11 ayın sultanı Ramazan ayını uğrularken, bayramın önemi üzerine Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Dr. Öğretim. Üyesi Fatma Çetin ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Bayrama kavuşmaya sayılı günler kala; bayramın önemi, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in bayramı nasıl kutladığı, alimlerin bayramı nasıl kutladığı, çocuklara bayramın nasıl anlatılması gerektiği gibi merak edilen hususları Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Çetin cevapladı...

'ŞEKER BAYRAMI' KULLANIMI NE KADAR DOĞRU?

Özellikle bazı çevrelerde Ramazân Bayramının 'şeker bayramı' olarak isimlendirildiği görülmektedir. Peygamber Efendimiz’in (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) musallaya çıkmadan hurma yemesi, ümmet içerisinde tatlı yeme geleneğinin temelini teşkil etmektedir. Söz konusu isimlendirme de muhtemelen bu tatlı geleneği ve şeker ikramı vesilesiyle ortaya çıkmış olmalıdır. Bu isimlendirmenin, bayramın sadece şeklî yönünü esas almak suretiyle, manevi havasını ihtiva etmekten uzak olduğu açıktır. Bu sebeple, sözünü ettiğimiz isimlendirme yerine, kurtuluş ve mağfiretten berekete bayramın manasını yansıtmaya uygun olarak; ‘’Ramazân Bayramı’’ ya da ‘’Fıtır Bayramı’’ kullanımlarını tercih etmek daha doğrudur.

'Şeker bayramı' kullanımına dair fikirlerini beyan eden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Çetin, 'Fıtır Bayramı' kullanımının da nereden geldiğini açıkladı:

"Fıtır; 'aftara yuftara iftaran' yani oruç açmak manasına geliyor. 'Orucu açtın, bundan sonra orucun açık' anlamında geliyor. Fıtır Bayramı denmesinin sebebi bu. Bir başka anlamı da, fakirlerin, fukaraların haklarını gözetmek, onların sevinçleri eksik kalmasın diye onları tamamlamak maksadıyla onları gözetmek manasına da gelir. Mesela 'fıtır sadakası' vardır verilmesi gereken. Bu sevincin tüm Müslümanlar için ortak olması maksadıyla bunlar kullanılır."

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Sedef Kaya 29.04.2022 12:02
    Allah razı olsun
  • Hatice Kübra U. 29.04.2022 06:13
    Ramazan vesilesiyle Ruh elbisemiz de temizlendiyse gerçek bayram odur bizim için. Engin tecrübe ve bilgilerini paylaştığı için Dr. Fatma Çetin Hocam'dan Allah razı olsun
  • Belkıs Güneş 28.04.2022 19:14
    İslami terimleri çok net ifadelerle anlattığı için Fatma Hocamızdan Rabbim razı olsun.