Doğu Akdeniz'de yeni dengeler... Başkan Erdoğan: İtalya ile 9 anlaşmaya imza attık

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile ortak basın toplantısında 9 anlaşma imzalandığı ifade ederek "Salgına rağmen ticaret hacmimiz %34'lük artışla rekor seviye olan 23 milyar doların üstüne çıktı" dedi.

GİRİŞ 05.07.2022 19:23 GÜNCELLEME 05.07.2022 20:42
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüşme gerçekleştirdi. Heyetlerarası ve liderlerin baş başa görüşmesinin ardından iki ülke ararsında anlaşmalara imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

İtalya Cumhuriyeti Başbakanı Mario'nun Türkiye ziyaretinde liderler görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Hükümetler ararsı 3. toplantımızı gerçekleştirdik. İşbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durduk. Birçok alanda işbirliğimizi pekiştirecek 9 anlaşmaya imza attık. Geçtiğimiz yıllarda bir rekora imza atarak 23 milyar doların üstüne çıktı. İkili ticaretimizin bir özelliği de dengeli olmasıdır. Şirketlerimizi iş birliklerini artırmaları yönünde teşvik etmeye devam edeceğiz. Terörle mücadelede iş birliğimiz de büyük bir yer tutuyor. Beklentilerimizi 2'li görüşmemizde paylaştım.

Türk-İtalya üniversitesinin kurulması girişimini de görüştük. Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracı planı da yine görüşmede konularımızdan biriydi. İtalya heyetine ziyaretleri için tekrar teşekkür ediyorum.

TAHIL KORİDORU

Karadeniz koridoru çok önemli bir konu. Zelenskiy ve Putin'in yaklaşımları büyük önem arz ediyor. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Dünyada özellikle Afrika'da ciddi bir tahıl sıkıntısı var. Biz aracı olarak BM çatısı altında devam ettirelim istiyoruz. 1 hafta 10 gün içerisinde görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız.

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE

Geri itme çabalarında maalesef Yunanistan ittiği göçteki insanları İtalya'ya sığınmaya çalışıyor. Bu insanları kurtarmaya çalışıyoruz. Ama aynı sıkıntı İtalya'da da var.

İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ: TÜRKİYE MERKEZİ ROL OYNUYOR

İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin açıklamaları şöyle: Türkiye ve İtalya dost ve müteffik iki ülke. Türkiye'nin arabuluculuk çabalarını çok takdir ediyoruz. Türkiye'nin burada merkezi bir rolü var. BM'de bir plandan söz edildi. Birçok koridorun açılması lazım. Türkiye merkezi bir rol oynamakta. Ukrayna-Türkiye ve Rusya bu konuda hazırlar, Kremlin'in doğduran katılımını bekliyorlar.

Göçte ağırlayan ülke artık dayanamaz hale geliyor. Biz açık bir ülke olmaya çalıştık ama o sınırlara ulaşmış durumdayız.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 105
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğanı ne zaman seçeceğiz. Ne yi bekliyoruz.
    Cevapla
  • hasan demirtaş 1 yıl önce Şikayet Et
    italya ile anlaşmakta gec bile kalıyoruz adamlar az cok bizim kafamızdan tersi ters duzu duz adamlar italya aracılığı ile avrupa yolu yapmamız lazım
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Eskisi gibi Libya'da varlık gösteremiyorlar . Fransız Total , ABD Exxon , Shell , Rus Lukoil ... Hepsi gözünü Libya'nın zenginliklerine dikmiş , iştahla bekliyorlar . Girit'in ve Kıbrıs'ın açıkları , Libya , Hazar Havzası , Suriye ve Irak ... Hepsinde kazanan Türkiye olacaktır . İtalya kendisine doğru bir ortak bulmuştur .
    Cevapla
  • Hazne 1 yıl önce Şikayet Et
    Istanbul sözleşmesi gazetecilerle ilgili konuşmasına denk geldim saçma sapan konuştu draghi C.b nimiz cevap verdi mi bilmiyorum. Açıkçası zoruma gitti. Hâlâ italyanın böyle eleştiri yapması zoruma gidiyor bu özgüveni kendinde bulmasına şaşırıyorum. Amacım fitne çıkarmak değil tabi başkanımıza het yapılan eleştiriyi fe yayınlamak insanımızın moralmen çökmesine sebep olacak. ALLAH yardımcımız olsin
    Cevapla
  • bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    Pandemideki diğer ülkelere yardımlarımız ve insani yaklaşımımızın da etkisi var..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...