Mehmet Acet yazdı: Bir başka açıdan Suriyeliler meselesi

Haber7 yazarı Mehmet Acet bugünkü, "Bir başka açıdan Suriyeliler meselesi" başlıklı yazısında “Suriyelilerin Gönüllü, Güvenli, Geri Dönüşü” başlıklı çalıştay sonrası Türk ve Suriyeli yetkili isimlerle görüşmesine ilişkin notlarını paylaştı.

Mehmet Acet yazdı: Bir başka açıdan Suriyeliler meselesi
Mehmet Acet yazdı: Bir başka açıdan Suriyeliler meselesi
GİRİŞ 04.08.2022 10:35 GÜNCELLEME 04.08.2022 10:46
Bu Habere 184 Yorum Yapılmış

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet bugünkü yazısında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlenen “Suriyelilerin Gönüllü, Güvenli, Geri Dönüşü” başlıklı çalıştayı sonrası Türk ve Suriyeli yetkili isimlerle görüşmesine ilişkin notlarını paylaştı.

Acet, Türkiye’deki sığınmacı karşıtlarının ezbere bir cümle ile “Suriye’deki savaş bitti, herkes evine dönsün” şeklindeki yaklaşımlarına karşı çıkarak, “Bu o kadar kolay olsaydı, yıllardır İdlib’in kuzeyinde Türkiye sınırına yakın yerlerde bez çadırlarda ve ağır şartlarda yaşamak zorunda kalan 1,5 milyon Suriyeli herkesten önce terk ettikleri evlerine dönerlerdi” dedi.

Mehmet Acet'in bugünkü köşe yazısı şu şekilde: 

Önceki gün, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde “Suriyelilerin Gönüllü, Güvenli, Geri Dönüşü” başlıklı bir çalıştay yapıldı.

Aynı günün akşamında, bir grup gazeteci, çalıştaya katılan Türk ve Suriyeli yetkili isimlerle bir araya geldik.

AK Parti Antalya Milletvekili, TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu ve Afrin Yerel Meclis Başkanlığı ile Geçici hükümet Yerel Yönetimler Bakanı Sait Süleyman’dan hem Suriye’deki son gelişmeler hem de Türkiye’nin göç yönetimi konusunda derinlemesine bilgiler ve değerlendirmeler aldık.

Bendeniz, bir süredir Türkiye’deki sığınmacı karşıtlarının ezbere bir cümle ile “Suriye’deki savaş bitti, herkes evine dönsün” şeklindeki yaklaşımlarına karşı, “Bu o kadar kolay olsaydı, yıllardır İdlib’in kuzeyinde Türkiye sınırına yakın yerlerde bez çadırlarda ve ağır şartlarda yaşamak zorunda kalan 1,5 milyon Suriyeli herkesten önce terk ettikleri evlerine dönerlerdi” diye cevap veriyorum.

Atay Uslu’nun tam da bu noktaya işaret eden şu değerlendirmeleri ile devam edelim.

-Lübnan’da, 1,2 milyon, Ürdün’de 600 bin Suriyeli sığınmacı, bu iki ülkenin ekonomisi zayıf olduğu için çoğunlukla kamplarda ve zor şartlarda hayatlarını sürdürüyorlar. 

-Her iki ülkenin de Esed rejimi ile bakanlar düzeyinde açık ilişkisi var. Ancak Lübnan’da ve Ürdün’deki Suriyeliler Esed yönetiminin bulunduğu bölgelerdeki evlerine dönmek yerine bu zor şartlarda yaşamayı tercih ediyorlar. 

Demek mi mesele neymiş?

Esed’den kaçan milyonlar için, kaçmalarının temel gerekçesi olan can korkusu geçmiş, ortadan kalkmış ya da hafiflemiş değil.

Pek çok kişinin aklına hemen gelebilecek sorunun cevabını da verelim:

Bu durum, Türkiye’nin bir süredir Suriye’ye gönüllü, güvenli ve onurlu şekilde geri dönüşleri teşvik etmek için başlattığı girişimlerle ters düşen bir durum değil.

Çünkü bu çalışmalar, Suriye’ye geri döneceklerin, Esed rejiminin kontrolündeki bölgelere değil, Türkiye’nin güvenli hale getirdiği bölgelere geri dönüşlerini desteklemek için yapılıyor. 

TÜRKİYE’DE FABRİKA AÇAN, YATIRIM, ÜRETİM YAPAN ZENGİN SURİYELİLER İKAMET SORUNU YAŞAMAMALI

Ülkemizdeki Suriyelilerle ilgili benim savunduğum ikinci bir tezim daha var.

Diyorum ki: bu insanlar, yük olmaktan daha çok, yük alıyorlar.

Ankara’daki Siteler esnafıyla konuşuyorum, Suriyeliler giderse bizim mobilya işleri batar diyorlar.

Marmara Bölgesinden iş adamlarıyla, sanayicilerle konuşuyorum, Suriyeliler giderse bizim için büyük sıkıntı olur diyorlar.

Bunu dışında bir de ‘parasıyla’ Türkiye’ye gelen Suriyeliler var.

Sohbetimizde bu konularda bize detaylı bilgiler veren Afrin Yerel Meclis Başkanı ve Geçici Hükümetin Yerel Yönetimler Bakanı Sait Süleyman, tüccar ve iş adamı sıfatı taşıyan çok sayıda Suriyelinin Türkiye’ye yatırımlar yaptığını, fabrikalar açtığını anlattı.

Ama zehirli bir gaz gibi hızla yayılan sığınmacı karşıtlığı nedeniyle, bu durumdaki zengin Suriyeliler bile ‘ikamet uzatma’ sorunları yaşamaya başlamışlar.  

Şunu hepimizin bilmesi lazım:

Bu durumda olan yani iş adamı, zengin Suriyeliler ile doktor vs. nitelikli meslek sahibi Suriyelilerin Türkiye’den ayrılmaları durumunda gidecekleri yer Suriye değil, Avrupa ülkeleri olacaktır.

O nedenle, ilgili makamlar yaygınlaşan sığınmacı karşıtlığı havasına teslim olmadan, ülkenin ve gelecek nesillerin menfaatleri doğrultusunda hareket edip, bu durumdaki insanları ülkede tutmanın bir yolunu bulmalı.

SURİYELİLERLE İLGİLİ ALGILARIN ÇOĞU YANLIŞ. BUNA YAPILAN YARDIMLARIN CİNSİ VE MİKTARI İLE İLGİLİ OLANLAR DA DAHİL

Malum, Suriyelilerle ilgili çıkan haberlerin çoğunluğu, üretilmiş, yalan haberlerden oluşuyor.

Hatırlanacak olursa, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediye başkanı seçildiğinde, Bolu sınırları içinde yaşayan Suriyelilere yapılan yardımları tümden keseceği vaadinde bulunmuştu.

Atay Uslu’nun aktardığına göre, Meclis Göç ve Uyum Alt Komisyonu, Tanju Özcan’a yazıyla sormuş: 

2011’den bu yana, Suriyeliler için ne kadar yardımda bulunulmuş bize bildirin diye.

Sonra anlaşılmış ki, küçük birkaç ayni yardım dışında, Suriyeliler için nakdi tek kuruş yardım bile yapılmamış.

İşin gerçeği şu:

Ülkemizdeki Suriyelilerin çok büyük çoğunluğu, kendi alın terlerini dökerek, çoğunlukla da emek yoğun işlerde çalışarak geçimlerini sağlıyorlar.

Bunun dışında AB ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda Türkiye’ye gelen paradan ihtiyaç sahibi Suriyelilere kişi başı 170 lira gibi bir ödeme yapılıyor.

Bu kadar.

Afrin Yerel Meclis Başkanı ve Geçici Hükümet Yerel Yönetimler Bakanı Sait Süleyman, Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili Türk halkının kanaatlerini doğru istikamete çevirmemiz lazım diye konuşuyor. 

Kendi çocuklarından bir örnek verip, “Benim küçük kızımın ana dili Türkçe. Arapçası çok zayıf olduğu için, evde biz öğretmeye çalışıyoruz” diyor.

Ben de şunu ekleyerek bitireyim yazıyı:

Bu çocuklar artık bu ülkenin çocukları…

Hatta, bu ülkenin zenginlikleri…

Kışkırtmalara prim vermeden önce bu gerçeği, sonra da bu çocukları kabullenelim.

KAYNAK: HABER7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 184
  • Misafirr 1 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen hatırlayalım. Bir dönem bu ülkede "dindarlar İran'a" diyenler vardı. Onlar bugün Türkiye İran savaşsa İran'ı desteklerim bile dediler. Kürtler beğenmiyorlarsa Irak'a gitsin diyenler hdp ile fellik fellik ittifak arayışındalar. Yok kominisler Moskova'ya diyenler terör sözcükleriyle kahvaltı planlıyor. Aleviler oraya gitsin başörtülüler buraya gitsin. Ne zaman birileri bu ülkeden kovulmak istense burnuma hep kökü dışarda lağım çukuru kokusu gelir.
    Cevapla
  • İnce siyaset 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye de kalıcı çözüm Türkiye’nin en önemli konusu ve mesai harcanacak en önemli meselesi . Burada hedef ileriye yönelik düşünülmeli . Rusya’nın güç kayıbı Türkiye’nin menfaatine diye düşünüyorum. Öncelikli Çözmemiz gereken sorun Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde oluşumlar ve ABD nin bölgedeki varlığı . Bölgede Çözüm istikrarı ve Türkiye’nin geleceğini, bekasını ilgilendiriyor . Bölücü örgütü sınırın 30 km ötesine yollamak yerine tüm kökünü kazımak mümkün Buda toprağın bölünen ve toprağı bölünmek istenen ülkelerin ortak çalışmasından geçer . Burada ortak akıl üst akıl devreye girmeli .
    Cevapla
  • başkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyon ve suriyeliler sonumuz olacak biz küllerimizden doğarız ama zaman kaybı çok olur
    Cevapla
  • Dem 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi hoş ama bunu vatandaşa anlatmada büyük bir problem var. Siz ne derseniz deyin millet halen daha maaş verldigine, sınavsız üniversitelere girdiklerine hatta ve hatta hastanelerde muayene önceliği olduklarına bile inanıyor ve bu konuda ikna olmuyorlar. Bilinçli midir bilmiyorum ama yetkili organlar bu konuda biraz etkisiz. Allah korusun ama 20 yıllık emek enflasyon ve suriyeliler konusunda boş gidecek
    Cevapla
  • Misafirr 1 yıl önce Şikayet Et
    90 li yıllarda Ruslar geldi bu ülkeye. Rus pazarları adı altında fuhuş mafya uyuşturucu herşey yapıldi. Aileler dağıldı. Hiç kimsenin sesi çıkmadı. Hele hele gitsin Ruslar ulkesine demedi kimse. Ama söz konusu Müslüman olunca ...vah bize vah. ,, üstelik hiç inşaatta çalışan çöp toplayan hayvan bakan bir Rus gordunuzmu o yillarda Ne çabuk gaza geliyoruz. Suriyeliler elbet birgün gidecekler. Ama geriye bu sözler bizi utandıracak mi bilmem. Bildiğim tek şey "Yeryüzü de gökyüzünde Allah'ındir" ayeti. Yarın kimin mulkunden kimi kovuyorsun derse Allah ona cavap biriktirin cengaverler.
    Cevapla
  • Erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Katılmıyorum türkiye de bunca ıssız varken suriyeliler istecalisiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar