Türkiye'nin hangi ilinde kaç Suriyeli var: İşte rakamlar

Son günlerde göçmenlerle ilgili tartışmalar devam ederken İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde hangi ilimizde kaç Suriyeli'nin yaşadığına dair resmi rakamlar paylaşıldı.

GİRİŞ 07.05.2022 22:21 GÜNCELLEME 08.05.2022 10:17
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Türkiye'de son dönemde en önemli gündem maddesi haline gelen mültecilerle ilgili tartışmalar devam ediyor. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki sert atışmanın ardından zirve yapan bu tartışma sonrası İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesine hangi ilimizde kaç Suriyeli'nin yaşadığını gösteren bir liste paylaştı.

HANGİ İLDE KAÇ SURİYELİ VAR?

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde ilk olarak yıllara göre ülkemize giriş yapan Suriyelilerin net sayısı yer aldı.

Buna göre 2012 yılında ülkemizde 14.234 Suriyeli varken bu rakam 28 Nisan 2022 yılı itibarıyla 3.762.686 oldu. Ayrıca en ciddi artışın 2013 yılından sonra yaşandığı görüldü. Suriyelilerin en yoğun bulunduğu il ise İstanbul. Resmi rakamlara göre İstanbul'da 542.602'ye yakın Suriyeli var.

Diğer 10 ili sıralamamız gerekirse;

GAZİANTEP: 462.897
HATAY: 433.124
ŞANLIURFA: 430.003
ADANA: 256.468
MERSİN: 242. 935
BURSA: 184. 363
İZMİR: 149.839
KONYA:123.627
KİLİS: 107. 214
DİĞER: 829.610

İLLERİN GENEL GÖRÜNÜMÜ

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Suriyeli vatandaşların en yoğun bulunduğu ilk 10 ili açıkladıktan sonra diğer illere göre olan dağılımını gösteren daha kapsamlı bir listeyi yayınladı.

Bu listenin başında yer alan Adana'da 256. 468 Suriyeli yer alırken, listenin sonunda yer alan Zonguldak'ta ise 724 Suriyeli yer aldı.

GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİNDE NE KADAR SURİYELİ VAR

Geçici barınma merkezlerinde yer alan Suriyeli vatandaşların en yoğun olanları Adana'da bulunuyor. Listenin başında yer alan Adana Sarıçam'da 16. 565 Suriyeli var.

Adana'yı ikinci sırada yer alan Hatay takip ediyor. Hatay Altınözü, Yayladağı ve Apaydın'da bulunan Suriyeli sayısı 8.179 olarak yer alıyor.

Kahramanmaraş 9.558, Kilis Elbeyli 8.200, Osmaniye Cevdetiye'de ise 8.137 Suriyeli var.

1 MİLYON SURİYELİ'NİN DÖNÜŞÜ SAĞLANACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göçü sınır ötesinde tutmaya yönelik stratejilerini gönüllü geri dönüşleri teşvik edecek projelerle desteklediklerini anlatarak şu ifadeleri kullanmıştı: "Briket evler bu adımlardan biriydi. Şimdi de ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Bu projeyi, ülkemizdeki ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçireceğiz. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Resualyn başta olmak üzere 13 ayrı bölgedeki yerel meclislerle birlikte yürüteceğimiz bu proje, bir hayli kapsamlıdır. Konuttan okul ve hastaneye kadar günlük hayatın tüm ihtiyaçları ile tarımdan sanayiye kadar kendi kendine yeterli tüm ekonomik altyapı, bu projenin içinde yer alacaktır. İnşallah Suriye'nin diğer kısımları da zaman içinde güvenli hale geldiğinde, oralarda da benzer çalışmaları yürüterek, gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız."

YORUMLAR 77
  • Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben islam ummetindenim suriyel felan fark etmez kardeşiz gitmelerini istemiyorum pkklilardan onlari savunanlardan daha yakınlar bize
    Cevapla
  • Fikret. 1 yıl önce Şikayet Et
    Gidin artik ailemizle gezemiyoruz.
    Cevapla
  • Ülkemiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm ümmet ,birlik olsaydı bu durumda olunmazdı.Ben burda halklar arası durumundan bahsediyorum.Ülkelerin yönetici kadrolarından bahsetmiyorum. Bu arada Ukraynalı göçmenlerin gelmesini bekleyenlerin sayısı hiçte az değil.....
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Çanakkale de şehit olan halepliler Türk oğlu Türk dü Osmanlı imparatorluğu 3 kıtaya sahipti her yerde Türk yerleskeleri vardı Araplar ve İngilizler tarafından sürgün edilen Türkler Çanakkale de savaştı. Biride çıkıp Halepli şehitlerden Arap diye bahsetmesin, Halepli Kerkük lu musullu hicazli mekkeli Türkler dir o şehitler
    Cevapla
  • Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Üzülüyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama