoğlu, şu ana kadar 500 bin Suriyeli sığınmacının güvenli bölgelere döndüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, dış politikada öne çıkan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili genel tartışmalara siyasi, insani, sosyal ve toplumsal bir açıdan bakılması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Onurlu bir dönüşten bahsediyoruz. İnsanların ülkelerine dönmesini de sağlamak lazım, bunu da sağduyulu bir şekilde yapmak lazım. İnsan haklarına saygılı, uluslararası hukuka ve kendi anayasamıza uygun bir şekilde yapmak lazım" açıklamasını yaptı.

Suriyelilerin evlerine dönmeleri

Türkiye'nin demografik yapısının bozulup bozulmadığına ilişkin bir soruya ise Çavuşoğlu, sınır bölgelerinde belli bir yoğunluğun olduğunu fakat Türkiye genelinde bir demografik bozulmanın olmadığını belirtti.

Suriyelilerin evlerine dönmeleri konusunda öncelikle can güvenliklerinin garanti altına alınması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "O insanlar evlerine döndükten sonra temel ihtiyaçlarını karşılamak lazım. Barınak, çocuklarına eğitim, hastane, iş imkanı yaratacak projeler gibi" dedi.

Çavuşoğlu, burada en önemli unsurun can güvenliği olduğunu, Suriye rejiminin "Geri dön." çağrısı yapmasına karşın kontrol ettiği yerlerdeki insanlara yeterli hizmetleri veremediğini dile getirerek ciddi sıkıntıların olduğunu gördüklerini, sahadaki gözlemcilerin bunları rapor ettiğini söyledi.

"Geçen yıl kaçak yollarla girmeye çalışan 451 bin göçmeni engelledik"

Suriyeliler dışında, Türkiye’nin topraklarına yasa dışı yollardan giren göçmenleri geri göndermeye devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, geçen sene yurt dışına geri gönderilen göçmen sayısının yüz binlerce olduğunu, bu senenin ilk üç ayında 21 bin küsur göçmenin aynı işleme tabi tutulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Geçen yıl kaçak yollarla ülke içine girmeye çalışan 451 bin göçmenin ülkeye girişini engellemişiz. 2022’de ise şu ana kadar 127 bin göçmenin Türkiye’ye girişi engellendi. Duvarlar, çitler, optik kameralar gibi alınan tedbirler var. Zaten AB de alınan tedbirleri destekliyor. Sınırda inşa edilen duvarlar dahil projelere katkı sağlıyor. Onların da amacı Türkiye'ye gelmesinler, sonrasında Avrupa'ya gitme riski var." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, "Göçmen sorunu, sığınmacı sorunu Esad rejimiyle tanımadan da olsa angajmana girilebilecek bir sorun mudur?" sorusuna, "Uluslararası hukuk çerçevesinde çözümün bulunması gerektiği için BM ve uluslararası örgütlerin (rejimle) angajmana girmesi lazım. Rejim taahhütte bulunacaksa onlara bulunması lazım." yanıtını verdi.

Yorumlar 30 Yorum Var
  • Hamza 21.04.2022 12:14
    Önceden önemli her konuda referandum yapardınız bence bu konuda hemen referandum yapılmalı %70 den fazla gitsinler oyu çıkmazsa 50 yılı boşa geçirmişim bu hayatta diyeceğim hodri meydan
  • Hamza 21.04.2022 11:59
    Ya Allah aşkına tamam savaş zamanında kuçak açtık da nedir bu tüm sosyal haklarını filan düşünmek Görmüyormusunuz kendi vatandaşınız perişan halde. İyilik önce yakınından başlar kendi vatandaşınız açken Suriye li doyurmak nedir
  • irfan 21.04.2022 11:36
    hiç biri gönüllü gitmezler bunu ben değil kendileri söylüyor burada hayyat var diyorlar suriyede ne var diyorlar sağlık sosyal güvence özgürlük istedikleri işi yapıyorlar vergi yok denetim yok sınırsız özgürlük bu imkanlar hangi arap ülkesinde var bizi hiç kimse geri gönderemez diyorlar
  • Sedat 21.04.2022 11:27
    Suriyeliler PKK'lılar dan iyidir çalışıyorlar ülkeye döviz getiriyorlar
  • ali 21.04.2022 11:23
    he he hedef 2023,2053,2071 tabi yersen ne yaptınız aranızda bu milleti bitirmeye andmı içtiniz nede olsa paraya boğdunuz medyada yanınızda
Daha fazla yorum görüntüle