Suriyeli sığınmacılar anlattı: İran askeri bizi işkence ederek sınıra getirdi

İran, göçmenleri Türkiye'ye itiyor. Yasadışı yollarla Türkiye'ye giriş yapan ve burada güvenlik güçlerince yakalanan düzensiz göçmenler, İran'ı nasıl geçtiklerini anlattı: “İşkence ve dayakla Türkiye'ye yönlendirildik.”

Suriyeli sığınmacılar anlattı: İran askeri bizi işkence ederek sınıra getirdi
Suriyeli sığınmacılar anlattı: İran askeri bizi işkence ederek sınıra getirdi
GİRİŞ 13.05.2022 12:17 GÜNCELLEME 13.05.2022 12:17
Bu Habere 152 Yorum Yapılmış

Türkiye sınırında güvenlik güçlerince yakalanan düzensiz göçmenler, İran'ın Tahran, Meşhed ve Tebriz kentlerinde bir süre kaldıklarını, burada İran güvenlik güçleri ve insan tacirlerince Türkiye sınırına yönlendirildiklerini dile getirdi. Binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelerinden yola çıkan düzensiz göçmenler, bazen araçlarla bazen de yaya olarak getirildikleri Türkiye sınırında özellikle olumsuz hava koşullarının etkili olduğu gece saatlerinde sınırı geçmeye zorlandıklarını belirtti.

"BİZE İŞKENCE ETTİLER"

Afganistan uyruklu Abdullah Resuli, 3 bin kilometre uzaklıktaki ülkesinden bir ay süren yolculuğun ardından yasadışı yollarla Türkiye'ye geldiğini söyledi. Afganistan'dan önce Pakistan'a, ardından da İran'a geldiklerini ifade eden Resuli, şunları anlattı: "Afganistan'dan çıkıp İran sınırındaki Nimruz kentine geldik. Oradan da insan kaçakçılarınca Pakistan'a getirildik. Pakistan'da hiçbir sıkıntı yaşamadık. Sadece bizden para aldılar. Daha sonra İran'da bir süre kaldık. İşkence ve eziyete maruz kaldık. Üzerimizdeki bütün paraları ve telefonları aldılar. Üzerimizdeki kıyafete kadar aldıktan sonra Türkiye sınırını gösterdiler. Her yer dağ ve taş olduğu için İran askeri bizi Türkiye sınırına yaya olarak getirdi. Sınırda döverek, korkutarak bizi Türkiye tarafına yönlendirdiler. 'Burası Türkiye, gidin, orada size daha iyi bakarlar' dediler."

"ASKERLER YOL GÖSTERDİ"

Salih Rehmi de İran askerlerinin kendilerine Türkiye sınırını nasıl geçeceklerini gösterdiğini ifade ederek, "Pakistan'ı geçtikten sonra bir süre İran'da kaldık. Paramız bittiği için burada bir ay çalıştık. İran askerleri bize Türkiye sınırını nasıl geçeceğimizi gösterdi. Telleri göstererek hangi noktadan geçmemiz gerektiğini söyledi. 'Buradan geçin, bir daha başımıza bela olmayın' diyerek Türkiye sınırına bıraktı" diye konuştu. İnsan kaçakçılarına 2 bin dolar verdiklerini dile getiren Abdullah Beyzade de "Aç, susuz bir şekilde 40 gün yolda kaldım. Amacım bir süre çalışıp tekrar memleketime dönmek. Birçok arkadaşımız yolda sakat kaldı, kurt saldırısına uğrayan oldu. İran askerlerinin yaraladığı arkadaşlarımız oldu" dedi.

"DAĞLARDA AÇ VE SUSUZ KALDIK"

Eşi ve 4 çocuğuyla Afganistan'dan kaçarak Türkiye'ye gelen Behişta Fakirzade de yaşadıklarını şöyle anlattı: "Gelirken, çöllerden, dağlardan geçtik. Dağdan yuvarlandım ve yaralandım. Çocuklarım yorgun düştü, bayıldı. Aç ve susuz kaldık. İran'da kötü muameleyle karşılaştık. Eşim 2 ay çalıştı ama bir aylık ücretini alamadı. Biz de bu baskıya dayanamayarak mecburen Türkiye'ye gelmeye karar verdik."

Suriye'de TSK tarafından gerçekleştirilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla terörden arındırılan bölgelerde, AFAD ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda altyapının güçlendirilmesi, başta eğitim, sağlık olmak üzere sürdürülebilir kamu hizmetlerinin sağlanması, gönüllü geri dönüşler için bölgeyi cazip hale getirdi. Bölgedeki hasarlı hastaneler ve okullar onarılarak yeni okul ve hastanelerle birlikte hizmete açıldı.

6 YILDA 498 BİN KİŞİ DÖNDÜ

Adalet hizmetleri, kolluk hizmetleri, psiko-sosyal destek hizmetleri, gençlik ve spor merkezleriyle bölgede yaşam olağan bir seyre kavuşturuldu. Bu çalışmalar sonucunda Suriyelilerin geri dönüşlerinde ciddi oranda artış sağlandı. Fırat Kalkanı Harekatı başladığı 24 Ağustos 2016'dan bu yana 498 bin 593 Suriyeli ülkesine gönüllü geri dönüş yaptı. AA, Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan Suriyeli grupların ülkelerine dönüş sürecini sınırda görüntüledi.

Suriyeli sığınmacıların güvenli bölgelere geri dönüşleri böyle görüntülendi.

GÜVENLİ BÖLGELER VAR

Kilis'ten ülkesine dönen Suriyeli öğretmen Muhammed El Abdullah: "Türkiye'den çok memnun kaldım. Ailemi de buraya getirme imkanım da vardı ama ben kendi vatanıma geri dönmek istiyorum. Çok şükür artık güvenli yerler var, ben de öğretmenliğe devam etmek istiyorum. Kendi vatanımın çocuklarına eğitim vermek istiyorum."

"ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN"

Şanlıurfa'dan ülkesine dönen Abdurrezzak Daga: "Suriye'deki savaş nedeniyle yaklaşık 2,5 yıl önce ülkemi terk ettim. Türkiye'ye geldim sığındım, burada yaşıyorum. Türkiye bize sahip çıktı, burada çalıştık. Şimdi Barış Pınarı Harekatı ile yaşadığımız Tel Abyad emniyete alındı, ailem de orada, şimdi kendi isteğimle ülkeme ve aileme dönüyorum. Türkiye'ye teşekkür ediyorum, Allah herkesten razı olsun" diye konuştu.

 

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
YORUMLAR 152
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    O sınırdan giren herjesi şrana tekrar gönderin. Gerekirse savaşarak.
    Cevapla
  • ..... 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz nasıl vatanımız için şehit düşmeyi göze alıp koruyorsak siz de ülkenizde kalıp koruyun.
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar ve insanımsılar - işte aradaki fark bu !
    Cevapla
  • Ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam Suriye'den geldim,2,5 yıldır Türkiye'deyim diyor.Ailem Suriye'de,bende dönüyorum diyor.Nasıl aileni bırakıp geliyorsun,sen güvendesin de ailen ne oluyor?Bunların ar damarları çatlamış.Karını,ananı,babanı orada bırak,sen canını kurtarıyorum diye kaç gel.Bencil ve nankör bir halk.
    Cevapla
  • Filozof 1 yıl önce Şikayet Et
    Zannedersem bunlar genç olduğundan Suriye'de kalsa Esed mecburi askere alıyormuş birkaç gençten Suriyeli öyle duymuştum ama yine de emin değilim
    Cevapla
  • Darıcalı hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş beleş konuşmayın ,insanlar keyfinden mi kaçıyor.elime 3 ,5 kuruş para geçsin aileme bakayım derdin de.şu an tek dayanacak kapı da TÜRKİYE var.biz hiç olmadığımız kadar sıkıntılar içindeyiz ama yinede ekmeğini aşını da bölüşmekden geri durmayız.savaş da aç susuz çarpışan mehmetçiklerin torunlarıyız.ama açlık ve zulümden kaçmak başka birşey.Allah onların duasıyla cennetini ve cemalini bütün TÜRK halkına nasip etsin.
    Cevapla
  • İstanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Irkçı felsefenin ilki olan şeytanın çocukları ırkcilardan Dünya yı kurtaracak olan yine Türkler olacak tarihte olduğu gibi. Bu gün Ülkemde ırkçılık yapanların çocukları bile bununla gurur duyacaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır