Türkiye'den "BM Barış Gücü" açıklaması: Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının ihlalidir

Türk Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kıbrıs Adası’nda konuşlu BM Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresini 6 ay daha uzatma kararına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye'den "BM Barış Gücü" açıklaması: Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının ihlalidir
Türkiye'den "BM Barış Gücü" açıklaması: Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının ihlalidir
GİRİŞ 28.07.2022 23:18 GÜNCELLEME 28.07.2022 23:18
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Türk Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kıbrıs Adası'nda konuşlu BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini 6 ay daha uzatma kararına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "BMBG’nin görev süresi uzatılırken KKTC’nin rızasının alınmaması, BM’nin yerleşik uygulamalarına aykırıdır. Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının da ihlalidir. KKTC makamlarının bu adaletsizliği gidermek üzere atacağını duyurduğu adımlara ülkemiz tam destek verecektir." denildi.

Bakanlık şu ifadelere yer verdi:

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kıbrıs Adası'nda konuşlu BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini 28 Temmuz 2022 tarihinde aldığı 2646 (2022) sayılı kararla altı ay daha uzatmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı'nın söz konusu kararla ilgili olarak yaptığı açıklamayı tümüyle destekliyoruz.

BMBG'nin görev süresi uzatılırken KKTC'nin rızasının alınmaması, BM'nin yerleşik uygulamalarına aykırıdır. Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının da ihlalidir. KKTC makamlarının bu adaletsizliği gidermek üzere atacağını duyurduğu adımlara ülkemiz tam destek verecektir.

Konsey kararı, her zaman olduğu gibi yine gerçeklikten kopuk, adaletsiz ve haksız bir karardır. Kıbrıs Türk halkını ve bu halkın müktesep haklarını yok saymakta ve bu halka yönelik insanlık ve hukuk dışı izolasyonları görmezden gelmektedir.

Konsey'in, çözüm için Kıbrıs Türk halkının iradesini artık yansıtmayan, neredeyse yarım asırdır denenmiş ve sonuç vermemiş bir çözüm modelini dayatmaya çalışması da tutarsız ve çelişkili bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım çözüme değil, statükonun devamına hizmet etmektedir.

Kararda Maraş konusundaki yazımlarda gerçeklerden kopuktur. KKTC makamlarının Maraş'ta mülkiyet haklarına riayet ederek attığı adımlara Türkiye tam destek vermeye devam edecektir.

Güvenlik Konseyi ve uluslararası topluma, Ada'daki gerçeklere odaklanmaları ve Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını, yani egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeleri çağrımızı yineliyoruz."

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 57
  • Haso 1 yıl önce Şikayet Et
    Her seyden önce bu rum tarafinin kullandigi haritaya iyi bakin dunyaya service edilen haritaya karsi cikmaliyiz rumlar butun ada onlarin gösteriyor buna hic bir tepki yokmu
    Cevapla
  • By by 1 yıl önce Şikayet Et
    Araçlarında da cy yazar onların bence kahraman KKTC halkı ve hükümetide tüm Kıbrıs ı Kıbrıs bayrağı ile göstermeli plakalar TR koymalıdır ' ister tanısınlar ister tanımasınlar, unutulmama lıdır ki KKTC yi henüz sadece Türkiye tanıyor 7 düvel den millet ada da yaşıyor, rum tarafı full burda geziyor tanımıyor sunda ne geziyon demek güzel olur, birde utanmadan gazete lerin de adanın işgal tarafında diye yazıyorlar
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Rauf Denktaş'ı kahrından öldürüp, bastıra bastıra, birleşik çözüm diye AB ye aldırdınız ya, tek devlet görüyor AB unuttun galiba.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle sözde tarafsız BM askeri tayfasından hayır gelmez . Haksızlığa uğrayanı savunmayıp , güya savunurmuş gibi bir de madalya takılan bando takımı , Bosna da Hollandalı askerlerin ne yaptığını herkes çok iyi biliyor . Evellahlah , BM askeri ve diğerlerini , topunu Kıbrıs'tan kovacağız .
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Bim kovulmalidir ülkeden hepsi bizim alehimize iş çeviriyor
    Cevapla
  • işçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Anca tepki veririz zaten. Başka da bi halt ettikleri yok.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnönü 12 adayı verdi diyen misafir ile alakam yok. Lozanı beğenmemiş, modoros u beğenmiş demek ki. Düşünmek yerine kulaktan duyduklarına inanan biriyle aynı kişi olamam. Lozan ı sevip, hiç dert etmeyip inönü neyi verdi derdine düşeceğine, lozanda neler verilmiş baksa da anlamayacak onun derdi inönü çünkü.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    inönü 12 adayı yunanlılara verdi. zamanın bizim ulus gazetesinde manşet: 12 ada meselesi mutlu şekilde sonuçlandı. en az bu hükümet onu yapmıyor..
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    eskiden onu bile yapamıyorlardı... Menderesin idamına karar verilince eşine nasıl alkışlattırmışlarsa aynen öyleydi. baksan etrafımızı kuşattılar yeni bir haçlı seferi başlayacak sen neyin kafasını yaşıyorsun..
    Cevapla
  • İsrafil T. 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs fatihi diye lanse ettiler eceviti fakat, harekatın tamamlamadan durmasına ecevitin chp si neden oldu. Biraz dik durabilselerdi. şimdi bu sorunumuz olmayacaktı. Kıbrıs fatihi rahmetli Erbakan dır.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Nediyon dayi sen ya. Fark edermi ecevit uada erbakan neyin kafasini yasiyon aonucta aaker oraya gitmis halkimizi kurtarmismi kurtarmış. 50 yil onceki olayin siyasetini yapiyorsunuz hala. Milli meselelerde tek aiyaset olur saga aola kapilmayalim lutfen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor