Bakan Karaismailoğlu'ndan Atatürk Havalimanı açıklaması!

Bakan Karaismailoğlu, "Atatürk Havalimanı kapatılması gerekiyordu, burada 2 tane pist vardı doğu-batı ve kuzey-güney pistleri. İstanbul Havalimanı zaten aynı eksende olduğu için bu pistlerin kullanılmasının imkanı yok." dedi.

GİRİŞ 24.05.2022 22:30 GÜNCELLEME 25.05.2022 18:08
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tv100'de yayınlanan Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programına konuk oldu. 

Millet Bahçesi yapılmak üzere yıkımına başlanan Atatürk Havalimanı'na ilişkin muhalefetin gösterdiği tepkiye ne diyor? Yap-işlet-devret modeli ve geçiş garantilerine yönelik iddia ve tepkileri nasıl değerlendiriyor? Rize-Artvin Havalimanı'nın ardından sıradaki mega proje ne?

Candaş Tolga Işık, konuğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile hepsini ve çok daha fazlasını Az Önce Konuştum'da konuştu.

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle;

Devletler uzun soluklu planlamalar yaparlar hem bugünün hem de önümüzdeki yıllarda ülkenin karşılaşabileceği sorunlara hazırlıklı olup planlar ve işler yaparlar. Türkiye Cumhuriyeti’de son 20 yılda nasıl planlı büyüyorsa aynı şekilde büyüyor.

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi

MUHALEFETİN ATATÜRK HAVALİMANI İDDİALARINA YANIT 

Günlük 1100 yaklaşık uçak inen bir Havalimanı o uçaklar karbon emisyonunu 4 milyon insanın üzerine atıyor. Saatlerce Marmara Denizi üstünde tur atıp iniş izni beklediğimiz saatleri ne çabuk unuttuk. Havalimanı kapanınca bu bölgedeki trafik yüzde 30 azaldı.

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ilk fidanıyla buluşuyorAtatürk Havalimanı Millet Bahçesi ilk fidanıyla buluşuyor

Cumhurbaşkanı  Erdoğan'dan Atatürk Havalimanı açıklamasıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Atatürk Havalimanı açıklaması

ATATÜRK HAVALİMANI'NIN 2 PİSTİ NEDEN AÇIK TUTULUYOR?

Buradaki acil durumlar için ambulans uçaklarının inebileceği bir yer, acil durumlar için kullanılabilecek bir havalimanı olabilir.

Atatürk Havalimanı kapatılması gerekiyordu, burada 2 tane pist vardı doğu-batı ve kuzey-güney pistleri. İstanbul Havalimanı zaten aynı eksende olduğu için bu pistlerin kullanılmasının imkanı yok.

Biz sadece piste indik o gün yönetmemiz gereken ve acil İstanbulluların sıkıntıda olduğu bir akşamdı. Bu riskleri alarak biz İstanbul’a ulaşmak için oraya indik. Hakikaten olağanüstü bir durum vardı ve maalesef İstanbul’da yönetilemeyen bir durum vardı.

'22 MİLYON EURO EKSTRA GELİR GELDİ'

Biz orada yıllık bir yolcu garantisi verdik. 10 milyar eurouk bir havalimanı yaptırdınız bunun belirli sürede bir geri dönüşü var. 10 milyar euronun bir kuruşu devletten çıkmamış ve ilk yılı o verilenin garantiyi aştığı için 22 milyon euro ekstra gelir geldi.

Havalimanı yapılmadan önce eski taş ocaklarının olduğu, yaşamın olmadığı yerler. Ekonomik değeri olmayan bir alandı burası. Böyle bir alana 10 milyar euroluk bir yatırım yapılarak devlete kazandırıldı. 

Sabiha Gökçen’deki trafiği mevcut havalimanı karşılayabiliyor. Biz önümüzdeki yıllarda gelecek ilave kapasiteyi karşılamak için o projeyi yapıyoruz. Orada ilaveten yapılacak terminal de var o da devam ediyor. Biz o trafiği sağlıyoruz onu merak etmesinler.

Bıktık bunları konuşmaktan, dış yatırımcı veya yabancı yatırımcı ne demektir? Batılı bir yatırımcı olduğu zaman makbul de, doğudan bir yatırımcı gelince ne oluyor yani. Sadece havalimanı değil, başka yerlere de talep olur. Sonuçta serbest piyasa ekonomisi var.

Yaklaşık 40 milyar TL’lik bir proje, bakın şu ana kadar devletin kasasından 1 kuruş çıkmadı ama bu proje getirildi ve yatırım olarak yapıldı ve 100 yıllar boyu kullanılacak. O iki 40 milyar TL’yi geri ödeyeceksiniz ki adam gelecek buraya bu yatırımı yapacak.

'TAM 172 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPTIK, BUNUN SADECE YÜZDE 20'Sİ YAP-İŞLET-DEVRETTİR'

Son 20 yılda tam 172 milyar dolarlık yatırım yaptık, bunun sadece yüzde 20’si yap-işlet-devrettir. 37 buçuk milyar dolarlık bir yatırım yaptık yap-işlet-devret de. Tabi ki bu yatırımların işletme süresi boyunca geri dönüşü için bir formül var.

Burada bir finans modeli vardır tamamen oraya yapılan yatırımın belli sürede geri dönüşüdür. Zaten bu projeler kısa zamanda bittiği için ekonomiye kazandırdığı artılar bu işletme süresinin ilk başlarında gidiyor.

Çanakkale Köprüsü’nde 17 firma birleşti 4 tane teklif verdiler, dediler ki ‘Ben bu işi şu kadar zamanda bitiririm geçişlerden de şu kadar bana geri dönüş için bu finans modeline uygunsa’ biz de kamu açısından en uygun teklifi kabul edip sözleşme imzaladık.

'2 YILLIK SALGIN SEBEBİYLE DÜŞTÜ YOKSA BİZ BAŞA BAŞ NOKTASINI GEÇMİŞTİK'

Buraya yatırımcı gelmiş gidiyor yurt dışından finans bulup bu ülkeye yatırıyor. Biz yatırımcı çekmek istiyoruz. Bu fizibiliteler sadece şu 2 yıllık salgın sebebiyle düştü yoksa biz başa baş noktasını çoktan geçmiştik.

17 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF

Bu yaptığımız yatırımlar sayesinde yılda tam 1 milyar litre yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Bu yatırımlar sayesinde 17 milyar dolarlık tasarruf sağlıyoruz. İstanbul-İzmir Otoyolu yapıldıktan sonra yıllık 51 bin kişiye istihdam alanı sağlandı.

Tokat Havalimanı’nı kamu bütçesinden yaptım, Kömürhan Köprüsü’nü kamu bütçesinden, Rize-Artvin Havalimanı’nı kamu bütçesinden yaptım. Ben paramı Çanakkale Köprüsü’nde harcasaydım bunların hiçbirisini yapamayacaktım.

İBB'YE METROBÜS VE TAKSİ TEPKİSİ

Karbon emisyonunu sıfırlatan otobüslerden, dünyanın en kaliteli otobüslerine geçildi ama bu filoyu sürekli yenilemek zorundasınız. Siz oradaki liyakatli insanları kovarsanız ve liyakatsizleri getirirseniz bu sistem de böyle çöker.

İstanbul’da öncelikli olarak bir toplu taşıma sorunu var. 17 bin 300 taksi vardı İstanbul’da 1000 taksi ilave edildi geçen yıl. Siz asıl ihtiyaç olan otobüsü, metroları düşünmeyip rant sağlamak için 5000 taksi derseniz UKOME de buna karşı çıkar.

U LOGOLU METROLAR

U LOGOLU METROLAR

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı 103 kilometre metro yapıyor İstanbul’da. Bunun da maliyeti 70 milyar TL. İstanbul’u bunların keyfine bırakacak halimiz yok. Karşımızda hiçbir iş yapmadan algı operasyonu yapan bir yönetim var. Burada çalışan ile çalışmayanı ayırt edecek bir uygulama. U harfine takılmamak lazım. U'ya takılacaklarına keşke işlerine odaklansalar ki bir an önce biz de bitirelim onlar da bitirsin, kazanan İstanbul olsun.

KAMU İHALELERİ TARTIŞMASI

Ulaştırma Bakanlığı’na iş yapan 1200 tane müteahhit var. Bu projelerin tamamına yakını açık ihalelerdir hele yap-işlet-devret projeleri bu işi yapabilecek kabiliyetteki bütün insanların girip teklif atabileceği işlerdir.

Bu modeli Türk parasıyla yaptığımızda eğer talibi olursa tabi ki onu Türk parası yapardık ama o zaman maliyetler artardı ama yatırımcı bu yatırımı döviz olarak yurt dışından getirdiği için döviz olarak borçlandığı için ihalenin sözleşmesinde bu var zaten.

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • İsa 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ancak yapılan eserler çökmesini bilir eser hırsızları.Bir de yapılana engel olmak en büyük isleridir.
    Cevapla
  • önet enet 1 yıl önce Şikayet Et
    varolanı kapat yenisini yap aç vs. bunu devletin parasıyla yapıyorsunuz. huzuru mahşerde halkım helal olmasın vatandaşın parasını çarçur edenlere. gırtlaklarından irin şeklinde çıksın inş. devletin. borcu var daiz ödüyor/ kimin parası nerelerr ödeniyor? allah belasını versin vatanın milletin parasını çarçur edenlerin, o parti bu parti farketmez
    Cevapla
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Ciddiye alıp cevap vermeyin.
    Cevapla
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    taksi tahsisleri işi ulaştırma bakanlığına geçmeli ,bölünmüş yol işi savsaklanmaya başlandı tekrar ivme kazanmalı ve 50.000 km bölünmüş yol hedefine ulaşılması için yatırım seferberliği başlamalı artık ilçe bölünmüş yolları yapılmalı,samsun batı ve doğu çevre yolu artık yapılmalı
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Onların derdi başka.. Bu ülkede ne yapılırsa yapılsın istemeyüz derlerde derler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık