Emniyet Genel Müdürlüğünce (EGM) yayınlanan videoda gerçek banknotların özellikleri sıralanarak sahte para dolandırıcılığına karşı vatandaşlar uyarıldı.

Genel Müdürlüğün sosyal medya hesaplarından sahte para dolandırıcılığına yönelik uyarıda bulunularak, "Polis Kemal" karakterinin gerçek banknotların özelliklerini anlattığı animasyon video yayınlandı.

Videoda şu ifadelere yer verildi:

"Kurban Bayramına yaklaştığımız bu günlerde sizlere sahte paranın nasıl anlaşılacağına dair birkaç ipucu vermek isterim. Emniyet şeridi, tüm banknotlarda kağıda gömülü olarak yer alır. Banknotu ışığa tuttuğumuz zaman banknot değerini ve 'T' ile 'L' harflerini görebiliriz. Filigran, paranın ön yüzünde sol tarafta yer alır. Filigran ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin küçüğüyle kupür değerini gösteren sayılardan oluşur. Banknotu ışığa tuttuğumuzda her iki yüzden de görebiliriz. Holografik şerit folyo, banknotların sağ ön yüzünde bulunur ve tasarımla uyumlu çeşitli görsel motifler yer alır. Holografik şerit folyo da TL ve paranın kupür değeri yer alır. Banknotu hareket ettirdiğimizde parlak ve renkli yansımalar olduğunu görebiliriz. Gizli görüntü, portrenin sağ alt tarafında yedigen bir şeklin içinde bulunur ve banknota yatay göz hizasında bakıldığında kupür değerini gösteren bu gizli görüntüyü görebiliriz. Renk değiştiren şerit, banknotların arka yüzünde yer alır. Renk değiştiren şeritte TL ve paranın kupür değeri yer alır. Banknot hareket ettirildikçe yarı şeffaf sarı yansıma verir. Kabartma baskı ise banknotların ön yüzünde Atatürk portresiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ibaresi gibi bazı bölümlerde bulunur."

Yorumlar 6 Yorum Var
  • Yalnız 06.07.2022 09:52
    Yedi numaralı arkadaş kalpazanlar istese gerçek paradanda iyisini yaparlar ama ömür boyu cezası vardiye noksanlı basıyorlar vesselam
  • 2735455 06.07.2022 08:27
    para ile ilgili tüm gizli alanlar anlatılıyor sahte para basmak artık kolay
  • orhan01 06.07.2022 07:46
    Surekli Kupür diyor..Küpür demek zor mu.Konusan yanliş okumuş.Bir de anlasilmasi zor bir video olmuş.Zaten akli basinda anlasilir bir video olsaydi sasirirdim.Bunu ben tam anlamadim ki kaldi ki baskasi hemen anlasin.Teknik kelimeler cok,anlatim zayif,karisikliklar var.Detaya inilmemis..
  • Erkan 06.07.2022 04:02
    Bi 50 tl gördüm üstünde herşeyi vardı. Sadece ortadaki parlak kalın şeritin en üsteki merkez bankası yazan yerinde yazılar biraz dağınık şekilde idi. Gerçeğinden ayırt edemeyecek şekilde yapmışlardı.
  • selım 06.07.2022 00:11
    Cok guzel anlattınız be... Turkıyede yasamayan bırı bunu nasıl anlıyacak.....Karton polıs koyucagınıza herkezın anlıyacagı bır dılle ornek vererek sahtesı soyle gercegı boyle desenız olmuyormu
Daha fazla yorum görüntüle