Türkiye'de ilk Maymun Çiçeği vakası tespit edildi! Bakan Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu son dakika haberine göre Maymun Çiçeği vakası Türkiye'de ilk kez görüldü. Bakan Koca, " Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var." dedi.

GİRİŞ 30.06.2022 10:27 GÜNCELLEME 30.06.2022 10:27
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Önce Afrika daha sonra ise dünyanın dört bir yanında görülmeye başlanan Maymun Çiçeği vakaları bu kez Türkiye'de görüldü. 

BAKAN KOCA: BİR HASTAMIZDA TESPİT EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir hastada maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini açıklayarak hastanın genel durumu ve hastalığın bulaşma yollarıyla ilgili bilgi verdi.

Bakan Koca, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor." dedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Enfekte hayvandan insanlara ısırık, tırmalama, hayvanın kan ve vücut sıvılarıyla veya etiyle temas, lezyonlara direkt temas veya tüm bunlarla kirlenmiş cansız materyalden temasla bulaşır. İnsandan insana bulaşma ise büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olur. Büyük damlacıklar uzak mesafelere gidemediğinden insandan insana bulaşma için uzun süreli ve yakın temas gerekir. Bu da Covid-19’a benzer büyük salgınlar yapmasını engelleyebilecek bir özelliktir. Bulaşma yakın temas ve damlacıklarla olduğundan kesin olmamakla birlikte cinsel yolla bulaşın da olduğu düşünülmektedir. Son görülen vakaların bir kısmının bu yolla bulaştığı bildirilmiştir.

Afrika dışında son 50 yılda yaşanan en büyük salgın olan hastalığın nasıl bulaştığını da DSÖ yetkilileri açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayılan hastalıklar biriminden sorumlu yöneticisi Maria Van Kerkhove, “Bulaşma gerçekten deriden deriye temas ile bulaşıyor. Şu ana kadar hastalık bulaşanlar bu durumu hafif atlatıyor” dedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BELİRTİLER GÖSTERİYOR?

Wallace, virüsün tipik belirtilerinin ilk olarak ateş ve şişmiş lenf düğümleri olduğunu ardından ise deride döküntü olduğunu belirtti. Ancak bu salgında semptomların değişkenlik gösterebildiğinin de altını çizdi.

NE KADAR ÖLÜMCÜL?

Bilim insanlarının geçmişte yaptıkları açıklamalara göre maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benziyor ve genelde hafif geçiyor. Hastalık birkaç hafta içerisinde kendi kendine tamamen geçebilirken buna karşılık bazı durumlarda çok ağır geçebiliyor. Batı Afrika’da bu hastalığın ölüme sebebiyet verdiğine dair kayıtlar mevcut.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ NEDİR?

Herhangi bir salgının önüne geçmek için, aşı yapılması önemli bir adım. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı da biliniyor.

Öte yandan antiviral ilaçların da etkisinin olduğu aktarıldı.

SALGINA YOL AÇAR MI?

Maymun çiçeği virüsünün belirti göstermesi bir avantaj. Belirtiler ortaya çıktığında hastalar izole edileceğinden Covid-19 gibi büyük salgınlar yapamayacağı öngörülüyor.

KAYNAK: HABER7
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 80
  • MİSAFİR 1 yıl önce Şikayet Et
    bize uğramadan geçse ayıp ederdi.
    Cevapla
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlara Sarmaş dolaş olmayın?.... bulaşmaz.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    nereden bulup geliyorlar arkadaş, dünyada ne varsa saat geçmeden biz de bune ya...
    Cevapla
  • selman aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    tüm yaşananlardan sonra salgın bakanına inanan kişiyi tedavi etmek lazım.
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin sorunun zaten inançsız biri olman. Herkes seni kandırıyor, herkes yalancı ama sen tek sen doğrucu Selman. Zaten hayat devam ediyor, sen inansanda inanmasanda.
    Cevapla
  • Karadenizli 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasta mısın nesin
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş boş konuşma
    Cevapla
  • Sedef 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaçak giren göçmenlerden bulaşmıştır
    Cevapla
  • Fato 1 yıl önce Şikayet Et
    O kadar tatil için gelen var neden tek göçmenler olsun ki
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanlığından Dünya Bankası kaynaklarına ilişkin açıklama
Başıboş köpek dehşeti devam ediyor! Yaşlı kadın tanınmaz hale geldi...