Kira düzenleme için yeni formül masada! Kira artışı nasıl olacak?

Yüksek oranda kira artışlarının önüne geçebilmek için bakanlıklar çalışmaya başladı. Artan enflasyonla birlikte kira ücretlerine tavan fiyat uygulamasına sıcak bakılmadığı belirtiliyor. İlk formül ise, yasal sınırı aşan ev sahiplerine para cezası verileceği gündemde. Peki kira düzenlemesi nasıl olacak?

Kira düzenleme için yeni formül masada! Kira artışı nasıl olacak?
Kira düzenleme için yeni formül masada! Kira artışı nasıl olacak?
GİRİŞ 26.05.2022 15:05 GÜNCELLEME 26.05.2022 15:06
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kira düzenlemesi için dört bakanlık harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ile Ticaret Bakanlığı'ndan bürokratların katıldığı toplantıda kira artış oranları ve kiralama hükümlerine ilişkin çalışma ele alındı. Nihai kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak.

KİRA DÜZENLEMESİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Bakanlıklar tarafından yapılan toplantıda; TÜFE'yi aşan kiraların denetlenmesi, belediyeler ve TOKİ'nin kiralık evler için konut üretmesi, büyükşehirlerde kiralara sınır getirilmesi ve borçlar kanunu meselesi ele alındı.

KİRA DÜZENLEMESİNDE YENİ FORMÜL

Kira düzenlemesinde konuşulan ilk formül tavan fiyat uygulamasıydı. Fakat bu formülün uygulanabilirliği konusundaki şüpheler öne çıktı. Özellikle kayıtdışılığı artırması kaygısı nedeniyle kiralara tavan fiyat getirilmesine sıcak bakılmıyor.

Şuan için en etkili ve en hızlı şekilde uygulanabilecek formülün, denetim ve cezai yaptırım olduğu belirtildi. Bu kapsamda, borçlar kanununda kira artışını düzenleyen maddenin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için denetimleri artırarak bir ceza mekanizması getirilmesi planlanıyor.

Uzun vadeli çözüm olarak da kiralık konut arzını artırma formülü üzerinde duruluyor. Bunun için TOKİ ve belediyelere bu kapsamdaki konut üretimini teşvik etmek adına bazı vergi istisnalarının getirilebileceği belirtiliyor.

Kira Düzenlemesi Nasıl Olacak?

KİRA ARTIŞI NASIL OLMALI?

2021 Mayıs ayında kontrat yapıldıysa 2022 Mayıs ayında kiraya artış yapılması gerekiyor. Artış oranı 12 aylık tüketici enflasyonunun ortalaması alınarak belirleniyor. Kontratta aksi belirtilmedikçe bu oranın üzerinde zam yapılması yasal dışı oluyor. Yasal zam oranının üzerinde zam yapılmasını talep eden ev sahiplerine Kira tespit davası açılabiliyor. Dava bitene kadar da yasal zam yapılarak kiracı olarak ev kullanılabiliyor.

ÇALIŞMA TAKVİMİ BELİRLENDİ!

Buna göre bakanlıklar, çalışmalarını en az iki hafta daha sürdürecek. Bürokratlar ortak çalışma yapacak. Bu çalışma sonrasında bakanlar tekrar bir araya gelecek.

Çalışma, Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Nihai karar, Kabine'den çıkacak.

"EV SAHİBİNİ DE KİRACIYI DA MAĞDUR ETMEYECEĞİZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Cumhurbaşkanımızın da talimatları ile ilgili bakanlıklarımızla birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. Yürüttüğümüz çalışma çerçevesinde de vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğimiz bu noktada kira artışlarının takibi ve kira artışlarının bedelleri noktasında düzenlemeler için bir çalışma yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız yakın zamanda paylaşacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Konut sahibini de kiracıyı da mağdur etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Nisan ayı enflasyonun açıklanmasıyla birlikte bu ay kiralara yapılacak Artış oranı belli oldu. Nisan ayında enflasyon yüzde 69.97 olarak gerçekleşti. TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına bakıldığında ise yüzde 34,46 rakamı ortaya çıktı. Böylece kiralara yapılacak artış oranı yüzde 34.46 oldu.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 17
  • Cemalettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Hep ev sahilperine firsatci deniyorda kiracilarin birtanesi evde en ufak bir sey bozulduhunda ilgileniyormu yok hayır neden ev sahipleri hep fedkarligı yapiyor temam vicdanlı olsunlar ev sahipleride en düşuk kira bu günki sartlarda en dusuk kira 3000 3500 tl olmuş kirsalda eski kiracilar halen 1000 tl 1200 tl kira veriyor burada adeltli ve vicdanlı oluyormu kiracı isdedihi zaman birakir gider ev sahibi kiraya zam yapamaz adaleletli olunması gerekir
    Cevapla
  • HASAN SAĞIR 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar kaçak göçmen gelirse bunun önünü zor alırsınız ahır gibi evler 3.000 tl olmuş
    Cevapla
  • fahri 1 yıl önce Şikayet Et
    enflasyon%70 kira artışı %34 bu mu hakkaniyet yıllardır kira artışı enflasyon oranı kadar yapılıyordu kimse mağdur olmasın
    Cevapla
  • Sakaryalı Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet adil olmayınca millet birbirine düşüyor. TÜFE %60 de Kira artışı%30 olacak de (ikiside yalan) sonra insanlar birbirine girsin. Memura işçiye verilen gelir artışlarına paralel olursa belki biraz dengeli olur. Vatanın her yerinde enflasyon aynı olmadığına göre herkese % şu kadar kira zammı diyemezsiniz.
    Cevapla
  • K.Maraşlı 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlarımız empati yapmayı unutmazlar ise sorunun büyük bir kısmı çözülür. Ama ne yazık ki son zamanlarda insanlar o kadar bencil oldular ki, kendisine her zaman hak görüyor. Karşı tarafa acımadan davranıyor. Hesap gününü unutmayan her zaman kardadır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'