Savunma Sanayi Başkanı Demir: Altay Tankı motoru hazır

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin savunma sanayi alanında attığı adımları NTV'de katıldığı canlı yayında anlattı.

GİRİŞ 11.05.2022 23:17 GÜNCELLEME 12.05.2022 00:24
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV canlı yayınında Özden Erkuş'un sorularını yanıtladı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV yayınında savunma sanayii projelerindeki son durumu anlattı. Milli Savaş Uçağı'nın 2023 yılında hangardan çıkacağını söyleyen Başkan Demir, "Tecrübelerimizle çok farklı kabiliyetleri kazandıracağız" dedi.

İsmail Demir'in açıklamalarından satır başları;

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ ETKİLERİ

Hava savunma sistemlerinin önemi ortaya çıktı. İnsansız sistemlerin sahada iletişiminin önemi görüldü. TB2 önemli bir olgunlaşma süreci yaşadı. Bu süreç de tamamen sahada oldu. Elde edilen başarılar sürekli projenin üzerine yeni eklemeleri getirdi. Mükemmele doğru bir yolculuk başladı. 

MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ

Tecrübelerimizle çok farklı kabiliyetleri kazandıracağız. İlk parça için imalat hattı kuruluyor. 2023 yılında Milli savaş uçağımızın hangardan çıkacağı tarih hem de HürJet'imizin uçacağı tarih.

TÜRK SİHA'LARININ SAHADAKİ ETKİSİ

SİHA'larımızın kapasitesini görmeye devam ediyoruz. İnsansız sistemlerin neleri başarabileceğini de göstermek istiyoruz. 

7 yıl önce piyade tüfeğimiz yoktu. 15 yıl önce  çalışmalara başlanmıştı. Tüm çalışmaların meyvelerini görmeye başladık. Katmanlı hava savunma sisteminin önemini daha iyi gördük. 3 yıl önce yeni çalışmalara başladık. Korkut, Hisar, Sungur ve Siper'ler gelmeye başladı. Katman'da bir üst kademeye çıkacağız. 

Sungur'un 2 verisyionu var ikisinde de imalatlar devam ediyor. Gökdeniz'de ise test aşamasında. Ancak bir başka ülke Türkiye'den önce kullanmaya başlayacak.

ARTIK SATIN ALMA KONUSUN KAPATTIK

Anadolu Amfibi gemi için 2022 yılını ıskalamak istemiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız tüm hızı ile sürüyor. İnsansız hava araçlarının bu gemiden kalkmasına yönelik çalışması ve Hürjet'in de bu tip bir gemiden kalkmasına yönelik çalışmalarımız var. Bu gemimiz herhangi bir yere çıkartma yapılması söz konusu olacaksa bu gemiden olabilecek herşeyin mümkün olmasına yönelik projelerimiz sürüyor. Uçak gemisi konusunda satın alma konusunu kapattık. İşbirliğine varız. Bugün şunu veririz ama yarın veremeyiz tavırlarından bıktık. Bundan sonra kendimi önümüzü görmeye çalışıyoruz. Uçak gemisi Türkiye'de üretilebilir tezini geride bıraktık. Üretilmesi gerekiyorsa üretilecek. Biz çalışmalarımızı buna göre şekillendiriyoruz. 

BİZE KISITLAMA YAPANLAR SAVAŞ SONRASI TAVRINI DEĞİŞTİRDİ AMA 

Rusya Ukrayna savaşı atmosferi değiştirdi.  Savaş öncesinde TB2'leri karalama yoluna giden ülkeler bugün çok farklı görüşteler. Onların tavır değişikliği bizi yolumuzdan döndürmez biz sadece önümüze bakıyoruz. Bizi engelleme sadece yapacağımız işi biraz geciktirecektir ama mutlaka biz yapılması gerekeni yaparız. 

YERLİ SAVAŞ GEMİSİ VE DENİZALTILAR GELİYOR

Yerli Savaş gemileri konusunda da tek bir gemi değil birbirlerini tamamlayan ya da daha da üstüne çıkan projeleri peş peşe sürdürüyoruz. Yerli denizaltı konusunda da kendi denizaltımızı yapacak noktaya geldik. İkinci denizaltını da hizmete almak için gün sayıyoruz. İç donanım konusunda da yerlilik oranımız da hızla artıyor. 

Yerli mühimmatlarda ise birçok ürünün test atışlarını yaptık. Bunların arasında Çakır, Atmaca, Hisar gibi denize uyarlanmış deniz platformlarından karaya denizaltından atış yapacak projelerimiz sürekli sürüyor. 

TÜRKİYE'NİN UZAY PROJELERİ 

Roket motorları konusunda 3 alanda da varız. Bununla ilgili geniş kapsamlı çalışmamız var. Seyir füzesi motorları konusu da hedefimizde. Uzaya mini uydular fırlatma çalışmamız da devam ediyor. Uzay yolculuğunda yolun henüz başındayız. Öncelikle ihtiyaçlarımız doğrultusunda gidiyoruz. Vakit bulabilirsek diğer konulara da girebileceğiz. Dost ve kardeş ülkeler bu konuda bizimle temas halindeler. Bu da bize yeni alternatifler sunuyor. 

YERLİ MOTOR ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ EŞİKLERİ AŞTIK, 

Motor konusunda önemli çalışmalarımız var. Bu konuda önemli adımlar attık, birçok projede yerli motor kullanımı şartı getirdik. bin beygir gücündeki motorlarda testlerde önemli aşamaya geldik. 1500 beygir gücündeki motorumuz Altay tankı için geliştirdik. Ancak Güney Kore ile ilgili anlaşma çerçevesinde bu ülkeden alınan motorlar prototipler üzerinde  entegre edildi ve testleri yapılıyor. 2 yıl içinde testlerde önemli bir noktaya geleceğiz. Bu motorda ilk kez denediğimiz entegrasyonlar söz konusu. 

Savunma sanayinde 2022 yılı için 4 milyar doları aşacağımızı öngörüyoruz. Önümüzdeki yıllarda ihracatta patlama beklentisi söz konusu. Ancak firmalar verilecek siparişleri zamanında karşılayabilecek güce erişmesi için çalışmalarını sürdürüyor.  Türkiye'nin İHA ve SİHA'lardan başka mühimmatlar ve diğer alanlarda da görülecektir.

Türkiye'nin sürdürdüğü harekatlarda operasyonları kimseye bağımlı olmadan sürdürüyorsa bu yerli imkanlarla ancak söz konusudur. Harekat ortamında yeni şartlar gündeme gelebiliyor. Biz de o durumları yaptığımız çalışmalarla çözme yoluna gidiyoruz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 88
  • HARPUTİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu an yeminle söylüyorum, Türkiye'nin en önemli bilim ve devlet adamı.Cenab-ı Hakk Hocamızı esirgesin,bağışlasın,ömrüne bereket versin . Hemşehrimiz olmasi ve de Meslektaşımız olmadı dolayısıyla ayrıca gururluyuz.Nur Ol.
    Cevapla
  • BOZOK 1 yıl önce Şikayet Et
    "Bugün şunu veririz ama yarın veremeyiz tavırlarından bıktık"diyor SSB nı. İşte sözün özü.ALLAH yar ve yardımcımız olsun.Ülkemiz ALLAH ın izniyle kendisi üretecek her şeyi.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğanın bizzat tüm imkanları ile Ağır Sanayinin mimarı olmuştur o gittimi havada bulut savunma sanayi unut
    Cevapla
  • Kürşad Tigin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkesi milleti için çalışıp didinen herkesden Allah razı olsun işiniz gücünüz rast gitsin inşallah! Rabbim sizleri korusun muhafaza eylesin inşallah
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Motor yapacaksın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı