Manisa'da babası izin vermeyince gizlice okudu: Paris'te doktora yaptı

Manisa'nın kırsal bir mahallesinde dünyaya gelen Sultan Tahtacı, okuma azmiyle örnek oldu. Babasının tüm engellemelerine rağmen ortaokul ve liseyi gizlice tamamladı. Üniversite ve yüksek lisans eğitiminin ardından Fransa'da doktora yaptı.

Manisa'da babası izin vermeyince gizlice okudu: Paris'te doktora yaptı
Manisa'da babası izin vermeyince gizlice okudu: Paris'te doktora yaptı
GİRİŞ 18.07.2022 14:09 GÜNCELLEME 18.07.2022 14:13
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Manisa'nın Yunusemre ilçesinin 20 haneli Beydere Mahallesi'nden çıkarak Fransa'nın en önemli üniversitelerinden birinde doktorasını tamamlayan Sultan Çetinkaya Tahtacı, yaşam hikayesiyle örnek oldu.

YUMURTA VE FESLEĞEN SATARAK OKUDU

Havva-Ramazan Çetinkaya çiftinin 4 çocuğundan 3'üncüsü Sultan Çetinkaya Tahtacı, ilkokul öğreniminin ardından, babasının izin vermemesi üzerine eğitim hayatı sona erdi.

İçindeki okuma sevgisi dinmeyen Tahtacı, babasından gizli okumaya karar verdi.

Yumurta ve fesleğen satarak 17 yaşında açık öğretim üzerinden ortaokula başlayan Tahtacı, liseyi de büyük zorluklarla yine açık öğretim üzerinden tamamlayarak 23 yaşında mezun oldu.

OKUMAK İÇİN EVİ TERK ETTİ

Okumak için evi terk edip, Manisa'ya giden Tahtacı, yazın çalıştığı domates fabrikasından kazandığı parayla dershaneye gitti.

Üniversite sınavında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazanan Çetinkaya, üniversite 3'üncü sınıfta başarısı ile Erasmus Projesi'yle Fransa'ya gitmeye hak kazandı.

1 yıl okuduktan sonra ülkeye dönerek lisansını bitiren Tahtacı, daha sonra Fransız Edebiyatı yüksek lisansını tamamladı. Bir vakıf üniversitesinde okutman olarak göreve başlayan Tahtacı, doktora için Sorbonne Üniversitesi'nin Grand Ekolü olan EPHE'den kabul gördü.

6 yılın ardından doktorasını tamamlayan Tahtacı, sınır ötesine taşıdığı başarısıyla, 'Kız çocukları okuyamaz' diyenlere ders verdi. Yaşadığı Paris'te evlendiği Ayhan Tahtacı ile hayatını kuran Sultan Çetinkaya Tahtacı, turistlere Eyfel Kulesi'nin rehberliğini yapıyor.

'HAYATIMDAKİ EN BÜYÜK BAŞARIM BABAMI ATLATMAK'

Yaşam hikayesini aktaran Sultan Çetinkaya Tahtacı, ilkokul öğreniminin ardından 17 yaşına kadar babasına yalvardığını belirterek, "11 yaşında ilkokulu bitirdim. 17 yaşına kadar babama beni okutması için yalvardım. Sadece babama değil büyük gördüğüm herkese yalvardım. Babam beni attığım her adımda engelledi. Hayatımdaki en büyük başarının babamı atlatmak olduğunu düşünüyorum" dedi.

'BABAM ŞU AN BENİMLE GURUR DUYUYOR'

Tahtacı, üniversiteyi kazanıp gittikten sonra babasının kendisini telefonla arayarak tebrik ettiğini ve gurur duyduğunu söyledi. 

39 yaşındaki kadın, başkalarına da umut olmak istiyor. Bunun için kendi hikayesini anlattığı bir kitap yazdı. "Okulsuz köyden Sorbonne'a bir başarı hikayesi" adlı kitabını yakında okuyuculara sunacak.

KAYNAK: DHA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 16
  • Ayşe Nur 1 yıl önce Şikayet Et
    Bana Hacettepe Üniversitesi ilkokuldan mezun olunca davetiye gönderdi orta ve lise eğitimini üzerimize alıyoruz ve formalite bir imtihanla istediği üniversiteye girebilir diye telgraf gibi bir kağıt göndermişlerdi bana ama annemi yenemedim ben Okulumuz 13 sınıftı13 sınıfın matematik birincisiydim her iki ayda bir devlet beni okutmak için müfettiş gönderirdi ama hiçbir zaman ailem kabul etmedi
    Cevapla
  • MkaraSs 1 yıl önce Şikayet Et
    Rehber olmak üçün mi dr yaptın kızım sen
    Cevapla
  • hikmet 1 yıl önce Şikayet Et
    ne rehber mi oldu. hem de fransız tarihi aman kitap da yazma da zehirleme insanları. senin atalarin kac devlet kurmus yikmis haberin varmi. okumasan koyunde otursan babani dinlesen 50 kat daha iyiydi.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Çalışkan ve dürüstler sevilmez yağcı yalaka yalancılar sevilşr bizde
    Cevapla
  • urfalı vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    turist rehberi olmak için mi o kadar çaba, keşke manisa üniversitesinde çalışmasını beklerdim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...